Ayçiçek yağının otoksidasyonunun incelenmesi
dc.contributor.advisor | Topallar, Hüseyin | |
dc.contributor.author | Bayrak, Yüksel | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:01:50Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:01:50Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506250 | |
dc.description.abstract | -I- ÖZET Bu çalışmada, hidrojene olmamış (anhidrojene) ve hidrojene ayçiçek yağ numuneleri otoksidasyon işlemine maruz bırakıldı. Deneyler eşit büyüklükte olan cam, PET (Poli Etilen Tereftalat) ve metalik kaplarda yapıldı. Otoksidasyon süresi 30 gün olup, reaksiyon gidişi 2 gün aralıklarla, aynı zamanlarda alınanan numuneler analiz edilerek gözlendi. Otoksidasyon esnasında, ilk önce numunelerin ağırlık değişiklikleri ve daha sonra da sırası ile peroksid, iyod, viskozite ve molekül ağırlıkları değerleri tayin edildi. Bütün bu değerler sayesinde elde edilen kinetik eğrilerden, anhidrojene yağın hidrojene yağdan daha çabuk otoksidasyona uğradığı anlaşıldı. Bundan başka, viskozite ve molekül ağırlığı değerlerinden de anhidrojene yağın daha fazla polimerize olduğu saptandı. tlaveten, kullanılan kapların otoksidasyon üzerine etkisi de incelendi. Burada, cam kap güneş ışığını diğerlerinden daha fazla geçirdiği için, cam kaptaki yağ daha fazla otokside oldu. PET kapta, cam kaptakinden daha az otoksidasyon ve ışık geçirgenliği olmayan kapta çok az otoksidasyon oldu. Bu nedenle, metalik kapların yüzeyleri inert (örneğin, kalay ile kaplanmış) olmalıdır. Bu çalışmanın ve daha önceki çalışmaların bir sonucu olarak, oda sıcaklığında sıvı fazda olan, çabuk ve kolay bir şekilde otoksidasyona uğrayan, anhidrojene yağlar, güneş ışığı ve hava oksijeni ile temas etmeyen kaplarda muhafaza edilmelidir. Bu nedenle, yağların daha uzun süre saklanılmasında, inert bir yüzeye sahip ve ışık geçirgenliği olmayan kaplar tercih edilmelidir. | |
dc.description.abstract | -II- ABSTRACT In this study, unhydrogenated and hydrogenated sunflower seed oil samples were exposed to the autoxidation process. Experiments were carried out in equal sized glass, PET (Poly Ethylene Terephtalate) and metallic containers. The autoxidation time was 30 days, and the reaction course was observed by analysing the samples which were taken at the same time within two days intervals. Firstly the weight changes and then the values of peroxide, iodine, viscosity and molecular weight of samples were determined during the autoxidation, respectively. It was understood from the kinetic curves obtained by means of all these values that the unhydrogenated oil undergoes autoxidation faster than hydrogenated oil. Furthermore, it was also determined from the values of viscosity and molecular weights that the unhydrogenated oil is more polimerized. Additionally, the effect of the used containers on the autoxidation was also studied. Here, since the glass container transmits the sun light more than others do, the oil in the glass container was more autoxidized. The autoxidation was occured in the PET container less than in the glass and the least in the metallic container which has no light transmittance. Thus, the surfaces of the metallic containers must be inert (for example, covered by tin). As a result of this study and previous works, the unhydrogenated oils which may undergo fast and easy auotoxidation, in the liquid phase at room temperature, must be kept in the containers which do not get into contact with sun light and air oxygen. Therefore, one must prefer the containers having an inert surface and no light transmittance for the preservation of oils for a long time. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Ayçiçek yağının otoksidasyonunun incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of antoxidation of the sunflowerseed oil | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Sunflower oil | |
dc.subject.ytm | Oxidation | |
dc.identifier.yokid | 47568 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 47568 | |
dc.description.pages | 55 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |