Show simple item record

dc.contributor.advisorŞenköylü, Nizameddin
dc.contributor.authorTuna, Yahya Tuncay
dc.date.accessioned2020-12-30T09:04:23Z
dc.date.available2020-12-30T09:04:23Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506805
dc.description.abstractIV ÖZET Araştırmamızda ' Broyler bitirme rasyönlarına farklı seviyelerde lisin katılmasının performans ve karkas kalitesi üzerine etkisi' incelendi. Çalışmada günlük Arbor Acres civcivleri kullanıldı. Japon yöntemi ile cinsiyet tayini yapılan civcivler erkek ve dişi olarak ayrıldı. 6. 7. ve 8. haftalık dönemde, iki grupta farklı İki lisin seviyesine sahip rasyonların civcivlerde performans ve karkas kalitesi üzerine etkileri araştırıldı. Çalışmada kullanılan 250 adet günlük Arbor Acres civcivi tesadüf parselleri tertibinde 2x2 deney desenine göre gruplandınldı. Çalışma süresince kümes içi sıcaklıkları 350C-18°C arasında tutuldu. Denemenin başlarında 35°C olan kümes içi sıcaklığı daha sonraki haftalarda kademeli olarak 18°C ye indirildi. Çalışma süresince rasyonlann enerji düzeyleri başlatma yemirıde 3112 Metabolik enerji, k.cal/kg. büyütme yeminde 3182 ME, k.cal/kg, bitirme yeminde 3286 ME, k.cal/kg, ham protein düzeyleri ise sırasıyla %23.2 - %19,96 - %18.01 olarak alındı. Bitirme yeminin İlsin seviyeleri %0.85 ve %1.00 olarak belirlendi. Hazırlanan rasyonlarda, buğday, mısır, soya küspesi, balık unu, yağ, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral madde premiksi kullanıldı. Çalışma sonucu elde edilen rakamların analizleri sonucu; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışında istatistiksel olarak önemli bir farklılık belirlenemedi(P> 0.05). Yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları arasında lisin artışına bağlı olarak önemli bir farklılık bulundu(p< 0.05).8. hafta sonunda yüksek lisinli yem İle beslenen erkek ve dişi grupların canlı ağırlıkları ortalama; 2644 g., kontrol grubu yem ile beslenen erkek ve dişilerin canlı ağırlıkları ise ortalama: 2657 g., olarak bulundu. Bu haftaya ilişkin yemden yaralanma oranları ise yüksek lisinli yem ile beslenen gruplarda ortalama; ^> 2.30, kontrol grubu yem ile beslenen erkek ve dişi gruplarda ise ortalama; % 2.27, olarak bulundu. Karkas öğelerine ilişkin rakamların analizleri sonucu; Karkas ağırlığında, but ağırlığında istatistiksel olarak önemli bir farklılık belirlenemedi(P>0.05). Göğüs ağırlığı, diğer özellikler ve abdominal yağ yüzdesi arasında ise gerek gruplar arasında, gerekse gruplar içinde istatiksel olarak farklılık bulundu(P< 0.05). Araştırma sonunda elde ettiğimiz verilere göre lisin seviyelerinin, broyler performansı ve karkas kalitesi üzerine etkili olduğunu söyleyebiliriz.
dc.description.abstractVI SUMMARY In this experiment ` The effects of lysine supplementation into broiler finishers upon broiler live and carcass performance` Was studied. Chicks were sexed according to `Japanese vent method.` Supplemental lysine was only added to finisher rations and tested throught 6., 7. and 8. weeks. The two treatments ( lysine levels and sexes ) were tested according to 2x2 factorial desing and 250 Arbor Acres day old chicks were used. Experimental room was kept between 35°C-18°C, starting with 35°C at first week and decreased gradualy during subsequent weeks tol8°C. The ME and raw protein levels of starter, grower and finisher were, ( 3112 kcal/kg ; 23.2 % ), (3182 kcal/kg ; 20.0 % ) and ( 3286 kcal/kg ; 18.0 % ) respectively. Lysine was kept at 0.85 % and 1.00 % levels in the finisher. The rations were main by based on corn, wheat, soybean meal and fish meal. Sexes and lysine levels did not effect growth and weight gain ( P> 0.05 ), however higher lysine significantly ( P< 0.05 ) effected feed consumption and feed conversion. The live weight of high lysine group was averagely 2644 g where as control group was 2657 g at the end of 8 th week. The concerning feed conversion values were 2.30 and 2.27 respectively. Although sex and lysine levels did not effect carcass weight and drumstick %, they significantly (P< 0.05 ) effected abdominal fat %.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBroyler bitirme rasyonlarına farklı seviyelerde lisin katılmasının broyler performansı ve karkas kalitesi üzerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.subject.ytmCarcass quality
dc.subject.ytmPerformance
dc.identifier.yokid29317
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid29317
dc.description.pages55
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess