Show simple item record

dc.contributor.advisorŞenköylü, Nizameddin
dc.contributor.authorKargin, Hilal
dc.date.accessioned2020-12-30T09:04:25Z
dc.date.available2020-12-30T09:04:25Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506814
dc.description.abstractEtlik piliçlerde, enerji ve protein bakımından besin madde yoğunluğunun ve yağların, kasaplık piliç performansına etkilerini araştırmak üzere bir deneme düzenlenmiştir, iki yağ (asit yağ- iç yağ) kullanarak büyütme ve bitirme rasyonları enerji ve protein bakımından 3 farklı düzeyde olmak üzere 6 eşit rasyon hazırlanmıştır. Böylece 6 rasyon 3x2 faktöriyel deneme desenine uygun olarak 4` er tekerrür halin de ve her deneme ünitesinde 10 'ar civciv içeren deneme gruplarına şansa bağlı olarak dağıtılmıştır. Bu denemede erkek ve dişi karışık toplam 240adet bir günlük broyler civcic kullanılmıştır. Piliçler, otomatik damla tipi suluklu, yem saçımının minimum düzeyde olmasını sağlayan özel yemlikli, özel olarak dizayn edilmiş 3 katlı deneme /Jcaf eslerinde barındırılmış ve deneme odası 24 saat süreyle aydınlatılmıştır. Başlatma yemi (3107 kcal/kg ME; % 24 ham proteinli), soya fasulyesi küspesi ve mısıra dayalı olup civcivlere 38. günler arasında verilmiştir. Deneme yemleri ise büyütme ve bitirme yemleri olarak hazırlanmış ve sırasıyla 45. ve 52. günler arasında etlik piliçlere yedirilmiştir. Büyütme yemi enerji ve protein yoğunluğu bakımından değişen 3 farklı düzeyde hazırlanmıştır. Bunlar Büyütme-1 (3104 kcal/kg ME; % 20 ham protein), Büyütme-2 (3207 kcalAg ME; % 20.6 ham protein), Büyütme-3 (3311 kcal/kg ME; % 21.3 ham protein) dir. Benzer şekilde, bitirme yemleri de enerji ve proteince 3 farklı düzeyde olup, Bitirme-1 (3197 kcal/kg ME; % 18.8 ham protein), Bitirme-2 (3300 kcal/kg ME; 19.4 ham protein) ve Bitirme-3 (3378 kcalAg ME; % 20 ham protein) şeklinde hazırlanmıştır. Büyütme ve bitirme yemlerinin enerji düzeyleri sırasıyla asid yağ ve iç yağ kullanılarak dengelenmiştir. iki farklı yağ ve üç farklı besin madde içeriği taşı yan bu yemler deneme boyunca (45. ve 52. günler arasında) etlik piliçlere adlibitum olarak verilmiştir. Etlik piliçlerin canlı ağırlık ve yem tüketim değerleri haftalık tartımlarla saptanmıştır. 45. ve 52. günlerin sonlarında her deneme ünitesinden şansa bağlı olarak 3 'er piliç alınmış. ve bunlar tartıldıktan sonra kesilmiş ve kar kas performansına ilişkin ölçütler saptanmıştır. 45. ve. 52. günlerde asid yağ ile iç yağ ve besin mad de grupları arasında karkas performansı ve karkas öğeleri arasında. istatistik olarak önemli (P>0.05) bir fark bulunmamıştır. Örneğin 45. günde iç yağ grubuna ilişkin karkas ağırlığı 1602. g bulunurken asid yağla beslenen grupların ortalama karkas ağırlığı 164 2g bulunmuştur. Benzer şekilde İÇ ya§ grubuna, ilişkin karkas verimi % 80.5 olurken asid yağ grubu piliçlerin karkas verimi % 78.9 bulunmuştur. Yem tüketimleri ve canlı ağırlık bakımından da gruplar arasında önemli bir farklılık çıkmamıştır. Bu denemenin sonucunda, asid yağ ile. iç yağ arasında karkas performansına etkileri bakımından Önemli bir farklılık olmadığı gibi, enerji, protein oranı sabit tutulan be sin madde yoğunluğu değişik düzeylerdeki rasyonlar arasında da önemli bir farklılık bulunmadığı yargısına varılmıştır. Asid yağ ile iç yağın karkas öğelerine etkilerini araştırmak üzere yeni denemelere gerek vardır.(Anahtar Sözcük: İç yağ, asid yağ, enerji, protein, karkas performansı, etlik piliç.)
dc.description.abstractWe made an experiment to research the impacts of the fat and foot-product concentration on the but chery chicken performence. Six types of ration at three different levels of energy. and protein were prepared by using two types of fat (acid-fat-ihterior fat). In this way six types of rations were applied according to the 3x2 factiorial worksheet design. This design was made in four different experiments. In each experiment unit.ten chicks were placed in a randxm way. In this study 240 broiler chicks of two sexes were placed. Chickens stayed in a special designed cage which is three-storey and has the automatic water and feed supply keeping the scattering of feed at a minimum level. Test room was illuminated during 24 hours. The starting feed (3107 kcal/kg ME; 24 percent row protein) were based on bean oilcake and corn. This food was given until 38 th. day. Test feed was prepared as raising and final feed and given to fleshy chickens the period bet ween 45 th. day and 52 nd. day. The raising feed was pre pared at three different types of energy and protein. Those were raising- 1 (3104 kcal/kg.ME; 20 percent row protein), raising-2 (3207 kcal/kg ME; 20.6 percent row protein), raising-3 (3311 kcal/kg -ME; 21.3 percent row protein). Si milarly, final feed was also at three. different types of energy` and protein. Those were final-1 (3197 kcal/kg ME; 18.8 percent row protein), final-2 (3300 kcal/kg ME; 19.4 per cent row protein) and final-3 (3378 kcal/kg ME; 2 0 per cent row s protein). The energy levels of the raising end fi nal feed were balanced by using acid fat and interior fat respec. fively. These feeds containing two types of fat and three types of food product content were given to fleshy chickens as adli bitum during the experiment (between 45 th and 52 nd days). Alive weight and feed consumption valies of fleshy chickens were determined weekly. At the end of the 45 th day and 52 nd day three chickens were randomly taken from experiment unit and after weighting they were cut and the criteia for the carcass performance were determined. The information about these periods affir med that there were not statistical differences on the carcass per formances and the carcass units. For example on 45th day The carcass weight in relation to the group of interior fat was found 1602 g. Where as the average carcass weight of the groups feeding with acid fat was found as 1642g. Simi larly, the productivity of interior fat group was 80.5 per cent and _ that of acid fat group was 78.9 percent. There were no important differences between groups ;in terms of feed consumption and alive weight. At the end of this 'study we com to the idea that there are not major differences between acid fat and in terior fat in terms of their effects on the..carcass per formance. Additionally, when the ratio of energy to protein is kept constant, there are not differences between rations with different level of feed product density. Consequently further researches, should be done to find out the effects of acid fat and interior fat on carcass units.(Key words: Interior fat, acid fat, energy, protein, carcass performance, fleshy chicken.)en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleEtlik piliçlerde besin madde yoğunluğu ile artık yağların karkas performansı ve öğelerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFeed rations
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmEnergy
dc.subject.ytmCarcass weight
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmFeeds
dc.identifier.yokid29338
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid29338
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess