Arpacıktan baş soğan yetiştiriciliğinde değişik dikim mesafelerinin verim ve baş kalitesi üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Şalk, Ahmet | |
dc.contributor.author | Kocaman, Fatma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:04:07Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:04:07Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506733 | |
dc.description.abstract | II ÖZET Arpacıktan `bag soğan yetiştiriciliğinde farklı dikim mesafelerinin etkisini araştıran `bu deneme, a-ırklareli'nin Vi se ilçesinde 1992 yılının yetiştirme döneminde yapılmıştır. Araştırmada, `bu `bölgede yaygın ©larak yetiştiriciliği yapılan îarım İmralı çeşidi kullanılmıştır. Deneme, tesadüf `blokları deneme desenine göre dört tekerrür lü olarak düzenlenmiştir, ©n iki kombinasyon tesadü- fi olarak 1 m l:lik alanlara yerleştirilmiştir. Arpacıklar, 5. Mart. 1992 'de dikilmişler, 2. Ağustos. 1992 tarihinde hasat edil mişlerdir. Denemede 15,20,25 cm sıra arası re 5,7.5»10,15 cm sıra üzeri mesafeleri kullanılmıştır. Her parselden tesadüfen seçilen 10' ar adet `bitkide deneme esnasında `bazı özellikler ölçülmüştür. Bu özellikler, bitki boyu, yaprak sayısı, yalancı gövde uzunluğu ve kalınlık ğ3.,baş ağırlığı, baş eni, baş boyu, kabuk sayısı, etli yaprak sayısı ve kalınlığı, sürgün ucu sayısı, suda eriyebilir kuru madde miktarıdır. Sı yüksek verim, 15x5 cm mesafesinde dikim yapılan parsellerden elde edilmiş, baş eni ve baş ağırlığı bakımından en yüksek değerler 25x15 cm mesafesinde dikim yapılan parsel lerden alınmıştır. Her iki özellik bakımından en iyi mesafe lerin 20x7.5 ve 15x10 cm olduğu yetiştiricilere tavsiye edi lebilir. | |
dc.description.abstract | Ill SUMMARY This research was made to determine the effect of different spacings- on yield and bulb quality of onions. Experiments were done in the spring- of 1992 at Tize which is the town öf Kırklareli. The local variety used for the experiments is Yarim îmralı which is extensively grown at this region. Experiment `was designed' according to the randomised `block with four replications. Twelve comhinations were randomly 2 distributed. Each combination had 1 m area. Onion sets were planted on March 5th, 1992 and harvested on August 2nd, 199,2. The spacinğs used as a factor in the experiment was 15,20,25 cm `between rows and 5 »7. 5, 10, 15 cm within rows. During the experiments several characters were recorded- on each randomly selected 10 plants in each plot. These characters are plant height, number of leaves per plant, stem length and thickness, `bulb weight, width and length, number of dry scale and fleshy scale leaves, thickness of fleshy scale leaves, number of growing points and percentage of water soluble solids. Although the highest yield was obtained from the plots in which the onion sets were planted at 15x5 cm spacing, best result obtained from the 25x15 cm spacing as far as the bulb weight and width is concerned. If both characters are concerned it- canv.be said that 20x7.5 cm and 15x10 cm spacings are the besü ones which can be advised to the growers. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Arpacıktan baş soğan yetiştiriciliğinde değişik dikim mesafelerinin verim ve baş kalitesi üzerine etkisi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Onion | |
dc.subject.ytm | Yield | |
dc.subject.ytm | Planting spacing | |
dc.subject.ytm | Horticultural crops | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.identifier.yokid | 28000 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 28000 | |
dc.description.pages | 75 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |