Show simple item record

dc.contributor.advisorDemirci, Mehmet
dc.contributor.authorDoğan, Mahmut
dc.date.accessioned2020-12-30T09:01:19Z
dc.date.available2020-12-30T09:01:19Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506159
dc.description.abstractÖZET Bu araştırma Kayseri ili ve çevresinde yetiştirilen Türkiye'ye adapte edilmiş İsviçre Esmeri ırkı (Brown Swiss) sütlerde protein polimorfizmi, ve sütün bazı komponentlerinin polimorfizm yönüyle ilişkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada 170 adet sığır sütünde nişasta - üre jel elektroforez yöntemiyle (Xsi~Kazein (ası-Kn), p-Kazein (p-Kn), P-laktoglobulin ((5-lg) ve K-Kazein (K-Kn) tipleri belirlenerek genetik varyantları tespit edildi.Gen frekansları aSI-Kn B 0.941 ve asl-Kn C 0.059 ; p-Kn A 0.856, p-Kn B 0.135, P-Kn C 0.009 ; p-lg A ve p- lg B için sırasıyla 0.497, 0.503 ; Öte yandan K-Kn eşgen frekansları K-Kn A (0.521), K-Kn B (0.479) değerlerinde bulundu. Sığırlarda en yaygın süt protein fenotipleri ccsı-Kn BB % 88.2, BC % 11.8 (BB > BC) ; % 28.2 p-lg AA, % 28.8 p-lg BB ve % 43 oranında p-lg AB (AB > BB > AA) ; p-Kn AA (% 74.7), p-Kn BB (% 2.9), P-Kn AB (% 20.6), P-Kn AC (% 1.2), p-Kn BC (% 0.6) şeklinde (AA > AB > BB > AC > BC) sıralaması ; K-Kn AA tipi % 27.1, BB tipi % 22.9, AB tipi % 50.0 oranında AB > AA > BB sıralamasıyla gerçekleşti. Yapılan khi-kare testi sonuçlarına göre popülasyonların genetik dengede olduğu ve genotipler arasındaki bağlantının önemsiz olduğu tespit edilmiştir. Sütün komponentleri bileşiminde ortalama değerler ; protein % 3.50, toplm kuru madde % 11.94, kül % 0.811 oranında, kalsiyum 132 mg/100g, fosfor 101.22 mg/100g miktarlarında ve Ca:P oranı 1.31:1 şeklinde ve organik, inorganik süt komponentlerinin analitik sonuçları korelasyon analiziyle karşılaştırılarak ilişkiler hepsinde önemli pozitif bulundu.2 Grublandırılan as1-, P-, ve K-Kn, P-lg genotipleri ile protein, toplam kuru madde, kül ve fosfor içerikleri arasında farklılık, varyans analizi sonucunda önemsiz bulundu. Sadece kalsiyum içeriğinin p-lg genotipleri tarafından etkilendiği tespit edildi. Süt komponentleri üzerinde protein genetik varyantlarının etkisinde protein, toplam kuru madde, kül, fosfor ve kalsiyum açısından ası-Kn BC tipi, BB tipine göre daha müsbet olduğu (BC > BB) saptandı.p-lg AB genotipi > AA > BB protein, toplam kuru madde, fosfor içeriğince AA ve BB genotiplerinden daha fazla ilgiliydi (AB>AA>BB). Bununla birlikte AA genotipi, AB ve BB genotiplerinden daha fazla kalsiyum içeriğine sahipti.K-Kn genotiplerinde AA tipi AB ve BB tipine göre daha fazla protein, kül, fosfor, kalsiyum taşıdığı (AA>AB>BB) ve AB tipinin ise daha fazla kuru maddeyle ilgili bulunduğu anlaşıldı. (AB>AA>AB). Sonuçta, süt protein genotipleri ile sütün ele alınan bileşenleri arasındaki ilişkide varyantların sıralanması doğrultusunda öncelikli olarak ası- Kn BC, p-lg AA, P-Kn AB, K-Kn AA tiplerinin seçilmesi önemli olacaktır.
dc.description.abstractABSTRACT At this research milk protein polymorphism was inwestigated in milk of cows which was adapted to Turkish condition, grown up in Kayseri provinces and relation between some milk components and protein polymorphism was also studied. In work asrCasein ( aSrCn ), p-Casein (P-Cn), p-Lactoglobulin(P-lg), K-Casein (K-Cn) protein types in cows milk were determined and genetic variant of ası -, P -, and K-Casein and of P-Lactoglobulin in milk samples of 170 ( Brown Swiss) cows were studied with SUGE ( Stach -Üre- Gel Electrophoresis).Gen frequecies of asrCn B 0.941 ve asrCn C 0.059 ; P-Cn A 0.856, P-Cn B 0.135, p- Cn C 0.009 ; P-lg A and p-lg B 0.497 and 0.503 ; K-Cn A (0.521), K-Cn B (0.479) were found.The most common milk protein phenotypes in cows were asi-Cn BB 88.2 %, asi-Cn BC 11.8 % (BB > BC) ; 28.2 % p-lg AA, 28.8 % p-lg BB and 43 % p-lg AB (AB > BB > AA) ; p-Cn AA ( 74.7 %), p-Cn BB (2.9 % ), p-Cn AB ( 20.6 % ), P-Cn AC ( 1.2 %), p-Cn BC ( 0.6 %) (AA > AB > BB > AC > BC) ; K-Cn AA type 27.1 %, BB type 22.9 %, AB type 5D.0 % (AB > AA > BB).It found that there is not any significant connection between ccSi - Cn t P- Cn, K-Cn and of P- Lg genotypes. Average values for all cows milk component were 3.5 % protein, 11.94 % total solids, 0.811 % ash, 132 (mg /100g) calcium, and 101.22 ( mg /100 g) phophorus, Ca/ P ratio 1.31 /l. The analitical results of the organic and inorganic fraction of milk component were nonsignificant when variance was analyzed types grouped by asl - Cn, P- Cn, K-Cn and P-Lg.Only calcium contents were influenced by the P-Lactoglobulin genotype. The effect of genotype on milk components were tested with varians analyses and found aSi4 - Cn BC genotyp was superior to the aSi - Cn BB genotyp with respect to protein (% ), total solids, ash and calcium, phophorus content ( BC>BB). p-Lg AB genotype has protein, total solids, phophorus more than the AA genotype and BB genotype.Moreover, the AA genotyp has higher calcium content thanAB and BB genotype ( AA>AB>BB).The (3- Cn AB genotype have more protein, total solids, ash and calcium, phophorus content than the AA and BB genotype ( AB>AA>BB). AA type of K-Cn genotypes cariers protein, ash, phophorus, calcium more than AB types and BB type (AA>AB>BB).Howeover,AB type of k- Cn genotypes were found, that is carierstotal solids than AA and BB type ( AB>AA>BB). Finally, after studying the relation between milk protein polymorphism and component of milk we observed that one should it is importent to choose ocsl - Cn BC, P- Cn AB, K-Cn AA and p-Lg AA.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleSüt protein polimorfizm ve polimorfizm ile tütün bazı kompenintlerinin ilişkisi
dc.title.alternativePolymorphism of milk preteins and its relation to some components of milk
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmProtein polymorphism
dc.subject.ytmKayseri
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid57293
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57293
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess