Trakya bölgesinde bulunan bazı bitkisel sıvı yağ ve margarin tesislerinin atıksularının özellikleri üzerinde araştırmalar
dc.contributor.advisor | Demirci, Mehmet | |
dc.contributor.author | Kösem, Abdi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:01:27Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:01:27Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506181 | |
dc.description.abstract | Araştırınada Trakya Bölgesi'nde bulunan bitkisel sıvı yağ veınargarin tesislerinin atıksularının özellikleri belirlenerek, suk iri il i ği kontrol u yönetme I iğine uygunluğunun tesbitine çalışılmıştır.Araştırma materyali olarak 6 adet bitkisel sıvı yağ ve 2 adetınargarin üretim tesisinden 15 'cr günlük periyodlar halinde 6 kezolmak üzere toplam 48 ürııekte çalışılmıştır.Örneklerde, kimyasal oksijen ihtiyacı, yağ ve gres, pHtay i n 1 er i yap ıl nı ı ş Lı r.Araştırma sonuçlarına göre;Bitkisel sıvı yağ üreten tcsislerden,A, C, ve F firmalarının kimyasal oksijen ihtiyacı, yağ ve gres vepll değerleri yasal s ınır olan 200 mg/1, 60 mg/l ve 9'un altındabulunmuştur.B D ve E firınalarıııın kimyasal oksijen ihtiyacı, yağ ve gresdeğerleri yasal sınırın üstünde, pH değerlerinin ise yasal sınırınaltında olduğu tesbil edilmiştir. Katı yağ rafinasyoııu (ınargarin) yapan tesislerden,ll firmasının kimyasal oksijen ihtiyacı, yağ ve gres, pH degerieriyasal sınır olan 250 ıııg / 1, 60 ıng/1 ve 9'un altında olmuştur.G tesisinin kimyastıl oksijen ihtiyacı, yağ ve gres değerleri yasalsınırın üstünde, pll değeri yasal sınırın altında olduğu tesbitedilmiştir.ANAHTAR KELiMELERBitkisel sıvı yağ, Margarin,Atıksu, Kimyasal oksijenihtiyacı, Yağ ve gres, pH | |
dc.description.abstract | In this rescarch , it has bccn studicd to determine characteristics ofwaslewarers, of vegctablco il a ııu ınarga rine facilities, water diritinesschecking regulations of' approp ri a te ıne nd fixing, located in Tharace region.As research ınaterial 15 days periouic 6 times, total 48 samples have beeninvestigatecl from 6 uiiTcrenl vegetable oil facilities and 2 margarine facilities.According to the research results:The faci l ities producing of vegetable o il;- Cheınical Oxygen Deınand, Oil and Grease, pH values werefound under the legal liınits 200 ıng/1 , 60 mg/I and 9' respectively in thesamples of 1/ , C and r code firıns.- Cheınical Oxygcıı Deınand, Oil and Grease, values were foundover the legal 1 iınit , where as pll values remained u nder the legal limits inthe samples of B, D a ııu E code firın s.According to the aııalyses results of margarine facilities;- Cheınical Oxygcn Deınand, Oil and Grease, pH values weredetcrmined under the legal limits 250 mg/1, 60 mg/I and 9' respertively inthe samples of firnıs ll.- Chcınical Oxygeıı Demand, Oil and Grease values of firm G werefound over the legal liınit , where as pii value was remained under thelcgal limit in the same firın.KEY WORDSVegetable Oil, MargarineWastewater, Chemical OxygenDemand, Oil and Grease, pH | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Trakya bölgesinde bulunan bazı bitkisel sıvı yağ ve margarin tesislerinin atıksularının özellikleri üzerinde araştırmalar | |
dc.title.alternative | A research on wastewater properties of some vegetable. Oil and margarine facilities located in Thrace region | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10050473 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 362412 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |