Çayır düğmesi (sanguisorba minor scop.)`nde azotlu gübrelemenin yem verimine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇAYIR DÜĞMESİ (Sanguisorba minor Scop.)'NDE AZOTLU GÜBRELEMENİN YEM VERİMİNE ETKİSİ Arif İPEK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabİllm Dalı Danışman : Doç. Dr. Cafer Sun SEVİMAY Bu araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bolumu Deneme Tarlasında 1998 ve 1999 yılında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 4 tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Denemede materyal olarak; Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Altmova, GSzlü Tarım İsletmelerinden sağlanan üç farklı çayır düğmesi çeşidi kullanılmış ve dekara 0, 4 ve 8 kg azot uygulanmıştır. Araştırmada gübre dozlarına göre 1998 yılında elde edilen veriler sonucunda doğal bitki boyu 66.63-70.05 cm, ana sap uzunluğu 74.38-77.50 cm, ana saptaki yaprak sayısı 9.72-11.27 adet, yaprakta yaprakçık sayısı 19.86-20.97 adet, yaprak alanı 16.81-19.61 cm1, yeşil ot verimi 2050-2394 kg/da, kuru ot oranı % 21.24- 22.11, kuru ot verimi 443.8-504.1 kg/da, ham protein oranı % 11.73-16.24, ham protein verimi 52.21-81.98 kg/da, 1999 yılında doğal bitki boyu 54.67-58.78 cm, ana sap uzunluğu 60.20-66.63 cm, ana saptaki yaprak sayısı 8-32-9.45 adet, yaprakta yaprakçık sayısı 19.76-21.2 adet, yaprak alanı 17.21-19.71 cmz, yeşil ot verimi 1631-1951 kg/da, kuru ot oranı % 22.61-22.81, kuru ot verimi 372.1-437.5 kg/da, ham protein oram % 11.90-16.64, ham protein verimi 44.43-72^7 kg/da olarak saptanmıştır. Kuru ot verimi, yeşil ot verimi ve ham protein verimleri arasındaki farklılıklar istatistik] yünden önemli bulunmuştur. Çayır düğmesi çeşitleri arasından Bünyan 80 'den ve uygulanan gübre dozları bakımından 4 İle 8 kg azot dozundan en yüksek sonuçlar alınmıştır. 2000, 53 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Çayır düğmesi {Sanguisorba minor Scop.), azot dozları, bitki boyu, ana sap uzunluğu, ana saptaki yaprak sayısı, yaprakta yaprakçık sayısı, yaprak alanı, yeşil ot verimi, kuru ot oranı, kuru ot verimi, bam protein oranı, ham protein verimi. ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF NITROGENOUS FERTILIZATION ON FORAGE YIELD OF GARDEN BURNET (Sanguisorba minor Scop.) Arif İPEK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Assoc Prof.Dr Cafer Sırrı SEVİMA Y This research was carried out İn 1998-1999 at the experimental fields of the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture of the University of Ankara as 4 replications In split plots of randomized blocks. Three different burnet cultivars obtained from Central Field Crops Research Institute, Altmova and Gözlü Agricultural Enterprises were used as material in the experiment and three nitrogen doses (0,4 and 8 kg/da) were applied. According to the results of this research; plant height, main stem length, number of leaves on main stem, number of leaflets on leaf, leaf area, green yield, hay yield ratio, hav yield crude protein ratio, crude protein yield were changed between 66.63-70.0S cm, 74.38-77.50 cm, 9.72-11.27, 19.86-20.97, 16*1-19.61 en?, 2050-2394 kg/da, 2L24-22.il %, 443.8-504.1 kg/da, 11.73-16.24 %, 52-21-81.98 kg/da, respectively in 1998. Plant height, main stem length, number of leaves on main stem, number of leaflets on leaf, leaf area, green yield, hay yield ratio, hav yield crude protein ratio, crude protein yield were changed between 54.67-58.78 cm, 60.20-66.63 cm, 832-9.45, 19.76-21.2, 17.21-19.71 cm2, 1631-1951 kg/da, 22.61- 22.81 %, 372.1-4375 kg/do, 11.90-16.64 %, 44.43-7X97 kg/da, respectively In 1999. The results showed that there were statistically differences among hay yield, green yields and crude protein yields. The highest results were obtained from Bünyan 80 cv. with 4 kg/da and 8 kg/da nitrogen applications 2000, S3 pages Key Words: Burnet (Sanguisorba minor Scop.), nitrogen doses, plant height, main stem length, number of leaves on main stem, number of leaflets on leaf, leaf area, green yield, hay yield ratio, hay yield crude protein ratio, crude protein yield.
Collections