Zeytinyağı fabrikası atıksularından lipaz üreten mikroorganizmaların izolasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Zeytinyağı Fabrikası Atıksularından Lipaz Üreten Mikroorganizmaların İzolasyonu Sevgi ERTUĞRUL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Gönül DÖNMEZ Zeytinyağı fabrikası atıksuyu içeren besiyerlerinde gelişebilen bakteriler, atıkla kontamine toprak ve sulardan izole edilmiştir. Bunlar arasından yüksek lipaz üretim kapasitesine sahip olduğu belirlenen bir izolatın, tribütirin agar besiyerinde lipaz üretim özellikleri araştırılmıştır. Bacillus sp. olarak tanımlanan bu izolatın lipaz aktivitesine farklı pH ve karbon kaynaklarının etkisi kesikli sistemle çalışılmıştır. Bu susun lipaz aktivitesine pH'm etkisi araştırıldığında en yüksek aktiviteyi tribütirin besiyerinde pH 6'da gösterdiği belirlenmiştir. Enzim aktivitesini arttırmak amacıyla tribütirin yerine farklı karbon kaynaklan ve yağ asitleri içeren besiyerlerinde, 30°C de ve pH 6 da bakteri geliştirilmiştir. Bacillus sp.'nin lipaz aktivitesi spektrofotometrik olarak p nitro fenil palmitatın hidrolizi ile ölçülmüştür. Farklı oranlarda trikaprin, trimiristin, tribütirin, triasetin, Tween 80, gliserol trioleat, gliserol trioktanoat, gliserol tridodekanoat, Olive Mill Wastewater, glukoz ve peynir altı suyu içeren besiyerleri arasmdan %20 peynir altı suyu + %1 gliserol trioleat içeren besiyerinde en yüksek lipaz aktivitesi elde edilmiştir. Bu besiyerinde pH 6'da 30°C'de 64 saat inkübe edilen Bacillus sp.'nin hücre içi lipaz aktivitesi 168 U/ml, hücre dışı aktivitesi ise 15 U/ml olarak belirlenmiştir. 2005, 42 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Karasu, lipaz, izolasyon, Bacillus sp. ABSTRACT Master thesis Isolation of Lipase Producing Microorganisms From Olive Oil Mill Wastewater Sevgi ERTU?RUL Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Gönül DÖNMEZ Lipase producing bacteria that could grow on the media containing olive mill wastewater (OMW) were isolated from soil and water contaminated with OMW. One of the isolates having the highest lipase production capacity was selected and its enzyme production properties were tested in the tributryin medium. The effects of different initial pH values and carbon sources on production of lipase by this isolate, which was identified as Bacillus sp., was studied in a batch system. The effect of pH on the lipase activity of the strain was investigated in tributryin medium and pH= 6 was found to be the optimal. The liquid medium composition was improved by adding different carbon sources and fatty acids into tributryin medium -omitted tributryin - to increase the enzyme activity. The cultivations were performed at 30°C and pH=6. Lipase activity of the Bacillus sp. was m^asureifTr^ctrophotometrically through the hydrolysis of^p- nitrophenol palmitate. Among the media containing different compositions of tricapryn, trimyristin, tributyrin, triacetin, Tween 80, glycerol-trioleate, glycerol-trioctanoate, glycerol-tridodecanoate, Olive Mill Wastewater, glucose, and whey; the medium consisted of 20% whey +1% glycerol-trioleate was found to give the highest lipase activity. Cultivation of Bacillus sp. in the optimum medium at pH=6 and 30°C for 64 h was resulted in the extracellular and intracelluar lipase activities of 15 and 168 U/ml, respectively. 2005, 42 Pages KEY WORDS: Olive Mill Wastewater, lipase, isolation, Bacillus sp.
Collections