Show simple item record

dc.contributor.advisorDelibaş, Lokman
dc.contributor.authorYildiz, Sakin
dc.date.accessioned2020-12-30T09:05:35Z
dc.date.available2020-12-30T09:05:35Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507135
dc.description.abstract-26- 6. ÖZET Trakya bölgesi ve Tekirdağ yöresi çiftçileri tarafından buğday hasadından sonra kolay işlenmesini sağlamak amacıyla uygulamakta olan anız yakma işleminin toprağın nemine, toprağın bazı fiziksel özelliklerine etkisini belirlemeyi amaçlayan bu. denemede 1988 yılı Ağustos-Eylül aylarında Tekirdağ ili Istanbul karayolu üzerinde, Tekirdağ'a 2 km, uzaklıkta Dereağızı mevkiinde yapılmıştır. Denemeye iki Ağustos8 da 30-40 cm1 den hasad edilen buğday anızında 5x10 m^ büyüklüğünde, anızlı bırakma, anızın yakılma sı, anızlı sürüm ve anızın yakılarak sürülmesi şeklindeki dört ayrı muamele olarak kurulmuştur. Parsellerin birbirinden etkilenmemeleri için parseller arası 2 m'lik alan sürülerek boş bırakılmış ve parseller tesadüf blokları deneme desenine, göre yerleştirilmiştir. Deneme süresince beş günde bir olmak üzere her parselden 30,45 ve 60 cm derinliklerden ve her defasında ayrı yerden olmak üzere toprak örnekleri alınarak, nem değişmeleri, ve yakma sonucunda muamelelerdeki fiziksel değişmeler tesbit edilmiştir. Araştırma sonuçları ise şu şekilde özetlenebilir: anızın yakılmasıyla topraktaki en önemli nem değişimi anızın yakıldığı parsellerde anızlı parsellere oranla daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca anızı yakılan parsellerde yakmanın et-? 21-' `kişi sonucu oluşan yüksek sıcaklık sonucunda fazla sayıda ve büyüklüklerde yarılmaların olduğu gözlenmiştir» Yakılarak sürülen parsellerde parsellerdeki toprak renginin kırmızımsı bir renk alarak toprakın yapısında sertleşmelerin olduğu gözlenmiştir. Yaptırımız analiz ve gözlemler sonucunda anızın yakılma sının toprak verimliliğini sağlayan topraktaki organik maddenin azalmasına s topraktaki nemin olumsuz yönde etkilenmesine ve toprağın fiziksel yapısını etkilediği belirlenerek yakma işleminin bazı toprak işleme, yabancı ot ve yararlılarla mücadele gibi az miktardaki yararlarına karşın zararlı olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstract-26- SUMMARY Effect of stubble Treatments on some Physical Properties and Water Content of soil. The farmers of Tharace Regian and Tekirdağ have been burning the wheat straw to till the soil easily after harveoting. In order to find out the effets of stubble burning on soil properties and moisture, this study was done in Tekirdağ from August to September in 1988. In field trials, 12 plots, 5x10 m were prepared with the following treatments! Stubble burnt, stubble unburnt, stubb le burnt tilled and stubble unburnt untilled. Trials were ar ranged according to randomized blocks design. To determine the influence of stubble burning on soil properties and moisture content, soil samples were taken from 50, 45 and 60 cm. depths from each plots in five days periot» The resuts of the research can be summarized as follow? Stubble burning significantly decre ased the moisture ventent of soil as compared with the soil of stubble unburnt plots, xhe heat from burning straw had caused the drying and era king of soil Surface. In sttçble burnt plots the soil was reddish and hardened. Eurrnig of wheat strdw decreased organic m<ft&-er mefeture content and varied the plysical propestres such as bulk density permeability and agregate. stability of soil.-29- Al though, stubble burning improved fie d tillage, weed control! thaç procedure is not recommended because of its cons*en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAnız yakmanın toprağın nem miktarı ve bazı fiziksel özellikleri üzerine etkisinin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmStraw burning
dc.subject.ytmPhysical properties
dc.subject.ytmCulture techniques
dc.subject.ytmSoil
dc.identifier.yokid39035
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid39035
dc.description.pages36
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess