Show simple item record

dc.contributor.advisorPolat, Cemal
dc.contributor.authorIşik, Bahri
dc.date.accessioned2020-12-30T09:03:07Z
dc.date.available2020-12-30T09:03:07Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506481
dc.description.abstractÖZET Bu araştırma Marmara bölgesinde 1993 ve 1994 yıllarında değişik yem bitkileri ve katkı maddeleri kullanılarak en uygun silaj türünü saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan mısır, sudan otu ve yonca yem bitkilerine arpa daneleri, buğday kırığı, melas, üre ve tuz katılarak silolama yapılmıştır. Bu çalışmada silo yapılmadan önce silajlık materyalin kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve ham kül analizleri yapılmıştır. Diğer taraftan besin değerini saptamak amacıyla silo kapları açıldıktan 20, 40, 60 gün sonra kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve ham kül değerleri saptanmıştır. Elde edilen değerler tamamıyla şansa bağlı tesadüf parselleri deney desenine göre analiz edilmiştir. Ek olarak silajın renk, koku ve strüktüre ilişkin gözlem değerleri ile pH'ı Todorov'un analiz yöntemine göre değerlendirilmiştir. Çalışma sonucu elde edilen rakamların analizleri sonucunda değerler arasında istatistiki olarak fark bulunmamıştır. Todorov'un analiz yöntemine göre yapılan değerlendirmede devlet işletmelerindeki silajların kalitesi çok yüksek olduğunu, bununla birlikte A.Öztürk ve Y.Karal'ın işletmelerindeki silajlarm değeri yüksek olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan F.Kopuz ve N.Kuru'nun işletmelerindeki silajların kalitesi iyi, B.Şahin'in işletmesindeki silajın değeri orta olarak nitelendirilmiştir.
dc.description.abstractSUMMARY This research has been conducted to determine the most suitable silage material in Marmara region by using various crops and additives during 1993 and 1994. Silage was prepared by adding molasses, urea and salt to the corn,sorghum, sudan grains and alfalfa used in the research. Before ensiling silage materials dry matter, crude protein, crude oil, crude ash and crude sellulose analises were made. On the other hand, after opening silo dry matter, crude protein, crude oil, crude sellulose and crude ash values determined 20, 40, 60 days respectfully. The values obtained were analized according to the randomized plot design. Plus, observative values like colour, adour, structure and pH were determined according to Todorov's analize method. Results of the analize of the values obtained: were not statistically important(P>0.01). Silage qualities evaluated by Todorov's method were found at state farms to be very high, A.Öztürk and Y.Karal's farms high, F.Kopuz and N.Kuru's farms good, B.Şahin's farm moderate.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMarmara bölgesinde yapılan silaj türleri ve besin madde içerikleri üzerine araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFodder plants
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmSilage
dc.subject.ytmAdditives
dc.subject.ytmMarmara region
dc.identifier.yokid34470
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid34470
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess