İki yerfıstığı çeşidine bakteri aşılamanın verim, verim unsurları ve toprağa azot bağlanmasına etkileri üzerinde araştırma
dc.contributor.advisor | Atakişi, İbrahim K. | |
dc.contributor.author | Sevim, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:02:46Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:02:46Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506418 | |
dc.description.abstract | öz Bu çalışma, 1993 yılında T.Ü Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında, bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı kurularak yürütülmüştür. İki yerfıstığı çeşidine ( Virginia grubundan NC-7 ve Spanish grubundan PF 289860) azot ve bakteri uygulamasında; verim, verim unsurları ve toprağa azot bağlanmasına etkileri incelenmiştir. Belirlenen tarımsal özellikler; bitki basma meyve sayısı ve ağırlığı, ukencilik indeksi, kabuk oram, ginefor sayısı, nodozite sayısı, 100 tohum ağırlığı, yağ ve protein oram, dekara kabuklu meyve verimi ve toprağa bağlanan azot miktarıdır. Dekara kabuklu meyve verimi 50.62-121.09 kg/da arasında değişim göstermiştir. En yüksek verim 121.09 kg/da ile Virginia grubuna dahil NC-7 çeşidinden elde edilmiştir. En düşük verim 50.62 kg/da ile Spanish grubuna ait PF 289860 çeşidinden elde edilmiştir.En yüksek erkencilik indeksi % 60.41 ile Spanish grubuna ait PF 289860 çeşidinde saptanmıştır. Dekara bağlanan azot miktarları 0.19-2.27 kg N/da arasında değişmektedir. Dekara en yüksek azot bağlanması Virginia grubundan NC-7 çeşidine bakteri aşılamak suretiyle( 2.27 kgN/da ), en düşük azot bağlanması Spanish grubundan PF 289860 çeşidine 5 kg N uygulamak suretiyle elde edilmiştir (0. 19 kgN/da ). | |
dc.description.abstract | ABSTRACT This study was done at the research area of the Universty of Thrace in Turkey, Faculty of Agriculture of Tekirdağ, in 1993 according to diveded land experimental design. The research was repeated four times. During the span of study, productivity, the factor impacting productivity and insertion of nitrogen to land were examined through adaptation of nitrogen and bacteria to two kinds of nuts ( NC-7 of Virginia group and PF 289860 of Spanish group ). Agricultural data from this study are as follows; pod number and weight per plant, earlyiest index, kernel ratio, gynefor number, nodules number, 100 seed weight, oil and protein content, pod yield per decar and the content of nitrogen bound to land. It has been found that productivity is ranged from 50.62 kg/da to 121.09 kg/da. The highest rate is 121.09 kg/da in NC-7 of Virginia group and the lowest one is 50.62 kg/da in PF 289860 of Spanish group. The earliest mature product is PF 289860 of Spanish group with the ratio of 60.41 percent. The nitrogen content bound to land is ranged 0.19-2.27 kg/da. With regarding this, the highest rate is 2.27 kg/da N in NC-7 by incubation of bacteria to land and the lowest rate is 0.19 kg/da N in PF 289860 of Spanish group by adopting 5 kg N to land. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | İki yerfıstığı çeşidine bakteri aşılamanın verim, verim unsurları ve toprağa azot bağlanmasına etkileri üzerinde araştırma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Nitrogen | |
dc.subject.ytm | Yield | |
dc.subject.ytm | Peanut | |
dc.subject.ytm | Yield components | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.subject.ytm | Soil | |
dc.identifier.yokid | 35191 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 35191 | |
dc.description.pages | 43 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |