Meyvelerin muhafaza ömrünü uzatan kimyasalların şalak (aprikoz) kayısı çeşidinde soğukta depolama sürecine ve meyve kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET MEYVELERİN MUHAFAZA ÖMRÜNÜ UZATAN KİMYASALLARIN ŞALAK (APRİKOZ) KAYISI ÇEŞİDİNDE SOĞUKTA DEPOLAMA SÜRESİNE VE MEYVE KALİTESİNE ETKİLERİ Nuray KADI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Ahmet EŞİTKEN Bu çalışma, meyvelerin depo ömrünü uzatan ve kalitesini koruyan kimyasalların, Şalak kayısı çeşidinde depo ömrü ve meyve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla 2004 ve 2005 yıllan arasında yürütülmüştür. Araştırmada, CaCl2 (%l-2), CaN03 ( %l-2), AgN03 (50-100 ppm), GA3 (50-100ppm), putresin( 1-2 mM), spermidinin (l-2mM) farklı dozları kullanılmıştır. Bu kimyasalların ağırlık kaybını azaltma, yüksek meyve eti sertliği, suda çözünebilir kura madde miktarı artışı ve titre edilebilir asitlik azalışı gibi etkileri gözlenmiştir. Sonuç olarak, bu uygulamalar kontrol ile karşılaştırıldığında meyvelerin depo ömrünü uzatmıştır. Buna göre l00ppm GA3 uygulaması ile Şalak kayısı çeşidinin 10 gün iyi kalitede muhafaza edilebileceği belirlenmiştir. İkici yıl ise 100 ppm GA3, %1 ve 2 CaN03 uygulamaları ile meyvelerin 15 güne kadar depolanabileceği tespit edilmiştir. 2005, 54 sayfa Anahtar kelimeler : Kayısı, soğukta depolama, depo ömrünü uzatan kimyasallar ABCTRACT Master Thesis THE EFFECT OF CHEMICALS, THAT EXTEND THE STORAGE LİFE OF FRUITS ON THE STORAGE LİFE OF ŞALAK APRİKOTS AND THEİR FRUİT OJJALİTIES Nuray KADI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Eşitken This study have been carried out between 2004 and 2005 to determine the effect of chemicals, that extend the storage life of fruits and project the quality of fruits, on the storage life of Şalak apricots and their fruit qualities. In this research, CaCl2 (%l-2), CaN03 (%l-2), AgN03 (50-100ppm), GA3 (50- lOOpprn), putrescine (l-2mM), spermidine' s various doses (l-2mM) were used. These treatments shown some observed effects that weight loss reduction, high fruit flesh firmness, total soluble solids and titratable acidity increase. As a result, these applications extend the storage life of fruits compared with control. According to this study, it is determined that the application of 100 ppm GA3 in the first year and the applications of 100 ppm GA3, 1 and 2% CaN03 in the second year keeps the high quality of Şalak apricots for 10 and 15 days, respectively. 2005, 54 pages Keywords: Apricot, cold storage, storage life extend chemicals
Collections