Bazı Türk ve Amerikan tütün çeşitlerinin verim ile kalite özellikleri üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Atakişi, İbrahim K. | |
dc.contributor.author | Kaba, Seviye | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:04:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:04:54Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506948 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışma. 1990 yılında Trakya Ünüversitesi Tekirdağ Ziraat Fa kültesi Tarla Bitkileri Bölümü 'ne ait uygulama ve araştırma alanında, Edir ne (St. No- 20292), Basma (St. Ho- 438). Burley 21 tütün çeşitlerinin ve rim ile kalite açısından Tekirdağ koşullarındaki adaptasyonunu ortaya koymak için yapılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çeşitlerin tarımsal özelliklerinden bitki boyu. bitkide yaprak sayısı, soldurma sonu yaprak verimi ve kuru yaprak verimleri ele alınmıştır. Tütün kalitesine etki eden kimyasal özelliklerden nikotin, indirgen şeker, total azot, kül ve nem oranları saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre* 1. Tekirdağ koşullarında 1990 yılında çeşitler bitki boyu yönün den farklılıklar göstermiş, en uzun bitki boyuna Burley 21 çeşidinin sahip olduğu saptanmıştır. 2. Çeşitler bitkide yaprak sayısı bakımından karşılaştırıldıklarında, en fazla yapraklı çeşidin Basma (St. No- 438) olduğu belirlenmiştir. 3. Soldurma sonu yaprak verimi ve kuru yaprak verimleri yönünden çeşitler arasında farklılık olup, gerek soldurma sonu. gerek kuru yaprak verimi bakımından Burley 21 ilk sırada olup, Edirne (St. No- 20292) ikinci sırada, Basma (St, No- 438) ise son sırada yer almaktadır, 4. Burley 21 en yüksek nikotin içeriğine sahip olup. Basma (St. No: 438) en düşük nikotini içermektedir, Edirne (St. No- 20292) ise bu iki çe şidin arasında bulunmaktadır. 5. İndirgen şeker içeriği yönünden Basma (St. No- 438) ilk sırada, Edirne (St. Not 20292) ikinci sırada, Burley 21 son sırada yer almıştır, 6. Total azot içeriği yönünden en yüksek değer Edirne (St. Nor 20292) de, en düşük değer Burley 21 de saptanmış olup. Basma (St. No: 438) bu iki çeşidin arasında yer almıştır. 7. Çeşitler kül oranları açısından değerlendirildiklerinde, ilk sırada Burley 21, ikinci sırada Edirne (St. No- 20292), son sırada Basma' ÇSt. No- 438) yer almıştır.II 8. Nem oranları yönünden Edirne (St. No» 20292) ilk sırada, Basma (St. No; 438) ikinci sırada, Burley 21 ise son sırada yer almıştır. | |
dc.description.abstract | Ill SUMMARY This study has been made in experimental field of Trakya Univer sity, Faculty of Agriculture of Tekirdağ, Department for Field cops in 1990 in order to disclose the adaptation of the tobacco types like Edirne (St. No- 20292), Basma (St. No: 438) and Burley 21 regarding the yield and quality to the conditions of Tekirdağ, The experimental design was a randomized block with four replica tions. The morpholojical and chemical components of the types like plant height, leaf number of the plant, post-wilting leaf yield and dry-leaf yield and the chemical specialities affecting the tobacco quality like nicotine, lower sugar total nitrogen, ash and moisture contet have been determined. According to the results achieved: 1. Under Tekirdağ conditions in 1990 the types have shown diffe rences regarding the plant height and Burley 21 reached the heighest plant height. 2. The result of the comparison of the types regarding the leaf numbers is that sort which had the most leaf number was Basma (St. No: 438), 3. Regarding the post-wilting leaf yield and dry-leaf yield there were diffences between the types both regarding post-wilting and dry-leaf yield Burley 21 was in the first rank, second place was taken by Edirne (St. No: 20292) and Basma (St. No: 438) was the third. 4. Burley 21 had the most and Basma (St. No: 438) the least nico tine contents and the value of Edirne (St. No: 20292) was between these types. 5. Regarding the lower sugar contents Basma (St, No: 438) took the first place, Edirne (St. No: 20292) the second and Burley 21 the third, 6. The highest' value of the total nitrogen was obtained from Edirne (St. No: 20292), the least value from Burley 21. The value of Basma was between these types. 7. The result of the valuation of the ash content of the types; the frist was taken by Burley 21, The second was Edirne (St, No: 20292) and theIV third was Basma (St. No* 438). 8, Regarding the moisture content first place was taken by Edirne (St. No: 20292). the second was Basma (St. No: 438), Burley 21 was the last. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı Türk ve Amerikan tütün çeşitlerinin verim ile kalite özellikleri üzerinde araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Tobacco | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.identifier.yokid | 39063 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 39063 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |