Show simple item record

dc.contributor.advisorAras Hisar, Şükriye
dc.contributor.authorMuşabak, Cüneyt
dc.date.accessioned2020-12-03T13:35:53Z
dc.date.available2020-12-03T13:35:53Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50660
dc.description.abstractAraştırmada, kitosan (%2) ile kaplanan, modifiye atmosfer paketlenen (%100 CO2, vakum) ambalajlanan palamut balığı (Sarda sarda) filetolarının kimyasal (pH, toplam uçucu baz azotu-TVB-N ve lipid oksidasyonu-TBARS) parametreleri üzerine etkisi incelenmiştir. Kitosan, Vakum, %100 CO2 ve Aerobik Ambalajlanmış Filetolar 4±1ºC'de depolanmış ve depolamanın belirli günlerinde (0, 3, 6, 9 ve 12. gün) analizlere tabi tutulmuşlardır. Kitosan ile kaplamanın pH değerleri üzerine istatistiki olarak herhangi bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Kitosan ile muamele edilen grupta TBARS değerlerinin depolamanın üçüncü gününden itibaren hızlı bir şekilde yükseldiği gözlemiştir. Depolama süresi boyunca kitosanla muamele edilmiş filetoların TVB-N değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiki olarak daha az olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Sonuçta, %100 CO2'in kitosan ile kaplamaya ve vakum ambalajlamaya nazaran palamut balığının kimyasal kalitesi daha uzun süre koruduğu düşünülmüştür.
dc.description.abstractIn this research, the effects of chitosan (2%, w/v) coating and modified atmosphere (100% CO2 and vacuum) packaging on chemical (pH, thiobarbituric acid reactive substances-TBARS, total volatile base nitrogen-TVB-N) parameters of Atlantic bonito (Sarda sarda) fillets were investigated. Fillets packaged with 100% CO2, vacuum or coated with chitosan, aerobic kept at 4±1oC and analyzes on certain days ((0, 3, 6, 9 and 12th days) of storage. The use of chitosan as coating did not significantly affect pH value (p>0.05). TBARS value increased rapidly after day 3 in chitosan groups during the storage period. TVB-N values were significantly lower in chitosan group than the control group (p<0.05). Conclusion, it was assumption that 100% CO2 contributes cold stored fillets to maintain their chemical qualities longer than the coating with chitosan or vacuum packaging.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleKitosanla kaplama ve modifiye atmosfer ambalajlamanın palamut (Sarda sarda) filetolarının kimyasal parametreleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of chitosan coating and modified atmosphere packaging on chemical properties of atlantic bonito (Sarda sarda) fillets
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmModified atmosphere packaging
dc.subject.ytmVacuum packaging
dc.subject.ytmPackaging
dc.subject.ytmAquatic products
dc.subject.ytmBonito
dc.subject.ytmChitosan
dc.identifier.yokid303814
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid177748
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess