Kuyruk yağının solvent fraksiyonasyonu üzerine diyette kuşburnu çekirdeği kullanımının etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Y. Lisans Tezi KUYRUK YAĞININ SOLVENT FRAKSİYONASYONU ÜZERİNE DİYETTE KUŞBURNU ÇEKİRDEĞİ KULLANIMININ ETKİSİ Kübra Özlem YANLIÇ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mahmut UNSAL Araştırmada, farklı seviyelerde kuşburnu çekirdeği ihtiva eden diyet (% 0, % 5, % 15) ile beslenen 8 aylık Morkaraman ırkı erkek tokluların kuyruk dokuları kullanılmıştır. Kuyruk dokularından elde edilen kuyruk yağları aseton kristalizasyonu ile fraksiyone edilmiş ve elde edilen her bir fraksiyon ve filtratın erime noktası, refraktif indeksi, iyot sayısı ve yağ asidi kompozisyonu belirlenmiştir. Sonuçlar, fraksiyonlama sıcaklığının düşürülmesiyle elde edilen ürünlerde (fraksiyonlar ve fıltratlar) doymamışlık özelliğinin arttığını, ayrıca, uygulanan fraksiyonlama ve muamele faktörlerinin erime noktası ve refraktif indeks değerleri üzerine, fraksiyonlama faktörünün ise iyot sayısı üzerine istatistiksel olarak çok önemli (p<0.01) etkilerinin olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda laurik, miristik, palmitik, palmitoleik, margarik ve linoleik asit üzerine fraksiyonlama ve muamele faktörlerinin, stearik ve oleik asit üzerine ise fraksiyonlama faktörünün çok önemli (p<0.01) etkilernin olduğu saptanmıştır. 2004, 76 Sayfa Anahtar Kelimeler: Morkaraman, kuyruk yağı, solvent fraksiyonlama, yağ asitleri, fraksiyonlama özellikleri ABSTRACT Ms. Thesis THE EFFECT OF ROSA CANINA SEED USED IN DIET ON SOLVENT FRACTIONATION OF TAIL FAT Kübra Özlem YANLIÇ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Mahmut UNSAL This experiment was carried out to evaluation the effects of diets containing different levels (0%, 5%, 15%) of ground Rosa canina seed on some characteristics of fractions fractionated by an acetone crystallization of edible tail fats obtained from tail tissues of Morkaraman male lambs at approximately 8 months of age. Each of fractions and filtrates were determined for melting point, refractive index, iodine value and fatty acid composition. Result from present study showed that as the fractionation temperature decreased, the concentration of unsatuirated fatty acids in the fractions increased. In addition, fractionation and treatment factors on melting points and refractive index, and fractionation factor on iodine value had statistically significant effect (p<0.01). Laurie, myristic, palmitic, palmitoleic, margaric and linoleic acids were affected by the fractionation (p<0.01) and treatment factors (p<0.01). Also, fractionation had a significant effect on stearic (p<0.01) and oleic acids (p<0.01). 2004, 76 Pages Keywords: Morkaraman lamb, tail - fat, solvent fractionation, fatty acids, fractionation characteristics
Collections