Show simple item record

dc.contributor.advisorAksoy, Tülin
dc.contributor.authorArikan, Fikri
dc.date.accessioned2020-12-30T09:01:43Z
dc.date.available2020-12-30T09:01:43Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506230
dc.description.abstractÖZET Bu çalışma. Tekirdağ yöresinde yetiştirilen kazların kesim sonuçlan hakkında bilgi edinmek üzere gerçekleştirilmiştir. Bölgede yetiştirilen kazların özelliklerine ilişkin herhangi bir yazılı esere rastlanmamıştır. Yörede üreticiler ihtiyaçları olan kaz palazlarını doğal kuluçka yolu ile Şubat-Mart aylarında elde etmekte, bir kaç haftalık oluncaya dek kapalı alanda barındırılan kazlar daha sonra gezinerek besinlerini sağlamaktadır. Havaların soğuması ile birlikte çoğunlukla aile gereksinmesini karşılamak üzere kesilmekte, bir kısımda semt pazarlarında canlı olarak satılmaktadır. Bölgedeki yaygın uygulamaya göre yetiştirilmiş olan yaklaşık 9-10 aylık yaşta 22 adet (8 erkek, 14 dişi) beyaz kaz 5 farklı köyden rasgele seçilerek toplanmıştır. 26 Ocak 1994 tarihinde kesilen kazların son ana dek yem ve su tüketmelerine izin verilmiştir. Kesim ve kanamayı takiben ıslak yolma uygulanmıştır. Kesim öncesi canlı ağırlık, kesim kayıpları, karkas ağırlığı ve karkasın çeşitli kısımlarının ağırlığı saptanmış, söz konusu veriler oransal olarak da değerlendirilmiştir. Canlı ağırlık erkek ve dişilerde 4.15 ve 3.98 kg olarak bulunmuştur (P<0.01). Sıcak karakas randımanı erkek ve dişilerde %67.89 ve %67.87 olarak hesaplanmıştır. Kazlardan elde edilen ürünlerin başında gelen karaciğerin ağırlığı ise erkeklerde 69.4 ve 62.8 g olarak belirlenmiştir. Erkek ve dişilerde göğüs, but, sırt, kanat boyun oranları sırasıyla %26.7 ve 36.8, 36.5 ve 35.3, 11.1 ve 11.7, 14.6 ve 13.6, 7.6 ve 7.1 olarak belirlenmiştir. Karın yağı oranı ise erkeklerde %3.6, dişilerde 5.4 olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractSUMMARY This research was conducted to produce knowledge on the slaughter results of geese grown in the province of Tekirdağ. On the subject, there has been no earlier study encountered prior to the present research. As a common prachce, growers obtain their gooselings in February and March by natural hatching. In the first few weeks they are kept indoors and then allowed for free ranging. As temperature decreases, either they are slaughtered for family consumption or marketed alive in open markets. A total of 21 white geese (8 males and 14 females) at 9-10 months of age, which had been grown according to the common practice in the region, were randomly collected from five different villages. The geese were allowed to consume feed and water until the date of slaughter, 26 January 1994. Following the slaughter and bleeding, feathers were removed by wet-plucking. Live-weight, slaughter losses, whole carcass weight and the weights of some carcass parts were measured Live weights were determined as 4.15 kg and 3.98 kg for males and females, respectively (P<0.01). Carcass yield (hot) was 67.89 percent for males and 67.87 percent for females. The weight of liver which is the main product obtained from geese were found to be 69.4 g and 62.8 g for males and females, respectively. For males and females, breast, leg, back, wing and neck ratios were calculated as 26.7 and 26.8 percent, 36.5 and 35.3 percent, 11.1 and 11.7 percent, 14.6 and 13.6 percent, 7.6 and 7.1 percent, respectively. Pad fat ratio was 3.6 percent for males and 5.4 percent for females.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTekirdağ`da yetiştirilen kazlarda ekonomik öneme sahip bazı özelliklerin araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmTekirdağ
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmGeese
dc.identifier.yokid47616
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid47616
dc.description.pages30
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess