Show simple item record

dc.contributor.advisorÖğün, Sabahattin
dc.contributor.authorAksoy, Tülin
dc.date.accessioned2020-12-30T09:05:29Z
dc.date.available2020-12-30T09:05:29Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507104
dc.description.abstract49 ÖZET Bu araştırmada, kahverengi yumurtacı hibritlerin yumurta verim döneminin uzatılmasında değişik zorlamalı tüy değiştirme yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yetmişyedi haftalık 180 adet tavuk; günde 16.5 saat aydınlatılan, duvardaki bir aspiratör yardımı ile havalandırılan pencereli bir odada yer alan toplam 45 adet kafes bölmesine dörderli gruplar halinde yerleştirilmiş ve 9 alt gruba ayrılmıştır. Gruplardan 1.'si kontrol olarak kalmış, 2.'si canlı ağırlığının % 30'unu kaybedene dek aç bırakılmıştır, 3. gruba da bir hafta süreyle sadece dane arpa verilmiştir. Kilogramına 10 000 ppm ve 20 000 ppm çinko (çinko oksit formunda) katkısı yapılmış iki ayrı yem hazırlanmış ve bu yemlerden ilki 4., 5. ve 6. gruplara, diğeri de 7., 8. ve 9. gruplara 7, 10 ve 14'er günlük sürelerle verilmiştir. Daha sonra normal yumurta yemine dönülmüştür. Yöntemlerin uygulanması sırasında su ve ışık kısıtlaması yapılmamıştır. Çalışma 28'er günlük 8 dönem süresince yürütülmüştür. Tüy değiştirmeye zorlanan gruplarda yumurta veriminin kesilip yeniden başlaması ve canlı ağırlık kayıpları izlenmiştir. Deneme grupları canlı ağırlık, ölüm oranı, yem tüketimi, yem etkinliği (kg yumurta/kg yem), yumurta verimi (KB, KK) ve kalitesi bakımlarından birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir: a) Yöntemlerin tümü yumurta verimini kesmede etkili bulunmuştur. Tüy değiştirme yöntemlerinin uygulanması sırasında en yüksek düzeyde canlı ağırlık kaybını gösteren Açlık, 20(14) ve 20(10) grupları en uzun sürelerle yumurtlamayı durdurmuşlardır. b) Daha yüksek düzeyde çinko katkısı yem tüketimini önemli derecede azaltmış ve daha az miktarda çinko alımı ile sonuçlanmıştır. Yemin çinko konsantrasyonu ve kullanım süresi yumurta verimsiz geçen sürenin uzunluğunu etkilemiştir.50 c) ikinci verim yılında canlı ağırlık, ölüm oranı, yem tüketimi ve yemden yararlanma, yumurta verimi (KB, KK) ve kalitesi bakımlarından gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmamıştır. d) Üçüncü ve 4. 28'er günlük peryotlarda % 70-75 arasında değişen verim düzeylerine ulaşan Açlık ve 20(14) grupları, ilk dört peryod süresince elde edilen toplam yumurta verimi ve ağırlığı bakımından Kontrol'u aşamamışlardır. Bunun nedeni 1. ve 2. peryotlardaki düşük verim düzeyleridir, ilerleyen dönemlerde ise Açlık ve 20(14) grupları yumurta verimi bakımından öne geçmiş, 20(10) ve 10(7) grupları onları izlemiştir. Söz konusu dört grup toplam yumurta ağırlığı ve yem etkinliği gibi özellikler bakımından da birbirlerine yakın değerler göstermişler ve ön sıralarda yer almışlardır. e) Çinko katkılı yem kullanımının, daha kolay uygulanabilir bir yöntem olan aç bırakmaya oranla, toplam yumurta verimi bakımından çok belirgin bir farklılığa yol açmadığı gözlenmiştir, öte yandan, toplam yumurta ağırlığı ve yem etkinliği bakımından 20(14) 10(7) ve 20(10) gruplarının ön sıralarda yer almış olması, çinkonun yem tüketimini azaltmanın dışında, yumurta verimini yenilemede de etkili olabileceği düşüncesini kuvvetlendirmektedir.
dc.description.abstractSUMMARY In this experiment, it was purposed to compare with the effectiveness of different forced moulting methods prolonging brown egg layers laying period. 180 layers (77 weeks of age) were haused in 45 compartment cages, which were located in a room with windows, in which the ventilation was supparted by a fan fixed on the wall, and illuminated 16.5 haurs a day. They were assigned as the 9 sub groups randomly, and were subjected to the following treatments; one group was accepted as a control, while a second one was fasted until 30 % body weight loss was reached and a third group was fed only with whole-grain barley for a week. Two diets containing 1 0 000 ppm and 20 000 ppm added zinc (as zinc oxide) were prepared and 4 th, 5 th and 6 th groups were fed with the former feed, while the latter feed was given to the 7 th, 8th and 9th groups for 7, 10 and 14 days. At the and of the above practices, feeding was maintained with normal laying diet. Wafer and ligh restrictions were not applied during the forced moult period. The experiment lasted eight periods and each of them was 28 days. Cessation and resumption of laying and body weight loss of forced moulted hens were observed. All groups were compared with each other in terms of body weight, mortality, feed consumption and efficiency (kg eggs/kg food), egg production (HD, HHD) and quality. The results of the experiment can be summerised as fallows: a) AH methods were effective in cessation of egg production. The groups of Fasted, 20(14) and 20(10), which showed the highest level body weight loss during the forced moult stopped egg laying for the longest periods. b) Higher levels of zinc added to diets reduced the feed consumption and resulted less zinc intake. In addition, zinc concentration and duration of zinc treatment affected the number of days out of egg production. c) There were no significant differences among the groups in terms of body weight, mortality, feed consumption and efficiency, egg production and quality in the second production year.52 d) Despite Fasîed and 20(14) groups reached 70-75 % egg production during 3th and 4th period, cumulative egg production and total egg weight levels of these two groups were behind that of control during the first four period. The reason of this result was the Sow production levels of these two groups in the 1th and 2th periods. In the later periods Fasted and 20(14) groups produced highest level of eggs, 20 (10 ) and 10(7) groups followed them. These four groups showed similar values and took place at the head of the order arcording to the total egg-weight and feed efficiency. e) It was observed that the use of the feed added zinc did not make a significant difference in terms of cumalative egg production according to the fasting method which was the easier in the other hand as 20(17), 10(7) and 20(10) groups were at the head of the orderjî strengthens the idea that zinc might not only reduce the feed consumption but also renew the egg production.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYumurta tavuklarının tüy değiştirmeye sokulmasında kormaya çinko oksit katılması ile yemin kaldırılması yöntemlerinin ikinci verim yılında yumurta verimi ve kalitesine olan etkilerinin araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmZinc oxide
dc.subject.ytmCompound feeds
dc.subject.ytmEgg yield
dc.subject.ytmChickens
dc.identifier.yokid39047
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid39047
dc.description.pages107
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess