İzmit Körfezi Karamürsel havzasında temmuz-eylül ayları arasında avcılık kompozisyonuna giren türler ve bunların bazı biyoekolojik özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Y. Lisans Tezi ÎZMIT KÖRFEZİ KARAMÜRSEL HAVZASI'NDA TEMMUZ-EYLUL AYLARI ARASINDA AVCILIK POTANSİYELİNE GİREN TÜRLER ve BUNLARIN BAZI BİYOEKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Abdulkadir KONUR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Sıtkı ARAŞ Temmuz 2004 ile Eylül 2004 tarihleri arasında İzmit Körfezi'nde yürütülen araştırmada, Karamürsel havzasında ekolojik olarak bulunan balık türleri ve bölgede uygulanan avcılık yöntemleri incelenmiştir. Ağlara yakalanan türler içerisinde Temmuz ayında istavrit (Trachurus trachurus) balığı %47,31'lik payla, Ağustos ayında sardalya (Sardina pilchardus) balığı %32,54'lük payla, Eylül ayında ise izmarit (Spicara maena maena) balığı %39,63'lük payla ilk sırayı almışlardır. Ayrıca Karamürsel havzasında üç ay boyunca, her ay avlanma kompozisyonuna giren tür olan Mezgit (Merîangius merlangus ewcinus) balığı toplam avcılık içerisinde ilk sırayı almıştır. Mezgit balığından sonra en fazla avlanan türler %21,4 ile istavrit balığı, %15,35 ile sardalya balığı, %15,12 ile izmarit balığı ve %13,25 ile hamsi balığıdır.İstavrit balıklan için belirli bir avcılık uygulanmasa da, tesadüfen hamsi ve sardalya ağlarına fazla miktarda yakalanması, bu türün izmit Körfezi'ndeki yoğunluğunu göz önüne sermektedir. Avlanma kompozisyonuna giren isparoz, kolyoz, dil ve gelincik balıklarının ise toplam içindeki paylan sadece %1 1,16'dır. Kullanılan ağlar içerisinde fanyalı ağ ile bir aylık avcılık sonucunda toplam avın %38,14'lük kısmının yakalanması ve altı tür ile en fazla çeşidin avlanması, bu ağın galsama ağlarından daha avantajlı olduğunu göstermiştir. 2005, 70 sayfa Anahtar Kelimeler: İzmit Körfezi, Karamürsel Havzası, avcılık, balık türleri, ağlar ABSTRACT Master Thesis SOME SPECIES THAT TAKE PART IN HUNTING COMPOSITION AMONG JULY-SEPTEMBER AND THEIR BIOECOLOGICAL FEATURES IN KARAMÜRSEL BASIN ÎZMÎT GULF Abdulkadir KONUR Atatürk University Graduate School of Agriculture Faculty Department of Fishery Sciences Supervisor: Prof. Dr. M. Sıtkı ARAS During the period of research among July 2004- September 2004 at the İzmit Gulf the fish species which are taking place ecologicly at the Karamürsel basin and the methods of catching fish were investigated. All result of research were summarized as follows: In the July, August, September months the biggest amount of species which were caught are respectively; mediterranean horse mackerel (Trachurus trachurus) 47.31%, pilchard (Sardina pilchardus) 32.54% and picarel (Spicara maena maena) 39.63%. In addition, at Karamürsel basin in every three months and for the whole composition the species which was caught the biggest amount is whiting (Merlangius merlangus euxinus). After the whiting fish the most being hunted kinds are mediterranean horse mackerel with 21.4%, pilchard with 15.35%, picarel with 15.12% and anchovy with 13.25%. Mediterranean horse mackerel is so dense at the İzmit Gulf that, although there was no catching on purpose for horse mackerel stuck into anchovy and picarel gill nets by-catch. The other kinds offish, bream, chub mackerel, scaldfish and shore rockling in the hunting composition whose average number in the total is only 1 1.16%. Amongst the net at the end of one month catching result catching net has been tought the more beneficial than any other gill net types since 38.14% fish of all the fish have been caught and having connected this six kinds among the hunts by means of it. 2005, 70 pages Keywords: İzmit Gulf, Karamürsel Basin, hunting, fish species, nets. u
Collections