Show simple item record

dc.contributor.advisorTekelli, A. Servet
dc.contributor.authorSancar, Nesrin
dc.date.accessioned2020-12-30T09:02:47Z
dc.date.available2020-12-30T09:02:47Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506422
dc.description.abstractm ÖZET Bu araştırma, bazı baklagil (fiğ, soya) ve buğdaygil (mısır, sudanotu) yem bitkilerinin yalın ve karışım olarak ekilmelerinin morfolojik karakterler ile yeşil ot verimine etkisini saptamak amacıyla Tekirdağ Taşomurca Köyü arazisinde yapılmıştır. Karışım ve yalın ekimlerde sıra ağırlığı 30 cm olarak uygulanmıştır. Karışım ekimlerde 1 sıra buğdaygil, 1 sıra baklagil şeklinde ekim yapılmıştır. Fide ağırlığı bitki boyu, sap çapı, yaprak sayısı, yaprak eni, yaprak boyu, yaprak ağırlığı, bitki ağırlığı, sap ağırlığı ve yeşil ot verimi incelenmiştir. Araştırma sonuçlan aşağıdaki gibi özetlenmiştir. 1. Fide Ağırlığı: Bitki ağırlığı üzerine karışımlar etkili olmuştur. En ağır bitkiler ortalama 1.32 gr ile yalın soya eldminden en hafif bitkiler ise ortalama 0.30 gr ile yalın sudanotu ekiminden elde olunmuştur. 2. Bitki Boyu: Bitki boyu açısından karışımların etkisi önemli bulunurken en uzun boylu bitkilerin ortalama 219.25 cm ile yalın mısır ekiminden, en kısa boylu bitkilerin de yalın soya ekiminden ortalama 41.15 cm ile elde olunduğu saptanmıştır. 3. Sap Çapı: Karışımların sap çapı üzerine etkili olduğu gözlenirken ortalama 27.30 mm ile mısırın yalın ekimi ilk sırayı, ortalama 2.76 mm ile fiğin yalın ekiminde son sırayı oluşturmuştur. 4. Yaprak Sayısı: Kanşunların yaprak sayısı batanımdan farklılık gösterdiği görülürken en fazla yaprak sayışma ortalama 70.53 yaprak sayısı ile fiğ+ sudanotu karışımındaki fiğin, en az yaprak sayışma da ortalama 7.80 yaprak sayısı İle sudanotu + fiğ de sudanotu 'nun sahip olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractm ÖZET Bu araştırma, bazı baklagil (fiğ, soya) ve buğdaygil (mısır, sudanotu) yem bitkilerinin yalın ve karışım olarak ekilmelerinin morfolojik karakterler ile yeşil ot verimine etkisini saptamak amacıyla Tekirdağ Taşomurca Köyü arazisinde yapılmıştır. Karışım ve yalın ekimlerde sıra ağırlığı 30 cm olarak uygulanmıştır. Karışım ekimlerde 1 sıra buğdaygil, 1 sıra baklagil şeklinde ekim yapılmıştır. Fide ağırlığı bitki boyu, sap çapı, yaprak sayısı, yaprak eni, yaprak boyu, yaprak ağırlığı, bitki ağırlığı, sap ağırlığı ve yeşil ot verimi incelenmiştir. Araştırma sonuçlan aşağıdaki gibi özetlenmiştir. 1. Fide Ağırlığı: Bitki ağırlığı üzerine karışımlar etkili olmuştur. En ağır bitkiler ortalama 1.32 gr ile yalın soya eldminden en hafif bitkiler ise ortalama 0.30 gr ile yalın sudanotu ekiminden elde olunmuştur. 2. Bitki Boyu: Bitki boyu açısından karışımların etkisi önemli bulunurken en uzun boylu bitkilerin ortalama 219.25 cm ile yalın mısır ekiminden, en kısa boylu bitkilerin de yalın soya ekiminden ortalama 41.15 cm ile elde olunduğu saptanmıştır. 3. Sap Çapı: Karışımların sap çapı üzerine etkili olduğu gözlenirken ortalama 27.30 mm ile mısırın yalın ekimi ilk sırayı, ortalama 2.76 mm ile fiğin yalın ekiminde son sırayı oluşturmuştur. 4. Yaprak Sayısı: Kanşunların yaprak sayısı batanımdan farklılık gösterdiği görülürken en fazla yaprak sayışma ortalama 70.53 yaprak sayısı ile fiğ+ sudanotu karışımındaki fiğin, en az yaprak sayışma da ortalama 7.80 yaprak sayısı İle sudanotu + fiğ de sudanotu 'nun sahip olduğu görülmüştür.// ABSTRACT This experiment was carried out to determine the effect of seeding as alone and binomy mixtures on agricultural and morphological characters of some forage legumes (vetch and soja) and grasses (corn and sorghum) at Thrace University, Agriculture Faculty of Tekirdağ, Department of field crops. Some forage plants (corn, sorghum, soja and vetch) were sown as alone and binomy mixture. Differences were observed involves of seedling weight, plant length, stem diameter, number of leaves, leaf length, leaf width, plant weight, leaf weight, stem weight, and forage yield. The highest and lowest forage yields were obtained from corn and vetch as 13.13 and 1.54 kg/m2 in pure sowing.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTekidağ koşullarında yetiştirilen bazı silajlık bitkilerin (mısır, soya, adi fiğ,sudanotu) yalın ve karışım ekimleri üzerine bir araştırma
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSoybean
dc.subject.ytmVetch
dc.subject.ytmMaize
dc.subject.ytmFodder plants
dc.subject.ytmField crops
dc.subject.ytmTekirdağ
dc.identifier.yokid35190
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid35190
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess