Trakya Bölgesinde tavukçuluk işletmelerinin mekanizasyon yönünden irdelenmesi
dc.contributor.advisor | Akdemir, Bahattin | |
dc.contributor.author | Özkaya, Kubilay | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:01:49Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:01:49Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506246 | |
dc.description.abstract | Araştırma, Trakya Bölgesi'nde yer alan tuvukçuluk işletmelerinin mekanizasyon uygulamaları yönünden incelenmesi amacına yönelik olarak yapılmıştır. Bunun yanında işletme yöneticilerinin kişisel durumu, uygulanan üretim teknikleri, ağırlıklı olarak kümeslerin yapısal Özellikleri ile iç donanımlarının saptanması, mekanizasyon düzeylerinin belirlenmesi ve sorunların ortaya çıkarılması konularının üzerinde durul muştur.II Araştırma Trakya Bölgesi sınırları içinde kalan yumurta üretim işletmelerinde yürütülmüştür. Araştırmaya; Edirne, Tekirdağ, Kırklareli illeri ve bunları bağlı ilçeler ve köyler ile İstanbul ili Avrupa yakasında kalan ilçe ve köyleri dahil edilmişlerdir. Araştırma ve veri toplama iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada bölgedeki tüm tavukçuluk işletmeleri, ilgili kuruluşlardan alınan bilgilerle sağlanmıştır, ikinci aşamada ise işletmelerde araştırmanın amacına uygun ölçüm ve gözlemin yanısıra yöneticiler ile anket yapılmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre bölgedeki tavukçuluk işletmelerinin çoğunluğunu (% 61.3) yumurta üretim işlet meleri oluşturmaktadır, işletmeler, uyguladıkları üretim teknikleri bakımından az da olsa farklılık göstermektedir, irdelenen kümeslerin boyutları (yükseklik hariç) uygun bulunmamış tır. Kümeslerin büyük çoğunluğu pencereli tipte olup doğal havalandırma ile havalandırılmaktadır. Araştırma konusu kümeslerin çoğunda çatı yalıtımı uygulandığı gözlenmiştir. Çatı eğimi çoğunlukla yeterli, saçak uzunlukları ise yetersiz bulunmuştur. Kümeslerde batarya, kompakt ve kademeli tip kafesler kullanıldığı ve kafes ölçülerinin uygun olduğu saptanmıştır. Aydınlatma kaynağı olarak çoğunlukla normal ampul kullanıldığı, ancak yerleştirilmeleri ve watt'ları açısından sorunlar bulunduğu gözlenmiştir. | |
dc.description.abstract | The search was prepared by the aim of exemining the chicken farms in the Thrace Region in detail with respect to the mechanization practices. However it also examined the subjects such as the personal conditions of the farms manager s, the produktive methods which were used,IV The research was performed on the egg production farms in the lines of the Thi-ace Region. The search was ihcluded by the cities Edirne, Tekirdağ, Kırklareli and their towns and villages; and the European part of Istanbul and its towns and villages in this part. The research and data collecting were realised at two stagas. At the first stage it was informed from all the chicken farms and the other related institutions. At the second stage it was not only realised the measurements and observations appropriate for the aim of the search but also taken a poll with the managers. According to the results which were got in the study, the egg production farms constituted the most of the chicken farms in the region (% 61.3) the farms were more or less dif ferent because of their productive methods which were used. ^The examined - dimensions- erf- the - pmrirtry - houses e^?qpeet- tfae4r- heights were not found sufficient most of the poultry houses were windowed-typed and naturally aired by these windows. It was observed that roof-isolation was used in most of the poultry houses being the subject of our research. The roof slopes were usually found sufficient out the lenght of eaves unsufficient. It was seen that battery, compact and gradual typed cages were used and the dimensions of them were suitable. It was also observed that normal lamps were used as lightening source, but there were some problems with their places and watts. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Trakya Bölgesinde tavukçuluk işletmelerinin mekanizasyon yönünden irdelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Agricultural machinery | |
dc.subject.ytm | Chicken farming | |
dc.subject.ytm | Thrace region | |
dc.identifier.yokid | 47593 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 47593 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |