Ankara ili tarım işletmelerinde sığır besiciliği üretim faaliyetinin teknik ve mali analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Ankara İli Tarım İşletmelerinde Sığır Besiciliği yapan işletmelerdeyapılmıştır. Araştırma verileri 2007 üretim yılına ait olup, büyük baş hayvan varlığınagöre, tesadüfi tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 59 işletmeden anketyapılarak toplanmıştır. Bu araştırmada, besicilik üretim faaliyetlerinin ekonomik yapısı,üretim tekniği, sermaye durumları ile mali analizlerinin yapılması amaçlanmıştır.İncelenen işletmeler 10?50, 51?100 ve 100'den daha fazla sığır besleyenler olmak üzereüç büyüklük grubuna ayrılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucu elde edilen bilgileregöre, ortalama besi süresi 244 gün ve ortalama canlı ağırlık artış miktarı 252,82 kgolarak gerçekleşmiştir. İncelenen işletmelerde besi hayvanlarının 1 kg canlı ağırlık artışısağlayabilmesi için ortalama 8,48 kg kesif yem ve 12,48 kg kaba yem tükettiği, işletmebüyüklük gruplarına göre 981 g ile 1.056 g arasında değişen miktarlarda günlük canlıağırlık artışı sağladığı, işletmeler ortalamasında ise 1.038 g olarak gerçekleştiğibelirlenmiştir İşletmelerde büyüklük grubuna göre 1.852 YTL ile 30.578 YTL arasındanet kar ve 37.682 YTL ile 97.754 YTL arasında saf hasıla elde edilmiştir. Ekonomikrantabilite birinci grupta % 2,13, ikinci grupta % 5,95 ve üçünce grupta % 8,12 olarakhesaplanmıştır.Anahtar Kelimeler: Mali Analiz, Sığır Besiciliği, Üretim Masrafları, Üretim Maliyeti. This research was carried out based on the data from Cattle Fattening Enterprises on theFarms in Ankara. Research data for the 2007 production period were collected from 59farms, which are selected by stratified random sampling method, by means of surveyselected according to livestock unit. In this research, economical structure of the cattlefattening enterprises, production techniques, assets, and financial analysis of theenterprises are aimed. In this study the cattle fattening farms were classified into threesize groups as 10?50, 51?100 and more than 100 heads. According to research findings,the average duration of fattening period is 244 days and in this period the average liveweight gain is 252,82 kg. In research area, it was determined that for 1 kg of live weightgain 8,48 kg concentrate feed and 12,48 kg roughage is consumed. The daily liveweight gain varied between 981 g-1.056 g and 1.038 g in average. The net profit variedbetween 1.852 YTL and 30.578 YTL, the net return varied between 37.682 YTL and97.754 YTL by size groups. The percentage of profitability were calculated as 2,13percent, 5,95 percent and 8,12 percent by the farm size groups, respectively.Key Words : Financial analysis, Cattle Fattening, Production Costs.
Collections