Malatya`da farklı bakım koşullarında yetiştirilen Hacıhaliloğlu kayısı ağaçlarının beslenme ve gelişme düzeylerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Doktora Tezi MALATYA'DA FARKLI BAKIM KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN HACIHALİLOĞLU KAYISI AĞAÇLARININ BESLENME VE GELİŞME DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Hüseyin KARLIDAĞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muharrem GÜLER YÜZ Bu araştırma, Malatya ilindeki Hacıhaliloğlu kayısı çeşidiyle tesis edilmiş bakımsız, yaşlı ve bakımlı bahçelerin yaprak ve toprak analizlerine dayalı beslenme düzeylerini belirlemek, bitki besin elementlerindeki mevsimsel değişimi incelemek, bu doğrultuda en uygun yaprak örneği alım zamanını saptamak ve bu bahçelerin bazı ağaç özelliklerini belirlemek amacıyla 2002 ve 2003 yıllarında yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, bakımsız, yaşlı ve bakımlı bahçe gruplarının ağaçlan arasında sürgün uzunluğu, sürgün çapı, verim miktarı, kusurlu çiçek oluşumu, meyve tutum oranı ve çiçek tomurcuklarının dona dayanım durumları bakımından farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Gövde birim kesit alanına düşen verim en yüksek bakımlı bahçe grubunda (347.67 gr/cm2) olmuştur. En yüksek kusurlu çiçek oluşturma yüzdesi bakımsız bahçe grubunda (%56.94) saptanmıştır. Yapay don uygulaması (16 saat, -20 °C) sonucunda en yüksek canlılık oranı bakımlı bahçe grubunda (%35.12) en düşük oran ise yaşlı bahçe grubunda (%20.03) bulunmuştur. En yüksek meyve tutum oranı ise yine yaşlı bahçe grubunda (% 12.91) en düşük bakımsız bahçe grubunda (%2.61) saptanmıştır. Malatya'da yaprak bitki besin elementlerindeki değişimin en az olduğu dönem tam çiçeklenmeden yaklaşık 60-65 gün kadar sonra başlayıp, hasat dönemi ortalarına kadar sürmüştür. Bu devrenin en uygun yaprak örneği alım zamanı olduğu tespit edilmiştir. 2005, 130 sayfa Anahtar kelimeler: kayısı, beslenme, ağaç özellikleri, dona dayanım ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF NUTRITIONAL STATUS AND GROWTH OF APRICOT (cv. HACIHALILO?LU) GROWING IN DIFFERENT CULTIVATED CONDITIONS IN MALATYA Hüseyin KARLIDA? Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Muharrem GÜLERYÜZ This study was carried out between 2002 and 2003 years to determine some tree properties and the seasonal variation in the amount of leaf nutrient elements and nutritional status through soil and plant analysis of Hacihaliloğlu apricot cultivar which grown in three different cultivated conditions (well-kept, neglected and old orchards) in Malatya. According to the results, some differences were determined among well-kept, neglected and old orchards in terms of shoot lenght, diameter, yield, non functional flower formation, fruit set ratio and cold hardiness of the flower buds. The highest yield per cm2 trunk was obtained from well-kept orchard as 347.67 gr/cm2. The highest non functional flower ratio was observed in neglected orchards (56.94%). The highest bud viability after the cold treatments at -20 C for 1 6 hours was obtained from well-kept orchard as 35.12 %, while the lowest was obtained from old orchards as 20.03 %. On the other hand, the highest fruit set ratio was observed in old orchards (12.91%), while lowest in neglected orchards (2.61%). The seasonal variations of plant nutrient elements in leaves were generally minimum starting about 60-65 days after blooming and lasted until mid-harvest in Malatya. This term was found the best time so as to collect leaf samples. 2005, 130 pages Keywords: apricot, nutrition, plant characteristics, cold hardiness
Collections