Show simple item record

dc.contributor.advisorŞenköylü, Nizameddin
dc.contributor.authorŞahin, Hamza
dc.date.accessioned2020-12-30T09:03:00Z
dc.date.available2020-12-30T09:03:00Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506459
dc.description.abstractÖZET Kahverengi ticari yumurtacı tavuklarda farkk düzeylerdeki kireç taşı parçacıklannsn serpme ile verilmesinin yumurta kabuk kalitesine etkilerini araştırmak amacıyla bir deneme düzenlenmiştir. Bu amaçla 59 haftalık 3000 adet Welp Line kahverengi ticari yumurtacı kullarulmışür. Deneme 10 hafta sürmüş olup Caün değişik üç düzeyi (% 5,5 Ca, % 3,3 Ca ve ?4> 4,lCa)1aıllanılmıştır. Yo 3,5 Ca içeren ve tamamı yeme karıştırılan birinci muamelye kontrol I denilmiştir. Hancı muameleye kontrol II denmiş ve Ca'un % 2'si yemle %1,5'u serpme olarak karşılanmışltır. Benzer şekilde Ca'un düzeyi % 2'si yemle olmak üzere üçüncü muamelede % 1,8'i serpme ve dördüncü muamelede % 2'ssi -serpme olarak verilmiştir.Bu çalışma tamamıyla şansa bağlı deneme desenine uygun olarak dört muamele ve üç tekerrürden oluşmaktadır. Denemenin yapıldığı yumurtacı işletmeye ait yem fabrikasında hazırlanan karma yemler adlibatunı olarak uygulanmıştır. Deneme süresince tavuklara verilen temel deneme yemi % 16 ham protein, 2800 Kcai,-kg ME içermiş olup, ilave edilen Ca günde bir defe olmak üzere saat 16 sıralarında verilmiştir Deneme sonucunda kontrol I, konıroi ÎI % 3,8 Ca ve % 4,1 Ca içeren yemlerle beslenen gruplarda kınk yumurta oranlan sırasıyla % 2,501-2, 173-%2.306 ve % 1.915 peklinde bulunmuştur. Yapılan varyans analizi sonucunda ou tarklı Ca.iüzeylerim içeren yemierin tarklı venlis seklilerinin kırık yumurta oraniannda ıstatistıki öneme haiz bir etkisi olmadığı saptanmıştır. ( P> 0,05 >. Yumurta kabuk kalınlıkları sırasıyla 0.3302 mm. 0,3351 mrn.-0.3351 iran. ve 0.3364 mm. olarak bulunmuştur. Duncan Metodu >, İstatistik Metodlan I, ^ayta 184-188. Prof. Dr. O. DÛZGÜNEŞ vd. ) kullanılarak yapılan analiz sonucunda kontrol EL % 3.8 Ca ve % 4,1 Ca arasında ıstatistıki fark görülmezken, kontrol i yumurtalar diğer gruplara oranla kabuk kalınlığı bakımından istatistiki anlamda önemli derecede düşük çıkmıştır. ( ?< 0,01 '?.
dc.description.abstractVI -SSUMMARY- The effects of different supplemental Limestone particiiles upon egg shell quality in commercial brown Layers. A study was caned out in order to examine the effects of different supplementeal Limostone particules upon egg shell quality in commercial brown layers. This experiment Lasted in Co weeks. Three different levels of Ca, (3.5, Yo 3.8 % and 4.1 Yn ) was earned out in 4 treatments. In the first group ( Control Î ) the whoie Ca ( 3,5 % ) was given in food. In the second groups ( Control II ) past of the Ca ( 2 % ) was given in the teed and the lest amount of Ca ( 1,5 % ) was given supplementary by sprinklip on to the feed once a day in the Late afternoon. The 3 and 4 groups were consisted of respectively 1,8 % and 2,1 % sprinled linnes tone par&cales^xperimentai reeds were given as ad Libitum. This experiment was set up according to completaly randomized design with 4 treatments in 3 replications. Broken egg percentages of control L control II, 3,3% and 4.1 % Ca groups vere respectively 2,501 %, 2,173 %, 2.306 and 1,915 J/o. The was not any iigrdficant difference ( F> 0a05 ) with respect to broken egg pergen îage cumong the groups. Egg -shell thic kreses of rfıe groups were 0,3302, 0,3351`, 0,3351 and 0,3364 mm. respectively. Duncan's rest showed That Control I group was significantly ?_ ?>0,01 ) Lowes than other groups concesning egg shell ihiekness.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTicari kahverengi yumurtacılarda farklı düzeylerdeki kireç taşı parçacıklarının serpme ile verilmesinin yumurta kabuk kalitesine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmCalcium
dc.subject.ytmChickens
dc.subject.ytmEgg yield
dc.identifier.yokid35208
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid35208
dc.description.pages32
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess