dc.description.abstract | Bu araştırma Trakya bölgesi arıcılığının genel yapısı, sorunları ve çözüm yollarının saptanması amacıyla ele alınmıştır. Araştırma 1990-1992 yıllarında bölgenin değişik kesimlerindeki 5 ile ait 19 ilçe, 51 köy ve 13 mahallede toplam 201 arıcılık işletmesinde yürütülmüştür. Araştırmanın yürütülmesi sırasında veriler kayıt ve anket yöntemiyle toplanmıştır.Değerlendirmelerde- çeşitli tarımsal kurum ve kuruluşların verilerinden de yararlanılmıştır.Seçilen işletmeler ve işletmelerdeki koloni büyüklükleri bölgedeki koloni büyüklüğü dağılımıyla uyum sağlamakta ve bölge arıcılığını karakterize edebilecek nitelik ve nicelik taşımaktadır. Araştırmaya alınan işletmelerdeki modern kovan varlığı varolan koloninin % 76,2'sini oluşturmaktadır.Koloni başına ortalama bal verimi 14 kg'dır.İşletmelerin % 57,9'u 1-20 adet arası koloniye sahiptir.Ticari amaçla arıcılık yapmakta olan üretici grubu (% 2,9) toplam koloni varlığının % 16,1'ine sahiptir.Kolonilerin işletmelere dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. Üreticilerin % 67,7'si 46 ve daha yukarı yaşlardaki bireyler¬ den oluşmaktadır.Üreticilerin yaş durumlarının dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. Üreticilerin % 80,5'unu okuryazar ve ilkokul mezunları oluşturmaktadır.Üreticilerin eğitim durumlarının dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. Çalışmaya katılan üreticilerin % 64,6'sı 1-10 yıl, % 35,4'ü de 10 yılın üzerinde arıcılık deneyiminS sahiptir.Arıcılık deneyimlerinin dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. Üreticilerin % 53,8'i arıcılık ile ilgili kurslara katılmış ve kitle iletişim araçlarından yararlanmıştır.Arıcılıkta bilgi ve deneyim kazanım araçlarının dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. 100'ün üzerinde koloniye Sahip olan üreticiler ortalama 18,7 kg, 36-45 yaş grubundaki üreticiler ise koloni başına 16,3 kg bal elde etmişlerdir.Üreticilerin % 12,4'ü göçer arıcılık yapmaktadır.Çalışmaya katılan üreticilerin % 2,5'unu sadece arıcılık yapanlar, % 87,5'unu da arıcılık ile birlikte diğer meslek gruplarındakiler oluşturmaktadır.Üreticilerin mesleki durumlarının dağılımındaki farklılık istatistik! olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur.-60- Ürünlerin % 90'u üreticilerce pazarlanmakta,ürünlerin pazarlama olanaklarının yeterli olduğu,üreticilerin % 64,l'inin ürünlerini bölgesel tüketime sunduğu;balın % 52,2 oranında süzme, % 23,4 petekli ve % 24,4 oranında da karışık olarak pazarlandığı belirlenmiştir. Üreticilerin % 26,9'u modern yöntemleri uygulamakta, % 13,4'ü kay i t tutmakta ve % 62,2'si de arıcılıkla arıcılıkla ilgili ekipmanların tümüne sahiptir., Üreticilerin % 93'ünün girdileri yeterince sağlayabildiği, % 2,5'unun banka kredilerinden yararlandığı ve % 99,5 'unun da arıcılığın karlı bir uğraş olduğunu ve arıcılığı varolan işletme sermayesinle yürütebileceği saptanmıştır. Üreticilerin % 85,1'inin hastalık ve zararlılar,balın kristalleşmesi ve pazarlama,koloni kaybı,ekolojik koşullar,kredi,eğitim, girdi ve orman yasağı konularında sorunları mevcuttur.Üreticilerin sorunlarının dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<û,01) bulunmuş¬ tur. Ortalama koloni kaybı % 31,8 olup,buna bakım ve besleme yetersizliği,hastalık ve zararlılar,ekolojik koşullar,ana arı,eğitim yetersizliği ve diğer sorunlar neden olmaktadır.Koloni kayıp oranlarının dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. üreticilerin % 66,2'si ilkbahar ve sonbahar şuruplaması yapmaktır, şuruplama yapan üreticilerden % 4o,6's] koruyucu olarak bir veya birden fazla ilaç veya vitamin kullanmaktadır. Arı zararlısı olarak Varroa (% 64,2),Varroa ile diğer zarar¬ lılar (% 26,9} diğer zararlılar ise (% 8,9} oranındadır,Varroa'ya karşı üreticilerin % 81'i ilaç kullanmakta,kul lan ı lan ilaçlar içerisinde amitraz içerikli ilaçlar % 32 oranında yer kaplamaktadır.Arı zararlılarının ve kullanılan ilaçların dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. İşletmelere ait kolonilerin % 66'sında çeşitli hastalıklar varolup,kireç hastalığı hastalıklar içerisinde yoğun yer kaplamaktadır.Üreticilerin % 66,l'i kireç hastalığı dışındaki hastalıklara karşı farklı ilaç ve kombinasyonları kullanmaktadır.Arı hastalıklarının ve kullanılan ilaçların dağılımındaki farklılık istatistik olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. | |