Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirci, Mehmet
dc.contributor.authorAvci, Ramazan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:05:41Z
dc.date.available2020-12-30T09:05:41Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507162
dc.description.abstract- 67 - 6. ÖZET Araştırma materyali ekmeklik buğday örneklerinin tamamı Tekirdağ, Kırklareli ve Gelibolu bölgesi olarak ^ ana bölge seçilmiş ve bu bölgelere ait il merkezi, ilçe, kasaba, köy ve un fabrikalarından şansa bağlı olarak top - lanmış tır. Her bölgeden elde edilen 7!şer çeşit buğday örnekleri kendi cinsleri ile karıştırılarak Trakya bölgesini temsil edecek şekilde 7 ayrı çeşit buğday örneği elde edil miştir, örneklerin Fiziksel, Kimyasal ve Teknolojik analiz leri yapılmış ve aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.. 1. Analizi yapılan buğday örneklerinin hektolitre ana liz değerleri, minumum 78.50 ile maksimum 82,50 kilogram arasında değişmiş ve ortalama değer 80.50 kilogram olmuştur. 2. İncelenen buğday örneklerinin 1000 dane ağırlık değerleri, minumum 33'2 ile maksimum 41.3 gram arasında değişmiş ve ortalama değer 38.385 gram olmuştur. 3. örneklerin dane şekli ve büklüğü analiz değerleri, minumum £93»9 ile maksimum #95-5 arasında değişmiş ve orta lama değer £94» 8^2 olarak bulunmuştur. 4. Analizi yapılan örneklerin yabancı madde oranları, minumum £1.0 ile maksimum £2.5 arasında değişmiş ve ortalama değer £1.657 olarak bulunmuştur. 5. Analizi yapılan buğday örneklerinden süneli buğdaya sadece 3 çeşidinde rastlanmıştır. Bu üç çeşidin analiz değerleri, minumum £0.3 ile maksimum £1.5 arasında değişmiş ve ortalama değer £0.766 olarak bulunmuştur.- 68. - 6. Buğday örneklerinin su oranları, minumum #12,00 ile maksimum # 13.78 arasında değişmiş ve ortalama değer % 13*107 olarak tespit edilmiştir. 7» Analizi yapılan buğdayların kül miktarı değerleri, minumum #1,67 ile maksimum # 1.75 arasında derişmiş yb orta lama değer #1.711 olarak bulunmuştur» 8» Buğday örneklerinden elde edilen unların kül oranları minumum -#0,533 üe maksimum #0,712 arasında değişmiş ve orta lama değer #0.6Mt olarak bulunmuştur, 9» Analizi ? yapılan buğday örneklerinin kuru öz oranları, minumum #10.5 ile maksimum #11*8 arasında değişmiş ve ortalama değer #11.1 olarak bulunmuştur. -10. Analizi yapılan örneklerin protein analiz değerleri, minumum #10.3 ile maksimum #13.6 arasında değişmiş ve ortala ma değer #11.1 olarak bulunmuştur. 11. Buğday örneklerinin serbest yağ oranları, minumum #0,015 ile maksimum #0.0 if 5 arasında değişmiş ve ortalama de ğer #0,029 olarak bulunmuştur. 12. Analizi yapılan buğday örneklerinin gluten analiz de ğerleri, minumum #29.8 ile maksimum #30.9 arasında değişmiş ve ortalama değeri #30.285 olarak tespit edilmiştir. 13» örneklerin öz kabarma değerleri analiz sonuçlarına göre minumum l.Ocm' ile maksimum 10.0cm-` arasında değişmiş ve ortalama değer 7.71i+cra^ olmuştur. lif. Analizi yapılan buğday örneklerinin çökme değeri ana- liz değerleri, minumum 20cnr ile maksimum 51cnr arasında de ğişmiş ve ortalama değer 37»71i+cnr olarak bulunmuştur.- 69 - 15» Analizi yapılan örneklerin düşme sayısı analiz değer leri, minumum 309 ile maksimum 397 arasında değişmiş ve orta lama değer 342.714 olarak tespit edilmiştir» 16. örneklerin ekstensograf analizi enerji değerleri; 2 p örnekte çıkmadı9 diğer 5 örnekte ise minumum 28cm ile maksi-, 2 2 mum 44cm arasında değişmiş ve ortalama değer 35cm olarak tespit edilmiştir. 17s Analizi yapılan örneklerin farinograf su kaldırma o- ranları, minumum %58 mi. ile maksimum #61. H mi. arasında de ğişmiş ve ortalama değer #59*971 mi. olarak tespit edilmiştir. 18. Analizi yapılan örneklerin farinograf valorimetre de ğerleri, minumum 20.0 ile maksimum 44 arasında değişmiş ve or talama değer 37.642 olarak bulunmuştur. 19. örneklerden elde edilen unların kent-jones birimi ola rak analiz değerleri minumum 8.23 ile maksimum 12.06 arasında değişmiş ve ortalama değer 10.49 olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstract- 70 - 7. SUMMARY AN INVESTIGATION ON THE PHYSICAL, CHEMICAL AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF THE WHEAT FOR EAKERY (Tr.aes- tivum spp.) WHICH YJİDELY CULTIVATED İN THRACE The samples of this experiment were taken from vari ous part of Thracean part of TURKEY. The four main province of Thrace: (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli and Gelibolu) we re choosen random samples of Thracean population. Several small suburiit of this mentioned provinces were choosen ran domly for getting 7 varieties of wheat ^samples. The physical, chemical and technological analysis of samples were done and following results are obtained. 1, Hectoliter values of samples were varied from 78,50 to 82.50 kg. average hectoliter value was 80.50 kg. 2, 1000 kernels weight of the samples investigad were varied from 33->2g. to 41.3 g. and averaged as 3? »385 £. 3, The form and shape of kernel were varied from 93,9 % to 95.5 % and averaged 94.842 P o' /o a 4. e The foreign matter of the samples investigated were varied from 1,0 % to 2.5 % and averaged as 1.657 %. 5. Only three of samples had sunn bug contamination problem. Accordingly the values were varied from 0.3 cp to 1.5 f and averaged 0.766 %.- 71 - ' 6. The water percentage of samples were varied from 12.00 % to 13.78 % and averaged 13,107 %. 7. The ash content of samples investigated were varied from 1.67 % to 1.75 % and averaged as 1.711 %, 8. The ash content of flour obtained from the wheat samples were varied from 0.533 % to 0, 712 % and averaged as 0.644 %. 9. The dry gluten values of the samples were varied from 10.5 % to 11.8 % and averaged as 11.1 %, 10. The protein content of the samples investigated were varied from 10.3 % to 13.6 % and averaged as 11.985 %. 11. Free fat oil rates of the wheat samples were varied 0.015 % to 0.0^5 % and averaged 0.029 %. 12. The non-dry gluten values of the samples were varied from 29.8 % to 30.9 % and averaged 30.285 %. 13. The gluten rising values of the samples investigated were varied from 1.0 cxv.^ to 10.0cm-' and averaged as 7.714 cm.` 14. Sedimentation values of the samples were varied from ?z x -z 20.0 cirr to 51 »0 cnr and averaged as 37.714 cm-. 15» Falling number values of the samples were varied from 309 to 397 and averaged as 342.714. 16. The energy values of the samples determined by ex- tensograph analysis were obtained any for 5 samples as 2 P 28 - 44 cm and averaged ^ en ` Extensograph analysis cound not be possible for 2 samples. 17. The water absorption investigated of the samples determined as farinograph values were varied from 58 % toîlîfTS -72- 61.2 Jo and averaged as 59.971 %. 18. The farinograph valorimeter values of samples were varied from 20.0 to 44.0 and as 37.642. 1°. The kent-jones unit of measurements of the samples were varied from 8.23 to 12.06 and averaged 10.49.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTrakya Bölgesinde yoğun olarak tarımı yapılan belirli ekmek buğdaylarının fiziksel, kimyasal ve teknolojik özellikleri üzerinde araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmTechnological properties
dc.subject.ytmThrace region
dc.subject.ytmPhysical properties
dc.subject.ytmWheat
dc.identifier.yokid39029
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid39029
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess