Tekirdağ yöresindeki ithal süt sığırlarının yerinde beslenme şekilleri
dc.contributor.advisor | Öğün, Sabahattin | |
dc.contributor.author | Aykul, N.Aykut | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:04:57Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:04:57Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506960 | |
dc.description.abstract | Ill ÖZET Bu çalışmanın amacı, beslemenin ithal edilen süt sığırlarının köy şartlarında süt verimi üzerine etkisini araştırmaktır. Tekirdağ'da bulunan ithal süt sığırlarına sahip işletmeler arasın dan tamamen tesadüfen seçilen 72 işletme sahiplerine besleme ile ilgili anket soruları sorulmuş, analiz edilen sonuçlar aşağıdaki gibi bulunmuş tur. Tekirdağ bölgesindeki çayır mer'a alanları uygun koşullara sahip olmayıp hububat ve endüstriyel bitkilerin tarımının gelişmesi nedeniyle mera alanları her geçen yıl azalmaktadır. üreticiler yeterli miktar ve kalitede kaba yeme sahip değildirler ve bazı üreticiler kaba yem ihtiyacını diğer işletmelerden sağlamaktadır. Sulama şartlarının, teknik araç gerecin finans kaynaklarının yetersizliği nedeniyle süt işletmelerinin pek çoğunda silaj kullanılmamaktadır. Bu faktörlerin sonucu olarak süt işletmelerinde basal rasyonun temelini düşük kaliteli saman ve kuru ot oluşturmaktadır. İşletme sahiplerinin tamamı süt sığırlarının beslenmesinde süt yemi kullanmaktadırlar. Buna rağmen kullanılan süt yemlerinin kullanımı süt verimine göre uygulanmamaktadır. Sonuçlar aynı zamanda işletmelerin pek çoğunda süt yeminin süt sığırlarının yaşam payı ihtiyaçlarının da karşılanması için kullanıldığım ortaya koymuştur, bu nedenle süt üretim maliyetleri normalden daha yüksek olmaktadır. Süt sığırlarının laktasyon periyodu beslemesi, kuru peryod besleme si ve bunun gibi süt üretiminin fizyolojik peryoduna bağlı besleme programı uygulamaları bulunmamaktadır. işletme sahiplerinin süt sığırlarının beslenmesi ve uygun besleme yöntemleri hakkında yeterli bilgisi bulunmamaktadır. | |
dc.description.abstract | IV SUMMARY The aim of this study was to determine the effect of the nutrition on the milk production of exported dairy cattle in farm condition. 72 Dairy farms were selected randomly from dairy farms which having exported pure breed of Holstein dairy cattle in Tekirdağ province and data collected from dairy producers through questionnaires were analysed. The results were given as follows. The pasture areas in Tekirdağ province had poor condition and pastures has decreased from years to years because of the other growing agricultural activities such as agriculture of grains and endustrial plants. The producers hadn't sufficient amount and good quality forage and some of the producers brought this material from other farms. Silage weren't used in many of the dairy farms because of the insufficient irrigation conditions, technical equipment and financial sources. As a result of those factors the poor quality hays and straws were the main basal ration ingredients in the dairy farms. All of the dairy producers used the milk concentrate feeds in nutrition of the dairy cows however the usage of the milk concentrate feeds were not applicated according to milk production. Results also showed that many of the dairy producers used the milk concentrate feeds to meet also daily maintanance requirements of the dairy cows thus the milk production costs became higher than the normal. There weren't any feeding program applications based on physiological period of the milk production cycle of the dairy cows such as lactation feeding, dry period feeding etc. The knowledge of the dairy producers were in sufficient on the feeding of the dairy cows and proper feeding management. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tekirdağ yöresindeki ithal süt sığırlarının yerinde beslenme şekilleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Tekirdağ | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.subject.ytm | Cattle fattening | |
dc.subject.ytm | Dairy herds | |
dc.identifier.yokid | 39004 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 39004 | |
dc.description.pages | 35 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |