Show simple item record

dc.contributor.advisorEmir, Bedri Doğan
dc.contributor.authorBayraktaroğlu, Gülbin
dc.date.accessioned2020-12-30T09:03:27Z
dc.date.available2020-12-30T09:03:27Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506553
dc.description.abstractAğır metallerin insan sağlığı açısından zararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Bu zararlı etkiler her metal için belirli konsantrasyonlardan sonra ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma Trakya Bölgesindeki süt işletmelerinde üretilen peynirlerde incelemeler yapılarak içerdikleri ağır metal miktar tayininin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneysel çalışmalara 1993 yılı Haziran ayında başlanmıştır, örneklerin alınmasındaki hassasiyet elde edilecek sonuçların geçerliliğini doğrudan doğruya etkileyeceğinden bu konuya özellikle dikkat edilmiştir. Üç ayrı süt işletmesinden ambalajlanmış ve ambalajlanmamış olmak üzere birer adet örnek alınarak, bu örneklerden onar adet çözünürleştirme yapılmış ve toplam altmış adet peynir stok çözeltileri elde edilmiştir. Daha sonra her bir örnekteki Fe ve Cu miktarları spektrofotometrik yöntemle, Pb, Zn, Mn miktarları atomik absorbsiyon spektrometrisi ile tayin edilerek elde edilen sonuçlar literatür bilgileri ile karşılaştırılarak değerlendirme yapılmıştır. Ağır metal tayini için Trakya Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi ve Tekirdağ Ziraat Fakültesi laboratuvarlarından yararlanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucu, Trakya Bölgesinde üretilen peynirlerde ağır metal içerikleri üzerinde deneysel veriler oluşturulmuştur.
dc.description.abstractThis research was carried out heavy metals in cheese of Trakya Region timely in August 1993. As known heavy metals severe toxic chemicals at different concentration for healtness. Especially Fe, Cu, Pb, Zn and Mn are more toxic materials which they were research in our laboratory. The concentration of Fe and Cu in cheese were determined by spectroscopic methods and the concentration of Pb, Zn and Mn were determined by atomic absorption spectrometry. The samples were collected at three different dairy and totally 60 different stock solutions were prepared according to dry ashing method. Finally, the amount of heavy metals, Fe, Cu, Pb, Zn and Mn in cheese Trakya Region were find out by experimental methods and the results were compared with literature values.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleTrakya bölgesinde üretilen peynirlerde bazı ağır metal içeriklerinin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCheeses
dc.subject.ytmThrace region
dc.subject.ytmHeavy metals
dc.identifier.yokid29499
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid29499
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess