Show simple item record

dc.contributor.advisorİşcan, Mehmet
dc.contributor.authorTopallar, Hüseyin
dc.date.accessioned2020-12-30T09:06:21Z
dc.date.available2020-12-30T09:06:21Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507343
dc.description.abstractXI ÖZET Bu araştırmada, Trakya `bölgesinde yetişen ayçiçek tohumların dan elde edilmiş ayçiçek yağının hidrojenasyonu incelenmiştir. Alınan ayçiçek yağı, rafine ve vinterize bir yağ olup nikel, demir, kobalt, `bakır ve çinko katalizörleri ile hidrojene edilmiştir. o Hidrojenasyon sırasında sıcaklık 180 C, karıştırma hızı 500 - 2 700 dev/dk., `basınç 2 - 2,5 kg/cm. ve zaman 2 saat olarak uygulanmış tır. Değişik konsantrasyonlarda nikel katalizörleri kullanarak farklı erime noktasına sahip hidrojene yağlar elde edilmiştir. Başlangıç ya ğın ve hidrojene yağların Gaz Kromatografisi Analizi sonucunda, her `bir yağa ait yağ asitleri yüzdesi `bulunmuştur. I.E. spektrumlarının analizi ile `başlangıç yağdaki cis durumunda yağ asitlerinin trans du ruma geçtiği görülmüş ve lî.M.R. spektrometresi sayesinde katı hidroje ne yağların değişik sıcaklıklardaki yüzde katı miktarı `bulunarak dila- tometrik eğriler elde edilmiştir. Erime noktası daha yüksek olan hid rojene yağlar, daha dik `bir delatometrik eğri vermiştir. Hidrojenasyonlarda3 kullanılan her katalizörün seçimlilik oran ları ayrı ayrı `bulunarak ayçiçek yağının hidrojenasyonu için nikel ka talizörlerinden İ<> 0,01 - 0,1 konsantrasyonlarının daha ekonomik ve uy gun olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca kobalt, bakır, demir ve çinko katali zörlerinden de demir katalizörünün kullanılabileceği uygun görülmüştür. i ?. u îeköğifefim ICtffü^ £)©kümantas.yoB -Mer&sâ
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleAyçiçek yağının hidrojenasyonu
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid1354
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid1354
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess