Show simple item record

dc.contributor.advisorTufan, Ayhan
dc.contributor.authorSakarya, Arif Orçun
dc.date.accessioned2020-12-30T09:11:06Z
dc.date.available2020-12-30T09:11:06Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/508217
dc.description.abstractTezin amacı, Avrupa Birliğine entegrasyon sürecinde Türk şarap sektörünün AvrupaBirliği şarapçılığı karşısında mevcut durumunun değerlendirilmesi, rekabetçikonumunun belirlenmesi ve bu konuda müzakere sürecinde oluşabilecek potansiyeldeğişimlerin tahmin edilmesidir. Çalışmanın önemi ise şarapçılığımızı etkileyençevresel faktörlerin var olan durumunun anlaşılması ve rekabet gücünün yoğunlaştığıdeğişkenlerin belirlenmesinin; gelecekte üretim ve ihracat olanaklarında değişim ile ikitaraf arasında dış ticaret fırsatlarının tahmin edilmesi yönünde kullanılması fikrinedayanmaktadır. Bu tahminler, müzakereler sırasında Türkiye'nin pazarlık gücüaçısından da önem kazanabilir.Çalışmada öncelikle, rekabet ile ilgili temel kavramlara değinildikten sonra, AvrupaBirliğinde şarapçılık, Ortak Piyasa Düzeni mevzuatı çerçevesinde incelenmiş veTürkiye'de şarapçılık temel esasları ile ele alınmıştır. Ardından, geçmişten günümüzeAvrupa Birliği-Türkiye şarap dış ticareti, Ortaklık Konseyi Kararları çerçevesindeirdelenmiştir. Rekabet çerçevesinde, Türk şarapçılığının Avrupa Birliği şarapçılığı ileuyumunun analizi yapılmış ve sonuç olarak; uzun dönemde, yasal süreçte oluşabilecekdeğişimlerin üretim potansiyeli üzerinde, belirgin bir etkisi olmayabileceği, buna karşın,ithalat fiyatını önemli ölçüde etkileyebileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, üretimderekabet ortamının daha çok iç piyasaya yönelik talep değişkenlerinde, dış ticaretteoluşabilecek rekabet ortamının ise şarap ihracatındaki artış ile ekonomik güce bağlıoluşabileceği sonucuna ulaşılmıştır.2007, 157 SayfaAnahtar Kelimeler : Avrupa Birliği, Ortak Piyasa Düzeni, Şarapçılık, Uyum Süreci,Şarapçılık Mevzuatı, Rekabet, Entegrasyon
dc.description.abstractThe aim of the thesis is the evaluation of Turkish wine sector?s current situation,identification of its competitive position through European Union winemaking andforesight of potential changes in the sector during the negotiation process. Theimportance of the study is based on the idea that realization of the current environmentalconditions and identification of the variables on which the competitive power intensifiescan be used to foresee the changes on production, export facilities and foreign tradeopportunities between two parties. These foresights can also be important for Turkey?sbargaining power during negotiations.Firstly, after mentioning some basic concepts related to competition in the study, winemaking in European Union has been examined in the framework of Common MarketOrganization legislation and main principles of winemaking in Turkey have beenconsidered. Then; foreign trade of wine between European Union and Turkey from pastto present has been examined in the framework of Association Council Decisions.Conformity of Turkish wine making with European Union?s one has been analyzed inthe framework of competition and as a result; it has been concluded that the alterationswhich might occur in legal process may not have significant effects on productionpotential however they may significantly affect import price in the long run. Moreover,it has also been concluded that the competitive environment in production may form indomestic demand variables, where, competitive environment in foreign trade might risedue to export increase and economic power.2007, 157 PagesKey Words : European Union, Common Market Organization, Wine Making,Harmonization Process, Wine Legislation, Competition, Integrationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.titleAvrupa Birliği`ne uyum sürecinde Türk şarap endüstrisinin rekabet gücünün ölçülmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on measurement of Turkish wine industry's competitive power in the harmonization process with the European Union
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEuropean Union
dc.subject.ytmCompetition
dc.identifier.yokid9015979
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid213764
dc.description.pages165
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess