dc.contributor.advisor | Şalk, Ahmet | |
dc.contributor.author | Arin, Levent | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:03:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:03:44Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506632 | |
dc.description.abstract | m ÖZET Doktora Tezi BAZI ÖNEMLİ YERLİ BAŞ SOBAN ÇEŞİTLERİNİN TEKİRDA? ŞARTLAR I NDA VER î M VE KAL î TE ÖZ ELL.t KLER î N i N BEL I RLENMES I ü ZERİ NDE AR AST I RM AL AR Levent ARIN Trakya üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Trakya üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Danışman : Prof Dr. Ahmet ŞALK 1993, sayfa : 158 Jüri s Prof Dr. Ahmet SALK Prof Dr. Hüseyin VURAL Doç Dr. Servet VARİS Bu araştırma 1990 ve 1992 yıllarında, Trakya ün ive? - sitesi» Tekirdağ Ziraat Fakültesi;, Bahçe Bitkileri Bölümü' nün uygulama ve araştırma alanında yürütülmüştür. Denemede 14 yerel cesit kullanılmıştır. TekirdaQ Kantartopu, Yalova-3, Malatya Yerli, Malkara Beyazı., Konya Kara, Imralı, Ürgüp, Karacabey Kantartopu, Burdur Kaba, Yalova-12, Altıkulac, Niğ de, Yarım Imralı, Balıkesir çeşitlerinin arpacıkları 15 x 25 cm mesafede, 4.5 m lik parsellere, şubat ayı içerisinde 4 tekerrürlü tesadüf blokları desenine göre dikilmiştir. Çeşitlerde, yetiştirme periyodu ve hasattan sonra bitki boyu, yaprak sayısı, yalancı gövde uzunluğu, yalancı gövde kalınlığı, çiçek sapı oluşturan bitki oranı, baş eni, bas boyu, baş ağırlığı, kabuk sayısı, etli yaprak sayısı, etli yaprak kalınlığı, sürgün ucu sayısı, suda eriyebilir kuru madde miktarı, verim, verimin kalite/sınıflarına dağılımı, pazarlanamaz bas miktarı, kuru madde miktarı, protein mikta rı, indirgen şeker miktarı, yitamin~C miktarı, piruvik asitIV miktarı, depo kaybı saptanmıştır. Ayrıca, iki yılda da bazı karakterler arası ilişkiler belirlenmiştir» Tekirdağ bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Tekirdağ Kantartopu ve Yarım îmralı çeşitleri yanında, yüksek verim ve bas kalitesi bakımından Yalova-12 ve Yalova-3 çeşitleri bölge için tavsiye edilebilir bulunmuştur. Anahtar Kelimeler î Soğan, çeşit, bitki boyu, yaprak sayısı, yalancı gövde uzunluğu, yalancı gövde kalınlığı, çiçek sapı oluşturan bitki oranı, bas eni, bas boyu, bas ağırlığı, kabuk sayısı, etli yaprak sayısı, etli yaprak kalınlığı, sürgün ucu sayısı, suda eriyebilir kuru madde miktarı, verim, verimin kalite, sınıflarına dağılımı, pazarlanamaz bas miktarı, kuru madde mik tarı, protein miktarı, indirgen seker miktarı, vitamin-C miktarı, piruvik asit miktarı, depo kaybı, korelasyon. | |
dc.description.abstract | V SUMMARY Ph. D. Thesis INVESTIGATIONS ON THE DETERMINATION OF YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS OF SEVERAL IMPORTANT LOCAL BULB ONION VARIETIES UNDER THE TEKİRDA? CONDITIONS Levent ARIN Thrace University Tekirdağ Agricultural Faculty Department of Horticulture Thrace University Graduate School of Natural and Applied Sciences Supervisor s Prof Dr. Ahmet SALK 1993, Page : 158 Jury 5 Prof Dr. Ahmet SALK F'rof Dr. Hüseyin VURAL Doc Dr. Servet VARİS This reserach was conducted in the research and prac tical field of Thrace University Tekirdağ Agricultural Facul ty, Department of Horticulture in 1990 and 1992. Fourteen local varieties were used in the experiment. The sets of va rieties, Tekirdağ Kantartopu, Yalova-3, Malatya Yerli, Malka ra Beyazı, Konya Kara, îmralı, Ürgüp, Karacabey Kantartopu, Burdur Kaba, Yalova-12, Altıkulac, Niğde, Yarım îmralı, Balı kesir were planted as 15 x 25 cm distance in 4.5 m plots in February according to the randomised block desing with four replications. During the growing period and after harvesting the folio wing values were measured; plant height, leaf number, Leght of false stem, thickness of false stem, proportion of plant bolted, bulb widht, bulb lenght, bulb weight, number of skin, number of scale, thickness of scale, number of shoot apex, soluble solid content, yield, distribution of yield according to the quality grades, amount of unmarketable bulbs, dry mat-VI ter content-, protein content, invert sugar content, ascorbic acid content, pyruvic acid content and storage losses. In addition, the relationship between some characteristics was determined in both years» Beside Tekirdağ Kantartopu and Yarım îmralı varieties which are grown extensively in Tekirdağ region, Yalova-i2 and Yalova-3 varieties were also found suitable for recommendati on for the high yield and bulb quality. Key Words s Onion, variety, plant height, leaf number, leght of false stem, proportion of plant bolted, bulb widht, bulb lenght, bulb weight, number of skin, number of scale, thickness of scale, number of shoot apex, soluble solid contect, yield, distribution of yield according to the quality grades, amount of unmarketable bulbs, dry matter content, protein content, invert sugar content, ascorbic acid content, pyruvic acid content and storage losses, corelation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı önemli yerli baş soğan çeşitlerinin Tekirdağ şartlarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Onion | |
dc.subject.ytm | Tekirdağ | |
dc.subject.ytm | Yield | |
dc.subject.ytm | Horticultural crops | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.identifier.yokid | 27941 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 27941 | |
dc.description.pages | 158 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |