Bazı önemli patates çeşitlerinin tarımsal özellikleri ve verim unsurları üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Atakişi, İbrahim. K | |
dc.contributor.author | Arslan, Arzu | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:05:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:05:25Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507087 | |
dc.description.abstract | II ÖZET Bu çalışma, bazı önemli patates çeşitlerinin tarım sal öz-ellikleri ve verim unsurlarını inceleyerek durumlarını ortaya koymak amacıyla Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi deneme tarlasında yapılmıştır. Denemede Resy, Aida, Samba, Eureka, Korrigane, Danea ve Yesmina gibi yeni ve önemli patates çeşitleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir. a) Çıkış Denemeye alınan çeşitlerin çıkış tarihi 21.25-25.25 gün arasında değişmektedir. En erken çıkış tarihi Eureka çeşitinde görülmüştür. En geç çıkış tarihi ise Yesmina çeşitinde görülmüştür. b) Çiçeklenme Çiçeklenme tarihi 52.52-74.00 gün arasında değişmektedir: En erken çiçeklenme Aida çeşitinde, en geç ise Resy çeşitinde bulunmuştur. c) Yetişme Süresi Denemeye alınan patates çeşitlerinin yetişme süreleri 80-134 gün arasında değişmektedir. En erken yetişme süre si Aida, Eureka ve Resy çeşitlerinde, en geç yetişme süresi ise Yesmina çeşitinde bulunmuştur. d) Bitki Başına Yumru Ağırlığı Denemeye alınan çeşitlerden en yüksek bitki başına yumru ağırlığı Resy çeşitinde görülmüştür. En düşük bitki başına yumru ağırlığı ise Yesmina çeşitinde görülmüştür. e) Bitki Başına Yumru Sayısı Bitki başına yumru sayısı 5.810-9.040 arasında değişmektedir. En fazla bitki başına yumru sayısı Eureka çe şitinde, en az ise Yesmina çeşitinde saptanmıştır.Ill f) Yumru çapı Denemeye alınan çeşitlerde yumru çapı 4.230-5.267 mm arasında değişmektedir. En geniş yumru çapı Danea çeşitinde en dar yumru çapı ise Yesmina çeşitinde hesaplanmış tır. g) Ortalama Yumru Ağırlığı Ortalama yumru ağırlığı 23.45- 38.56 gr arasında değişmektedir. En yüksek ortalama yumru ağırlığı Resy çeşitinde, en düşük ortalama yumru ağırlığı ise Yesmina çeşitinde tartılmıştır. h) Dekara Yumru Verimi Denemeye alınan çeşitlerin dekar verimleri 752.5- 1805 kg arasında değişmektedir. Denemeye alınan çeşitler arasında en fazla dekara yumru verimi Resy çeşitinde, en az ise Yesmina çeşitinde saptanmıştır. ı ) Nişasta Oranı Çeşitlerin nişasta oranı % 7.72 ile % 14.58 arasında değişmektedir. Nişasta oranı en fazla Resy çeşitinde en fazla ise Samba çeşitindedir. i) Protein Oranı Denemeye alman çeşitlerde protein oranı % 1.31 ile % 3.32 arasında değişmektedir. En fazla protein oranı Korrigane çeşitinde en az ise -Aida çeşitindedir. | |
dc.description.abstract | whereas it was the nasrowest in Yesmina. g) Average tuber weight The average tuber weight ranged from 23.45 to 38.56 gr. ît was the highest in Resy whereas it was the lowest in Yesmina. h) Tuber yield per decare The yield of the varieties, which were used in the experiment, ranged from 752.5 to 1805 kg, per deca re. Between these varieties Resy nad the highest yield whereas it was the lowest in Yesmina. i) Starch ratio The starch ratio of the varieties varied between 7.72 % and 14.58 %. Among varieties the starch ratio was the highest in Korrigane whereas it was the lowest in Samba. i) Protein content The protein content of varieties ranged from 1.31 % to 3.32 %. Korrigane had the highest protein con tent whereas Aida had lowest. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı önemli patates çeşitlerinin tarımsal özellikleri ve verim unsurları üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Potato | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.identifier.yokid | 39052 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 39052 | |
dc.description.pages | 51 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |