Uygulama sonrası depolamanın kontrollü nemlendirilmiş biber ve patlıcan tohumlarının kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, kontrollü nemlendirilme uygulanması yapılmış biber ve patlıcan tohumlarının 3 farklı sıcaklıkta 10 aylık depolama sürecinde kalitesindeki değişimin incelenmesi amacıyla 2006-2008 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı' nda gerçekleştirilmiştir.Çalışmada Kandil Dolma Biber ve Kemer Patlıcan çeşitleri kullanılmıştır. Biber ve patlıcan tohumları, kontrollü nemlendirme uygulamasına maruz bırakıldıktan sonra nem düzeyleri % 8 ± 0.3 olacak şekilde oda koşullarında kurutulmuştur. Tohumlar hava geçirimsiz paketlere konularak -20 ± 2, 5 ± 1, 25 ± 1°C' de 10 ay boyunca depolanmış ve 0., 2., 4., 6., 8. ve 10. aylarda depodan alınan örneklerde çimlenme, hızlı yaşlandırma, fide gelişim testleri ve katalaz aktivasyonunu belirlemek amacıyla enzim analizi yapılmıştır.Uygulanmış tohumlar 3 farklı sıcaklıkta tüm depo sürelerinde kontrol tohumlarına oranla daha yüksek çimlenme oranı, hızı ve tohum gücü göstermiş ve istatiksel olarak önemli farklar bulunmuştur. Aynı depo süreleri içinde sıcaklıklar karşılaştırıldığında; uygulanan tohumların kalitesi en uzun süreyle -20°C' de korunmuş ve bunu 5°C takip etmiştir. Sıcaklık 25°C' ye çıkartıldığında ise tohumların depo ömrünün azaldığı saptanmış, çimlenme oranı ve hızında hızlı bir düşüş olmuştur. Depo sıcaklığı arttıkça katalaz enzim aktivitesinde azalmalar görülmüş buna bağlı olarak çimlenme yüzdesinde, çıkış hızında ve tohum gücünde düşüşler izlenmiştir.Mayıs 2008, 44 sayfaAnahtar Kelimeler: depolama, sıcaklık, katalaz, çimlenme, kontrollü nemlendirme This research has been between 2006 and 2008 conducted at the Horticulture Division of Agriculture Faculty, conducted in Ankara University to investigate the changes at the quality of osmoprimed pepper and eggplant seeds during 10 months of storage a 3 different temperature.Kandil Dolma pepper and Kemer eggplant varieties were used in this study. Following controlled osmopriming seeds of pepper and eggplant were dried at room temperature until they retained 8 ± 0.3 % humidity. The seeds were stored in air-tied bags for 10 months at -20 ± 2, 5 ± 1, 25 ± 1°C and a series of tests for gemination, accelerated ageing and seedling development, and enzyme analysis to identify catalaz activation have been carried out on the samples stored for 0, 2, 4, 6, 8 and 10 months.Compare to the control group seeds, osmoprimed seeds have shown higher germination rate and faster development , and seed vigor under all storage durations at 3 different temperatures and statistically significant results have been obtained . When the effect of temperature under the same storage conditions was compared it was found that the quality of primed seeds have retained the quality at lorgest period -20°C and the second best temperature was found to be 5°C. When the storage temperature was increased to 25°C the storage life of the seeds, as well as germination rate and period, decreased considerably. It was observed that the enzyme activity of catalaz decreased as the storage temperature increased. Germination rate, emergence duration and seed vigor also dereased as a result of decrease in the catalaz activity.2008, 44 PagesKey Words: Storage, temperature, catalaz, germination, controlled imbibiton
Collections