Ayçiçek yağının hidrojenasyonu
dc.contributor.advisor | İşcan, Mehmet | |
dc.contributor.author | Topallar, Hüseyin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:06:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:06:21Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507343 | |
dc.description.abstract | XI ÖZET Bu araştırmada, Trakya `bölgesinde yetişen ayçiçek tohumların dan elde edilmiş ayçiçek yağının hidrojenasyonu incelenmiştir. Alınan ayçiçek yağı, rafine ve vinterize bir yağ olup nikel, demir, kobalt, `bakır ve çinko katalizörleri ile hidrojene edilmiştir. o Hidrojenasyon sırasında sıcaklık 180 C, karıştırma hızı 500 - 2 700 dev/dk., `basınç 2 - 2,5 kg/cm. ve zaman 2 saat olarak uygulanmış tır. Değişik konsantrasyonlarda nikel katalizörleri kullanarak farklı erime noktasına sahip hidrojene yağlar elde edilmiştir. Başlangıç ya ğın ve hidrojene yağların Gaz Kromatografisi Analizi sonucunda, her `bir yağa ait yağ asitleri yüzdesi `bulunmuştur. I.E. spektrumlarının analizi ile `başlangıç yağdaki cis durumunda yağ asitlerinin trans du ruma geçtiği görülmüş ve lî.M.R. spektrometresi sayesinde katı hidroje ne yağların değişik sıcaklıklardaki yüzde katı miktarı `bulunarak dila- tometrik eğriler elde edilmiştir. Erime noktası daha yüksek olan hid rojene yağlar, daha dik `bir delatometrik eğri vermiştir. Hidrojenasyonlarda3 kullanılan her katalizörün seçimlilik oran ları ayrı ayrı `bulunarak ayçiçek yağının hidrojenasyonu için nikel ka talizörlerinden İ<> 0,01 - 0,1 konsantrasyonlarının daha ekonomik ve uy gun olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca kobalt, bakır, demir ve çinko katali zörlerinden de demir katalizörünün kullanılabileceği uygun görülmüştür. i ?. u îeköğifefim ICtffü^ £)©kümantas.yoB -Mer&sâ | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Ayçiçek yağının hidrojenasyonu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 1354 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 1354 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |