Show simple item record

dc.contributor.advisorŞenköylü, Nizameddin
dc.contributor.authorAkşa, Gülcan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:03:59Z
dc.date.available2020-12-30T09:03:59Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506698
dc.description.abstractVI ÖZET Altlık çeşidinin Echerichia coli gelişimi ve broyler performansına etkisinin incelendiği araştırmamızda, altlık çeşidi olarak sap saman karışımı ve talaş kullanılmıştır. Bu materyaller tesadüf parselleri tertibinde 2x3 deney de senine göre gruplandırılmıştır. Çalışmada kullanılan 450 adet günlük Erbro civcivi, altı bölmeye eşit ve şansa bağ lı olarak yerleştirilmiştir. E. coli sayımları; 1. hafta başı (1. sayım), 3. haf ta sonu (2. sayım) ve 6. hafta sonu (3. sayım), altlığın suluk altı kesimleri ve diğer alanları olmak üzere, her böl meden alman örnekler üzerinde yapılmıştır. $. haftada alt lıklar alt üst edilerek, karıştırmanın altlıklardaki E. co li gelişimine etkisi araştırılmıştır. Çalışma süresince yem karmalarının anerji düzeyleri, etlik civciv yeminde 3100 ME, kcal/kg, etlik piliç yeminde 3100 ME, kcal/kg, ham protein düzeyleri sırasıyla #22-#20 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucu elde edilen verilerin analiz sonuçla rına göre, 1. ve 2. sayımda materyaller arasında istatisti- ki açıdan önemli bir fark görülmemiştir (P>0.05), ancak de neme süresinin (1-3. haftalar) _E. coli gelişimi ye konsan trasyonu üzerine etkisi istatistiki açıdan önemli bulunmuş tur (P<0.05).VII Altlıklar alt üst edildikten sonra yapılan 3. sayım da altlık materyalleri ile _E. coli konsantrasyonu arasında istatistiksel fark önemli bulunmuştur (P<0.05). Her mater yal üç tekerrüre tabi tutulmuş, tekerrürler ile JE. coli kon santrasyonu arasındaki fark önemli bulunmuştur (P<0,05). Altlıklar alt üst edilmeden _E^ coli konsantrasyonun da talaş lehine sonuç gözlenirken, karıştırmadan sonra sap+ saman lebine sonuç gözlenmiştir. Ancak karıştırmanın olumlu etkisi her iki altlıktada görülmüştür. Her hafta sonu broyler performansına ilişkin yapılan canlı ağırlık, yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı ve mortalite hesaplamalarında gruplar ara sında istatistik! açıdan önemli bir fark belirlenememiştir (P>0.05). Araştırma sonucu elde ettiğimiz verilere göre, tala şın sap+samana göre daha iyi altlık olduğunu söyleyebilir riz.
dc.description.abstractVIII SUMMARY Effect of litter materials on jE. coli growth and car cass weight was examined using white wood shavings and chop ped straw. Equal number of Erbro chicks numbering 450 to tally were randomly placed in six pens containg the litter materials in 2x3 statistical design. At the beginning of the 1 st week and at the ends of 3 rd and 6 th weeks _E. coli counts were made taking litter samples from wet and dry spots in each pen. Effect of rak- king the litter on E^ coli growth was also searched by ra king up the litter in the 5 th week. Birds used in the experiment were fed 3100 ME ration during the whole period. The protein ratios were 22 at the the growing and 20 at the finishing periods. According to the results, obtained in the first and second counts, the materials did not cause any significant effect (P>0.05), but the length of period was observed to be effective on E. coli growth and cocentration (P<0.0'5). At the 3 rd count which was made after raking up the litter at the 5 th week, different litter materials caused different effects with respect to E^ coli cocentration (P<0.05). _E_. coli concentrations among all the lots were s- tatistically different (P<0.05).IX _E. coli concentrations in favour of the litter was observed in pens with wood savings before raking and in pens with straws after raking. With respect to parameters such as live weight, growth rate, feet consumption and feed conversion, statistically important differences were not seen among the lots (P>0.05). As a result, we can say that as a litter white wood shavings is better than chopped straw.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBroyler yetiştirmede sap saman karışımı ve talaşın Escherichia coli gelişimi ve performansa etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmLitter
dc.subject.ytmSawdust
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmStraw
dc.subject.ytmFeed consumption
dc.subject.ytmLive weight
dc.subject.ytmEscherichia coli
dc.subject.ytmPerformance
dc.identifier.yokid27984
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid27984
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess