Trakya bölgesinde üretilmekte olan bitkisel sıvı yağların bazı özellikleri ve standartları uygunlukları üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Gündüz, Hüseyin Hüsnü | |
dc.contributor.author | Güney, Omca | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:05:29Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:05:29Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507107 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Trakya bölgemizde rafine ayçiçek yağı üre ten, on değişik işletmenin ürünlerinin kimyasal ve fiziksel öz ellikleri incelenmiştir. Sonuçlar aşağıdaki gibi bulunmuştur. 1- Yağ örneklerinde özgül ağırlık değeri 0,920 ile 0,910 arasında bulunmuştur. Ortalama özgül ağırlık değeri ise 0,918' dir. örneklerin özgül ağırlık değerleri arasında önemli bir fark olup olmadığını öğrenmek için varyans analizi yapılmış ve değerler arasında önemli sayılacak miktarda fark olmadığı sap tanmış t ir. 2-Bu çalışmada örneklerin kırılma incisi değerlerine de bakılmıştır. Kırılma indisi değerleri 1,467 ile 1,463 arasın da değişmektedir. Ortalama değer ise i, 467 `dir. Ayrıca örnekler arasındaki farkı saptamak amacıyla varyans analizi yapılmış ve bu farkın önemli olmadığı saptanmıştır. 3-Rafine ayçiçeği yağı fabrikalarından alman 10 ayrı örnekte uçucu madde tespiti yapılmıştır. Değerler 0,22 ile 0.004 arasında bulunmuştur. Ortalama değer ise 0, 0Ü9 'dur. Ayrı ca uçucu madde değerleri arasında önemli bir fark olup olma dığını saptamak amacıyla varyans analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucu ise değerler arasındaki farkın önemsiz olduğunu göstermiştir. 4-Bu çalışmada yapılan analizlerden biri de rafine ay çiçek yağlarında serbest yağ asididir. Bu analizin sonuçlarınagöre serbest, yağ asidi değerleri O, Ü5 ile 0,430 arasındadır. Değerler ortalaması ise 0,173 ' ü vermektedir. Serbest yağ asidi değerleri arasında önemli bir fark olup olmadığını saptamak amacı ile varyans analizi yapılmış ve değerler arasında önem li bir fark bulunmamıştır. 5-Rafine ayçiçeği yağında yapılan diğer bir ana Üs de peroksit sayısı analizidir. Deneyler sonucunda 10 çeşit ayçi çeği yağının peroksit değerleri 0,95 ile 19,5 arasında değiş mektedir. Ortalama değer ise 4,698 'dir. Peroksit değerleri arasında önemli bir fark olup olmadığını saptamak için var yans analizi yapılmış ve daha önceki gibi fark önemsiz çık mıştır. 6-Yaptığırnız analizlerden biri de iyod sayısı analizi dir. Sonuçlar 114,44 ile 137,7 arasında değişmektedir, ryod sa yısı değerleri ortalaması ise 123, 693 'tür. İyod sayısı değer leri arasında önemli bir fark olup olmadığını saptamak için varyans analizi yapılmış ve farkın önemsiz olduğu saptanmış tır. 7 -Yaptığımız son analiz ise sabunlaşma sayısı analizi dir. Sabunlaşma sayısı değerleri 10 ayrı çeşit örnekte 113,2 ile 195,6 ar.asında değişmektedir. Değerler ortalaması ise 19 `.., 536 'dır. Sabunlaşma sayışa, değerleri arasında önemli bir fark olup olmadığını saptamak amacıyla varyans analizi yapıl mış ve sonuçta fark önemsiz bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | SUMMARY This study was contueted on the physical and chemical characteristics of the products of the ten different business producing refined sunflower oil in the Thrace district. The results were as follows ; 1. The specific gravity value of the oil samples was bet ween 0.920 and 0.910 and the average specific gravity was 0.918 Warience analysis was applied in order to learn if there is a difference between the specific gravity values of samples or not and it was seen that there was no crucial difference among the values. 2. The refractive index values have been also studied in this research. The refractive index values differ from 1.467 to 1.468 and the average value is 1.467 in addition in order to determine the the difference between the samples, the variance analysis has been carried out but no crucial difference has been determined. 3. It has been detrerrnined that there was volatile mate rial at 10 different samples taken from the refined sunflower oil plants. The values was from 0.22 to 0.004 and the average value was 0.089 in.addition, in order to determine it there is a crucial difference among the volatile material values, the variance analysis has been carried cut. According to this study, the difference among the values were slightly important. 4. In this study, one of the analysis was also on thefree fatty acid of the refined sunflower oil. According to these analysis results the- free fatty acid values were among 0.05 and 0.430. In order to determine if there is a crucial difference among the free fatty acid values, the variance analysis has been carried out and the difference among the values is slightly important. 5. The other analysis of the refined sunflower oil was also on the peroxide analysis. According to the test results, the peroxide values of the ten different sunflower oil dif fer from 0.95 to 19.5 and the average value was 4.698. In order to determine if there is a crucial difference among the per- oxide values, the varience analysis has been carried out as previos analysis, the difference is slightly important. 6. One of the so on Iodine. The outputs differ from 114.44 to 137.7 and the average iodine range values.are 12 3.893. In order to determine if there is a crucial difference among the Iodine range valu es, the varience analysis has been carried out and the diffe rence is slightly important. 7. The final analysis was on saponification, the saponi fication range values of ten different samples differ from 113.2 to 195.8 and th- average of the values was 19]. 536. In order to determine if there is a crucial difference among the saponification range values, the variance analysis has been carried out/but the difference is slightly important. analysis carried out in this study was al- | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Trakya bölgesinde üretilmekte olan bitkisel sıvı yağların bazı özellikleri ve standartları uygunlukları üzerine bir araştırma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Plant oils | |
dc.subject.ytm | Chemical properties | |
dc.subject.ytm | Physical properties | |
dc.subject.ytm | Thrace region | |
dc.identifier.yokid | 39046 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 39046 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |