Sütten kesimde besiye alınan ile de France X Akkaraman melezi F1 genotipi erkek kuzuların besi ve karkas özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜTTEN KESİMDE BESİYE ALINAN İLE DE FRANCE X AKKARAMAN MELEZÎ F, GENOTİPLİ ERKEK KUZULARIN BESİ VE KARKAS ÖZELLİKLERİ Nüket GÜNÇAĞ KAYABAŞI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL Bu araştıştırmada, ile de France x Akkaraman melezi F1 genotipli erkek kuzuların besi gücü ve karkas özelliklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 2.5 aylık yaşta sütten kesilen 10 baş IF x Akk Melesi (Fi) tekiz erkek kuzu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü deneme ağıllan açık besi yerlerinde 56 günlük süreyle ad-libitum olarak entansif besiye alınmıştır. IF X Akk (Fi) genotipli kuzuların ortalama besi başı ağırlığı 30.88 kg, besi sonu ağırlığı 43.55 kg, besi süresince günlük canlı ağırlık artışı 0.226 kg olarak bulunmuştur. Deneme grubunun 1 kg canlı ağırlık artışı için kesif yem tüketimi 5.53 olarak saptanmıştır. Melez grubun 56 günlük besi süresi sonunda ortalama kesimhane ağırlığı 44.02 kg, sıcak karkas ağırlığı 20.15 kg, soğuk karkas ağırlığı 19.54 kg, sıcak karkas randımanı % 45.64, soğuk karkas randımanı % 44.25'dir. Böbrek ve leğen yağlan ağırlığı 0.20 kg, kuyruk ağırlığı 1.11 kg, sol yarım karkas ağırlığı 9.40 kg, but ağırlığı 3.05 kg, kol ağırlığı 1.71 kg ve sırt-bel ağırlığı 1.84 kg' dır. IF X Akk (Fi) melezi kuzularında pirzola bölgesinde (6-12. kaburgalar arası) yapılan analizler sonucunda kas oram % 42.41, kemik oram % 22.18, kas arası yağ oram % 12.09, kabuk yağ oram % 19.75, toplam yağ oram % 31.83 ve değerlendirilemeyen kısım oram %1.97 olarak belirlenmiştir. 2002, 52 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Akkaraman, ile de France, kuzu besisi, besi gücü, karkas özellikleri, karkas kompozisyonu ABSTRACT Master Thesis FATTENING AND CARCASS CHARACTERISTICS OF WEANED HE DE FRANCE X AKKARAMAN CROSSBRED Fi RAM LAMBS Nüket GÜNÇA? KAYABAŞI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ERTUGRUL The aim of the investigation was to determine of the fattening performance and carcass characteristics of He de France x Akkaraman (IF x Akk) Fl crosses. For this reason 10 IF x Akk (Fi) single male lamb which were weaned at 2.5 months of age were fed concentrates ad- libitum at the Ankara University, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science open barns during 56 days. Average live weight of IF x Akk (Fi) Iambs at the begining of the fattening period which lasted 56 days, was found 30.88 kg, the end weight was 43.55 kg, daily live weight gain was 0.226 kg.. Concentrate comsumption per 1kg live weight gain of the group was found 5.53 kg.. At the end of the fattening period the slaughtering and carcass characteristics of the group was determined. Slaughter weight 44.02 kg and hot carcass weight 20.15 kg and cold carcass weight 19.54 kg and dressing percentage % 45.64 and 44.25 were found respectively. Kidney with pelvic fat weight 0.20 kg, tail weight 1.11 kg, left half carcass weight 9.40 kg were determined. Weights of carcass parts which were weighted at the left half of the carcasses. Leg weight 3.05 kg, shoulder weight 1.71 kg and back-loin (ribs) weight 1.84 kg were found. By the cutlet region analyses; lean, bone, intermuscular fat, subcutaneous fat, total fat and waste ratios of F x Akk (Ft) crosses were found as follows: % 42.41, % 22.1 18, % 12.09, % 19.75, % 31.82 and 1.97 respectively 2002, 52 pages Key words: Akkaraman, lie de France, lamb fattening, fattening performance, carcass characteristics, carcass composition
Collections