Trakya bölgesi kırmızı şaraplarının kimyasal bileşiminin araştırılması
dc.contributor.advisor | Gündüz, Hüseyin Hüsnü | |
dc.contributor.author | Albut, H. Serpil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:05:46Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:05:46Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507186 | |
dc.description.abstract | 5. ÖZET Bu araştırmada Trakya yöresi krmızı şarapları üzerinde analizler yapılmış ve numuneler kalite kriterleri yönünden incelen miştir. Numunelerin 8' i Tekirdağ Tekel Şarap Fabrikasından, 3'ü Şarköy'den, 8'si Mürefte'den temin edilmiştir. Numunelerin ^'ü 1986 yılına, 9'u ise 1987 yılına aittir. 1986 yılına ait numuneler Şenso, Gamay, Papaz Karası ve Ada Karasıdır. 1987 yılına ait olan numuneler ise yine Şenso, Gamay, Papaz Karası, Ada Karası, Altın Kupa, Kr istal,Do luca (Rose), Doluca (Siyah) ve Sek Bone'dir. Numuneler üzerinde uygulanan analizleri yoğunluk tayini, asit (genel, bağlı, uçar) tayini, kükürtd ioksi t (genel, bağlı, serbest) tayini, pH tayini, şeker tayini, kuru madde tayini, şekersiz kuru madde tayini, alkol tayini ve tanen tayinidir. Sonuç olarak araştırmada yapılan analizlerde bulunan sonuçlar uygundur. Literatürlerde ve standartlarda belirtilen sınırları aşmamaktadır. Alkol oranları, ortalama alkol değer indenf azla sapmalar göstermemektedir. Asit değerleri ise bütün asit sadece Ada Karası 1986 ve 1987 ile Doluca (Rose) 1987'de fazla çıkmıştır. Diğer numunelerdeki değerler optimale çok yakındır. Bertrand Metodu ile şeker analizi sonucu elde edilen bulgularda ise Papaz Karası 1986 ortalamadan fazla, Dolucu (Rose) 1987 ise ortalamadan az şeker olduğu saptanmıştır. Yine Doluca (Rose) 1987'de serbest kükürtdioksit miktarı oldukça az, Kristal 1987'de ise bütün kükürtdioksi t fazla tespit edilmiştir-. Bununla beraber yoğunluk, kuru madde, şekersiz kuru madde, pH ve tanen sonuçları oldukça 57uygun çıkmıştır. Yapılan araştırma ile genel bir kalite ayırımı ve sınıflandırılması yapılmamış» yalnız şaraplar kaliteleri yönünden değerlendirilmiştir. Çok kesin bir ayırım yapılmayarak» eldeki olanaklara göre bazı sonuçları elde etmek amaçlanmıştır. 58 | |
dc.description.abstract | 6. SUMMARY In this research} the analyses of red wines in Thrace region were made and the quality characteristics of the samples were investigated. The eight of the samples were obtained from Tekirdağ Turkish Monopolies (Tekel) wine factory? three from Şarköy? two from Mürefte. Four of the samples were belonged to 1986, nine to 1987. The samples of 1986 were Senso 5Gamay, Papaz Karası and Ada Karası j the samples of 1987 were again Senso, Gamay> Papaz Karası, Ada Karası s Altın Kupa* Kristal* Doluca (Rose), Doluca (Siyah) and Sek Bone. The analyses which were made on the samples were the determination of the density, acids (general, bound, volatile)» sulphur dioxide (general, bound, volatile), pH, sugars dry matter, dry matter without sugar, alcol and tannin. As a result, the analyses which were made in the research, gave suitable results. The results did not pass the limits in the references and standarts. Alcol rates were not so much different than the mean values. The general acid values were high only in Ada Karası 1986 and 1987 and Doluca (Rose) 1987. The other samples gave values near to the optimum. It was found that the sugar analyses which were made according to the Bertrand method, gave results more than the average for Papaz Karası 1986 and less than the mean for Doluca (Rose) 1987. Doluca (Rose) 1987 also had less free sulphur dioxide 59but Kristal 1987 had more general sulphur dioxide. The density» dry matter, dry matter without sugar» PH and tannin results were suitable. In this research a general quality selection and classification were not made but only the wines were determined according to their qualities. The aim was to find out some results according to the facilities without making definite classification. 60 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Trakya bölgesi kırmızı şaraplarının kimyasal bileşiminin araştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Red wine | |
dc.subject.ytm | Chemical composition | |
dc.subject.ytm | Thrace region | |
dc.identifier.yokid | 38993 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 38993 | |
dc.description.pages | 65 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |