Show simple item record

dc.contributor.authorKaynak, Ramazan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:05:36Z
dc.date.available2020-12-30T09:05:36Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507140
dc.description.abstract-I- ÖZET Sera Hıyar çeşitlerinde uygulanan farklı budama sistemlerinin verim ve bazı meyve özellikleri üzerine etkisini belirle meyi amaçlayan bu çalınma, ±988 yılı ilkbahar yetiştirme periyodunda, Iekirdağ, ziraat fakültesi uygulama alanındaki serada yapılmıştır. Araştırmada Petita Fı, Emily Fı ve Banza Fi çeşitleri kullanılmıştır. Tohumlar 31 Mart'ta ekilmiş, hıyarlar dört gerçek yaprağa ulaştığı 11 Mayıs tarihinde seradaki esas yerine 40x50-100cm. sıra üzeri ve sıra arası mesafesinde dikilmiştir. Deneme Tesadüf.blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş ve üç ayrı çeşide de.basit (şemsiye) ve karıcık budama tatbik edilmiştir. ilk hasat 10 Haziran'da başlamış, bu tarih ile 9 Ağustos tarihi arasında 3-4 günlük aralıklarla toplam 18 kez hasat yapılmıştır. Yetiştirme periyodunda hasad edilen meyveler tek tek tartılmış ve kumpasla boyları ve çapları ölçülmüştür. Bunlardan tesadüfen seç-ilen 8 meyve uzunlumu, meyve çapı ve meyve ağırlığının analizi yapılmıştır,.ürkene i verimde ilk 6 hasat, toplam verimde 18 hasattaki toplam meyve acırlıkları hesaplanmıştır. Arattırma sonuçları aşağıda özetlenmiştir? _l- kullanıla n budama sistemleri meyve uzunluğu, meyve çapı ve meyve ağırlığını pek etkilememiştir. 2- Meyve sayısı, Erkenci verim ve toplam verim çeşitlere ve budama sistemlerine göre farklılık göstermiş ancak bu farklar istatistik! açıdan önemsiz bulunmuştur.-II- 3- Basit budamadan elde edilen meyve kabuğu rengi, karışık budamadan elde edilen renge göre daha koyu yeşildir» Buda meyvenin pazarlana bilmesi açısından önemlidir» 4- Budama sistemleri ana gövde ve yan dallar üzerinde meyvelerin belli ölçüde alınmasını veya bırakılmasını gerektirmektedir. Bu nedenle budama sisteminin seçiminde çeşidin özelliği, hıyarın serada yetiştirildiği mevsim, bitki yetiştirme sis temi, bitkinin serada kalacağı süre, ve bitki sıklığı, dikkate alınmalıdır.
dc.description.abstract-III- SUMMARY i This research was made to determine the effects of diffe rent training systems on the yield and fruit Qualities of green house cucumbers cultivars, in the spring of 1988 growing period in the greenhouse which is in the practical field of Tekirdağ Agricultural Faculty. Petita Pi,.Emily Pi and Banza Pi cultivars were grown for the research. The seeds were sown on 31 March, when the seedlings had four true leaves, they were plarted in the green house border on 11 May with the spaces 40x50-100 cm between in rows and rows. The experimental design was randomised block with 4 replications and simple (-umbrella J and complex training systems were applied to the three cultivars. Pirst harventing was done on 10 June and continued every 3-4 days making a total of 18 harvest until 9 Augusts The harvested fruits were weighed individually and their length were measured by a kumpas. Jüight fuits selected randomly and fruit length, diameter and weight were analysed. Six harvest for the earliness and 18 harvest for the total fruit weight were used. The results of the research were summarised as below; 1- The training systems which were used, did not affect the fruit length, diameter and weight. 2- The number of fruits, early yield and total yield showed difference accouing to the cultivars lout the differences wej?e not statistically significant. 3- The colour of fruit obtained from simple training sys-.-IV- «tem was darker green than the fruits obtained from the complex system» Thes is important because of marketing» 4- According to the training systems, determined number of fruits were left on the main stem and laterals. Therefore] to select the training system. The cultivars, the growing season growing methods, the duration of growing and number of plants should be considered,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı sera hıyar çeşitlerinde budamanın bitki gelişmesi ve verim üzerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPlant development
dc.subject.ytmPruning
dc.subject.ytmCucumber
dc.subject.ytmGreenhouses
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.identifier.yokid39033
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid39033
dc.description.pages37
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess