Show simple item record

dc.contributor.advisorYurtman, İsmail Yaman
dc.contributor.authorBezirci, Muhammet
dc.date.accessioned2020-12-30T09:01:33Z
dc.date.available2020-12-30T09:01:33Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506198
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmanın amacı süt sığırı rasyonlarında enerji kaynağı olarak yağ kullanımının incelenmesi ve bu tip uygulamaların yurdumuzdaki kullanım olanaklarının tartışılmasıdır. Yüksek enerji içerikleri nedeniyle yağlar, erken laktasyon dönemindeki enerji yetersizliğinin aşılabilmesine yönelik olarak dünyanın birçok bölgesinde uzun yıllardır kullanılmaktadırlar. Farklı yağlı tohumları (pamuk tohumu, tam yağlı soya, ayçiçek tohumları) sıvı yağları, ve değişik korunmuş yağ ürünlerini süt sığırı rasyonları için potansiyel yağ kaynağı olarak sıralamak mümkündür. Yüksek verim seviyesi ve sıcaklık stresi yağ katkısına gereksinim duyulduğu sıklıkla bildirilen koşullardır. Diğer taraftan yağlar düşük sellüloz sindirimi, düşük yem tüketimi ve süt protein oranıyla sonuçlanan rumen fermentasyonu üzerinde bazı olumsuz etkilere de sahiptirler. Bu nedenle rasyon formülasyonunda ve yemleme sistemlerinde bazı düzenlemelerin yapılmasına gerek vardır. Kural olarak, rasyon enerji yoğunluğunun maksimum kuru madde tüketim sınırları içerisinde sığırın enerji gereksinimini karşılamaktan uzak olduğu durumlarda yağlar kuru maddenin %5'i oranında kullanılabilirler. Eğer gerekiyor ise değişik formdaki korunmuş yağlar da bu oranın %3 daha fazlasına kadar rasyonda yer alabilirler. Ne yazık ki, ülkemizdeki saha koşullarında yürütülmüş olan konuya ilişkin çalışma sayısı çok sınırlıdır. Bu nedenle ülkemiz koşullarında yağ kullanımının süt sığırlarında verim ve süt bileşenleri üzerindeki etkilerinin ortaya konmasına yönelik çok sayıda besleme çalışmasına gereksinim vardır.
dc.description.abstractSUMMARY The aim of this thesis is to review usage of the fat in dairy cow rations as an energy source and to discuss the possibilities of such application in respect of Turkey condition. Because of their high energy contents, fats have been widely used in many areas of the world for many years to overcome the energy deficiency during the early lactation period. Different oil seeds (whole cottonseed, full-fat soybean, sunflower seeds), oils, animal fats and various ruminally inert fat products are the potential fat sources for dairy rations. The high yield level and heat stress are the mostly reported conditions that require fat supplementation. On the other hand, the fats have some negative effects on the rumen fermentation pattern which cause lower fiber digestibility, feed intake and milk protein percentage. Thus, some adjustment must be made in ration formulation and also in feeding system. As a rule, if the energy density of the ration is not sufficient to meet the total energy requirement of the cow at maximum dry matter intake limit, feed grade fats can be supplemented at 5% of the dry matter content, if required, protected fats (such as prilled fats) can be added at 3 more % to this amount of supplemented fat. Unfortunately there are limited number of trials that carried out under the field conditions in Turkey. Therefore, to determine the effects of additional fats on the yield and milk contents of dairy cows under in Turkish field dairy nutrition conditions a number of feeding trials are needed.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSüt sığırı rasyonlarında yağ kullanımı ve konunun Türkiye koşulları açısından irdelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmCattles
dc.subject.ytmOils
dc.subject.ytmRations
dc.identifier.yokid47621
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid47621
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess