Show simple item record

dc.contributor.advisorAtakişi, İbrahim K.
dc.contributor.authorÇelikel, Bekir
dc.date.accessioned2020-12-30T09:05:48Z
dc.date.available2020-12-30T09:05:48Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507192
dc.description.abstract- 35 - ÖZET Bu araştırma, 1988 yazında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi deneme arazisinde farklı şeker pancarı çeşitlerinde verim ve verim unsurlarının saptanması amacı ile tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarı amali olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Araştırma da tartım ve ölçümleri yapılan karakterlere ait bulgular aşağıdaki gibi özetlenmiştir. 1. Pancar Verimi: Denemeye alman Çeşitlerin dekara pancar verimleri 3734.35 - 4284.71 kg arasında değişmektedir. En fazla dekara verim genetik monogerra (Kawemaja) Çeşitinden elde edilmiştir. En düşük dekara verim ise Kawepoly (rnultigerny çeşitinden elde edilmiştir. Çeşitlerin dekara pancar verimleri arasındaki fark önemli bulun muştur. 2. Çeker Yarlığı: Çeşitlerin şeker varlığı % 14.8- 15.0 ara3inaa değişmektedir. En düşük şeker varlığı Kawepoly (% 14.8) çeşitinde, Kawemaja ve Türkşekeri çeşitinde (% 15.0) olarak bulunmuştur. Çeşitlerin şeker varlığı arasındaki fark önemsiz çıkmıştır. 3. Şeker Verimi: Denemeye alınan çeşitlerin dekara şeker verimleri 553.77 - 64ö.00 kg arasında değişmektedir. En fazla dekara verim Kawemaja (64b. 00 kg) Çeşitinden elde edilmiştir. En düşük dekara verim ise Kawepoly (553.77Kg) Çeşitinden elde edilmiştir. Çeşitlerin dekara şeker verimleri arasındaki fark Önemli bulunmuştur. 4. Yaprak Verimi: Çeşitlerin yaprak verimleri- 36 - 916.94 - 1010.96 kg arasında değişmektedir. En fazla yaprak verimi Kafieraaja (1010.96 kg) çeşitinde, en düşük yaprak verimi ise Kawepoly (91b. 94 kg) çeşitinde elde edilmiştir. Çeşitlerin yaprak verimleri arasındaki fark önem siz çıkmıştır. 5. Kuru Madde Miktarı: Denemeye alman çeşitlerin kuru madde miktarlın % 21. 47 - 22.48 arasında değişmektedir. En fazla kuru madde Türkşekeri {% 22.48) çeşitinde, en düşük kuru madde Kawemaja (% 21.47) Çeşitinde bulunmuştur. Çeşitlerin kuru madde miktarları arasındaki fark önemli bulunmuştur. 6. Denemeye alınan şekerpancarı çeşitlerinde farklı karakterler arası ilişki olumlu ve önemli çıkmış tır.
dc.description.abstract- 37 - SUMMARY This research has been carried out in oraer to determine the yield and yield elements of the various sugar beet varieties according to the random blocks testing -desing four times successively on the testing lanûof Tekirdağ Agricultural Faculty, Thrace University during the summer 1988. The findings concerning with the characters measured and weighed in this research are summed up as below: 1. SUGAR B3ETS PRODUCTIVITY: The yields of the varieties tested have changed from 3734.8b - 4284.71 perda. Kawemaja (genetic monogerm) ha3 the highest yield perda And Kawepoly (rnultigerm) one has the lowest yield perda. The varieties have on impartant difference amongthe beet yielas per aa. 2. SUGAR EXlSTANCE: The sugar exist ance of the varieties is variable from 14.8 % to 15.0 %. Kawepdly (14.8 %) and the Turkish sugar-I (15.0 %) varieties have the lowest existance. The difference among sugar existence of the varieties is slightly important. 3. SUGAR YİELE: The tested sugar yield per da. is variable beetween 553.77 and 646.00 kg. The highest yield has been obtained from Kawemaja (646.00 kg) per da. And Kawepoly has the lowest yield (553.77 kg) per da. The difference among the sugar yields of the varieties is important. 4. LEAF YÎSLIj: The leat yields of the varieties are variable between 91t>.94 and 101Q.96 kg Kawemaja has-38 - the highest leaf yield (1010.96) and Kawepoly has the lowest one (916.94 kg) The difference among the leaf yields of the varieties is slightly important. 5. DRY MAT3RIAL AMOUNT: The dry material amount of the tested varieties is variable from 21.47 % to 22.48 % Turkish sugar-I has the highest dry material. And Kawemaja has the lowest one (21.47 %). The difference among the dry material amounts of the varieties are impartant. 6. The tested sugar beets varieties have an important and positive correlation among the characters.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı şeker pancarı çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerinde bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSugar beet
dc.subject.ytmField crops
dc.identifier.yokid39022
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid39022
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess