Ankara ilinde Kalecik karası üzüm çeşidi yetiştiriciliğinde sağlanan gelişmeler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA İLİNDE KALECİK KARASI ÜZÜM ÇEŞİDİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SAĞLANAN GELİŞMELER Elif ÖZGÜN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Hasan ÇELİK Bu çalışma ile, Ortakuzey Tarım Bölgesi içerisinde önemli bağcılık potansiyeline sahip olan Ankara ilinde ve özellikle il merkezinin 70 km doğusundaki Kızılırmak vadisinde yer alan Kalecik ilçesinde, ülkemizin en tanınmış kırmızı şaraplık üzüm çeşidi olan Kalecik karası yetiştiriciliğinde sağlanan son gelişmeler belirlenmeye çalışılmıştır. Ankara ilinde Kalecik karası yetiştiriciliği yapılan ilçeler, beldeler ve bağlı köyler tespit edilerek; toplam bağ alanı, üretici sayısı, bağ tesisi, yetiştirme teknikleri, kaynak kullanımı, ürün miktarı ve değerlendirme şekilleri incelenmiştir. Bu çalışmaların sonucunda; 2002 yılı itibariyle Kalecik karası üzüm çeşidinin Ankara iline bağlı 12 ilçede (Akyurt, Bala, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören ve Polatlı) ve toplam Sİ köyde 241 üretici tarafından 2552 da alanda yetiştirildiği tespit edilmiştir. Sözkonusu bağların % 70.5'ine denk gelen 1800 dekan Kalecik ilçesindedir. Bağların çoğunluğu henüz ürün çağında olmadığından, aynı yıla ait üzüm üretimi (Ankara ili toplam üzüm üretimi 306.6 ton, Kalecik ilçesi üretimi 218.3 ton) değerleri henüz çok düşük düzeylerdedir. 2003, 117 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ankara, bağcılık, Kalecik karası ABSTRACT Master Thesis RECENT DEVELOPMENTS OF KALECİK KARASI GRAPE CV. PLANTATIONS IN ANKARA Elif ÖZGÜN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture This study was carried out to evaluate the recent developments in the culture of Kalecik karası which is the most popular local red wine variety of Turkey in Ankara and especially in Kalecik where is the origin of this variety located 70 km east of Ankara in Kızılırmak valley. For this purpose, area of plantations, number of growers, financial resources and supports, type of planting materials, growing techniques, yield and grape production, processing and marketing of the crop were investigated. Kalecik karası plantations reached to the area of 2552 da in Ankara, and 1800 da in Kalecik, with 241 growers in 51 villages of 12 sub-provinces of Ankara (Akyurt `12 %`, Bala `1 %`, Çamhdere `1.4 %`, Çubuk `2.2 %`, Elmadağ `1.7 %`, Gölbaşı `0.8 %`, Güdül `0.2 W, Haymana `3.1 %`, Kalecik `70.5 %`, Kazan `0.2 %`, Keçiören `0.2 %` and Polatlı `6.7 %`) in the year of 2002. Total grape production was not correlated with the area (306.6 tons in Ankara, 218.3 tons in Kalecik `70.5 %`) because most of the vineyards are newly established or in the early years of bearing. 2003, 117 pages KEY WORDS: Ankara, viticulture, Kalecik karası
Collections