Bazı yerfıstığı çeşitlerinin tarımsal özellikleri üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Atakişi, İbrahim K. | |
dc.contributor.author | Önemli, Fadul | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:05:24Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:05:24Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/507083 | |
dc.description.abstract | BX? ÖZET Bu araştırmada Trakya bölgesinde bazı yerfıstığı çe şitlerinin göstereceği tarımsal özellikleri ve bölgeye uygun Çeşitleri belirlemek amacıyla Trakya üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme arazisinde ku rulmuştur. Yararlanılan deneme deseni 4 tekrarlamalı tesadüf blokları deneme deseni, araştırmamızda Virginia, Runner» Spanish ve Valencia gruplarına ait 7 yerfıstığı Çeşidi materyal olarak kullanılmış olup, yağ ve protein oranı, bitki başına meyve sa yısı ve ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, erıcencilik indeksi, ka buk oranı ve dekara meyve verimi olmak üzere toplam 8 karakter incelenmiştir.^ Araştırma sonuçları aşağıda özetlenmiştir: 1. Meyve Ağırlığı (gr/bitki) Çeşitlerin bitki başına meyve ağırlıkları arasındaki fark Önemli bulunmuştur. Âraştıramıza bitici başına meyve a- ğırlığı 39.31 - 59.06 gr. arasında değişim göstermiştir. Bitki başına en yüksek meyve ağırlığı HC-7 (59.06gr) ve Plorunner (58.01 gr) Çeşitlerinden elde edilmiştir. En düşük meyve ağırlıkları ise Dixie Ânak (39.31 gr/bitki), Plorispan (39,51 gr/ bitki) ve New Mexico ValenciaA(40.17 gr/bitki) Çeşitlerinde gözlenmiştir. 2. Meyve Sayısı (adet/bitki) Çeşitlerin bitki başına meyve sayıları arasındaki fark önemlidir. En yüksek meyve sayısını 48.10 adet /bitki ile Flo- runner8 Çeşidi vermiş olup bunu Florispan çeşidi izlemektedir. En düşük meyve sayıları ve Virginia grubuna dahil Çom (33.80 adet/bitki), NC-7 (34.20 adet/bitki) ve 75/1073 (37.10 adet/ bitki) çeşitlerinden elde edilmiştir. 3. 100 Tohum Ağırlığı (gr) 100 tohum ağırlıkları çeşitler arasmaa farklılık gös-terir. 'Araştırmamızda 100 tohum ağırlığı 37.73 - 9 5 »'29 gr ara sında değişmiştir. En yüksek 100 tohum ağırlığı Virginia gru buna dahil NC-7 (95.29 gr) çeşidinden, en düşük d@ğer is® 37.73 gr İle Valencia grubuna dahil New Mexico Valencia â -feş'i-» dinden elde edilmiştir. 4. Kabuk Oranı (%) Kabuk oramı çeşitlere göre farklılık gösterir. Araş- tırmamızda en yüksek kabuk oranı % 29.68 ile Çom çeşidinde, en düşük değer ise Dixie Ânak (% 21.30), Florunner (% 21.93) ve Florispan (% 22.39) çeşitlerinde bulunmuştur. 5. Erkencilik İndeksi (%) Çeşitlerin erkencilik incıeksi değerleri arasındaki fark önemli bulunmuştur. Çeşitlerde, erkencilik indeksi değerleri % 81.63 ile % 47.12 arasında değişmiştir. Araştırmamızda New Mexico Valenciaken erkenci Çeşit olmuştur. En düşük erkencilik değeri, araştırmamızda yüksek meyve verimi veren Florunner Çe şidinde gözlenmiştir. 75/1073 Çeşidide % 49-16 ile aynı grupta yer almaktadır. 6. Meyve Verimi (kg/da) Çeşitlerin dekara meyve verimleri arasındaki fark o- nemlidir. Ortalama dekara meyve verimi 218.36 -328.08 kg ara sında değişmiştir. En yüksek meyve verimini 328.08 kg/da il© HC-7 Çeşidi verirken, 322.28 kg/da ile Florunner çeşidi ikin ci sırada yer almıştır. En düşük meyve verimi ise Dixie Ânak (216.36 kg/da), Florispan (219.47 kg/da) ve New Mexico Valencia^ ı (223.17 kg/da) çeşitlerinde gözlenmiştir. 7. Yağ ve Protein Oranı (?0 Yağ ve protein oranı Çeşitlere göre farklılık göste rir. Yağ oranı % 41.38 il® % 48.78 aracında değişirken, prote--lir in oranı % 25.54 II® % 32*32 arasında değişim göstermiştir» En yüksek yağ oranını % 46.78 ile 7511073 Çeşidi verirken @n yüksek prottin oranı Valencia grubuna dahil H©w Mexico Valenciaiçeşidinden elde edilmiştir. En düşük protein oranı 75/1073 Çeşidinde gözlenmiştir. En düşük yağ oranı ise lew Mexico Valenciaiç@şiaind© bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | -iv- SUMMARY This study was conducted to determine the eom© peanut ¦varieties which cam be grown and agricultural characters ân Thrace. The trail was conducted in experimental area ©f depart ment of Field Crops, faculty of Agriculture of Tekirdağ, - University of Thrace in Turkey. The experimental 'tesicn was & randomiled block with four replication. In this 7 varieties which are belonging to Virginia, Runner, Spanish ana Valencia groups were used as research material. Protein and oil content, pod number and weightier plant, 100 seed weight, *#fiierfc index, kernel 'ratio and pod yield per deear of peanut varieties are tested a total of 8 characters. Experimental results were Summarized as below; 1. Pod Weight (gr/ plant) Different pod weight per plant of peanut varieties was significant. Average pod weight per plant ranged from 39.31- gr to 59.06 gr in this study. The heighest pod weight per plant was obtained from NC-7 (59.06 gr) and Florunner (58.01 gr) varieties. The lowest pod weight was obtained from Dixie Anak (39-31 gr/plant), Florispan (39.51 gr /plant) and New Mexico Valencia^ (40.17 gr/plant) varieties. 2. Pod Number (pods/plant) Different pod number per plant of peanut varieties was significant*' The heighest pod number was obtained with 48.10 pods/plant from florunner variety, tflorispan variety had second number of pod number mr plant The lowest pod number was obtained from Com (3'5.©0 pods/plant )t NC-7(34.20 pods/plant) and 75/1073 (37.10 pods/plant) varieties belonging to Virginia.-T- 3. 100 Seed Weight (gr) 100 seed weight w&s different between varieti©a8 average 100 seed weight of varieties varied between 37`73- 95. 29 gr in ovretuây. The heighest 100 seed weight was obtained from NC-7 (95.29 gr) variety belonging to Virginia. The lowest 100 seed weight was obtained with 37.73 %r from Sew Mexico Valencia!, bel ongingto Valencia. 4. Kernel Rstio (%) Karne 1 ratio was different between varieties. The heighest kernel ratio was obtained with 29.66 % from Com. variety in this study. The low *st kernel ratio was obtained from Dixie Anak (21.30 30, Florunner (21.93 %) and Floriepaa (22.39 %) varieties. 5. Earliest Index 00 Different earliest index of peanut varieties was significant. It varied between 47.12 ~ 81.63 %. New Mexico Vslencia&variety bed first number of early maturing. The lowest earliest index was obtained from Florunner (47.12 §0 and 7511073 (49.16 %) varieties. Florunner variety had second aumber of pod yield per decar in our study. 6. Pod Yield (kg/da) Different pod yield pfr a© ear1 of peanut varieties was significant.. Average pod yieif per teear rangeâ from 218.36 -328.08 kg» The heighest pod yield was obtained with 328.08 kg/da from NC-7 variety. Florunner variety had secoad number of poâ yield per decsr with 322.28 kg. The lowest pod yield was- obtained Dixie Anak (218.361 kg/oa)9 Florispan (219.47 kg/da), New Mexico Valencia&(223.17 kg/da) varieties.-VI- 7. Oil and Protein Content (%) Protein and oil content was different between varieties. Oil content ranged from 41 »56 % to 48.78 %. Protein content varied between 25.54 - 33.32 #. The heigheet oil content was obtained with 48.78 % from 75/1073 variety» The heighest protein content was obtained %*ith 32.32 % ifow Mexico Valencia!, variety* belonging to Valencia. The lowest` oil content was obtained New Mexico Valencia! variety. 7521073 variety had the lowest of protein content. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı yerfıstığı çeşitlerinin tarımsal özellikleri üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Peanut | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.identifier.yokid | 39053 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 39053 | |
dc.description.pages | 28 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |