dc.contributor.advisor | Varış, Servet | |
dc.contributor.author | Erberk, Erciş | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:04:56Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:04:56Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506954 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu araştırma torba kültürü ile domates yetiştiriciliğinde, farklı temel ve sulu gübre seviyelerinin domateslerde gelişme ve verim üzerine etkilerini araştırmak amacı ile `Type 445` F1 hibrid domates çeşidi kullanılarak, 1990 yılı geç ilkbahar yetiştirme periyodunda ısıtılmayan cam serada yapılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında faktoriyel deneme olarak gerçekleşmiştir. 15 litrelik siyah polietilen torbalar kullanılmıştır. Denemede harç (2:1:1) iki kısım yanmış ahır gübresi, bir kısım bahçe toprağı, bir kısım iri dere kumu formülüne göre hazırlanmıştır. Temel gübreleme dört farklı seviye kullanılmış ve kontrol olarakda gübresiz harç katılarak 5 farklı harç oluşturulmuştur: I numaralı harç temel gübresiz, II numaralı harç 78 gr/m3 N, 180 gr/m3 K2O, III numaralı harç 150 gr/m3 N, 150gr/m3 P2O5, 150 gr/m3 K2O, IV numaralı harç 64 gr/m3 N ve V numaralı harç 64gr/m3 N, 135 9/m3 P2O5, 150 gr/m3 K20. Meyveler ceviz büyüklüğüne eriştikden sonra üst gübre olarak beş farklı sulu gübre uygulanmıştır: ppm olarak (1-170 N, 25 P2O5, 340 K2O, 2-85 N, 25 P205, 170 K20,3-115 N, 25 P205, 230 K20. 4-85 N, 25 P205, 120 K20, 5-85 N, 100 P205, 120 K20. Denemede kriter olarak toplam meyve sayısı, toplam meyve ağırlığı, meyve çap, erkenci meyve verimi (gr), erkenci meyve sayısı ve tek meyve ağırlığı (gr) üzerine etkileri araştırılmıştır.Araştırma sırasında ahır gübresi nedeniyle harçta tuzluluğun yüksek olduğu bulunmuş ve harç yıkanarak tuzluluk giderilmiştir. Bu nedenle sonuçlara göre temel gübre katılmayan harçdan en yüksek erkenci meyve verimi (gr) elde edilmiştir. Konuların diğer kriterler üzerine etkileri ise istatistik olarak önemli olmasa da temel gübre katılmayan harçdan daha iyi sonuç alındığı gözlenmiştir. Sulu gübrenin kriterler üzerine etkisinde üç numaralı (ppm olarak 115 N, 25 P2O5» 230 K2O) sulu gübreyle bitki toplam meyve sayısı olarak en yüksek değer elde edilmiştir. istatistik olarak önemli çıkmasada üç numaralı sulu gübrenin diğer kriterler üzerindeki olumlu etkisi izlenmiştir. | |
dc.description.abstract | SUMMARY This research was made to investigate the effect of various base and liquid feeds for the bag culture on the growth and yield of type 445 F1 tomato cultivar in the late spring growing season in a cold glasshouse. The experiment was established as a randomised block with a factorial arrangement of treatments. Fifteen litres polythene bags were used in the experiment. Compost was (2:1:1) 2 volume rotten animal manure, one volume loam and one volume coarse river sand. There Were 4 base dressing levels and with the addition of control which was a compost without anybase dressing, five different composts were prepared: Compost I. Without anybase dressing, II as gr/m3 75 N, 180 P205, 264 K20 III. 150 N, 150 P205, 150 K20> IV. 64 N, V. 64 N, 135 P205, 150 K20. When the fruits reached a size of walnut five different Liquid feeds were used: 1. as ppm 170 N, 25 P205, 340 K20 2. 85 N, 25 P205 170 K20 3.115 N, 25 P205, 230 K20 4- 85 N, 25 P205 120 K20 5-85 N, 100 P205, 120 K20. IVTotal fruit number, total fruit weight, weight of one fruit, fruit diameter, early fruit yield (gr), early fruit number were checked in the experiment. The salinity of the compost was found high during the experiment and by washing the compost the salinity was reduced. For this reason, according to the result, the highest early yield (gr) were obtained from the comcopst without any base dressing. The treatments had no effects statistically on the other characters but the compost without base dressing seemed to give better results. The liquid feed No 3 (as ppm. 115 N, 25 P2O5, 230 K20) gave the highest total fruit number per plant. Although it was not statistically signi ficant it was also observed that this liquid feed gave better results for the other characters. V | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Isıtılmayan cam serada farklı temel ve üst gübre seviyelerinin torbada yetiştirilen domateslerde gelişme ve verim üzerine etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Greenhouses | |
dc.subject.ytm | Horticultural crops | |
dc.subject.ytm | Tomato | |
dc.identifier.yokid | 39091 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 39091 | |
dc.description.pages | 41 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |