Show simple item record

dc.contributor.advisorŞimşek, Osman
dc.contributor.authorDemir, Cavidan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:01:13Z
dc.date.available2020-12-30T09:01:13Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506141
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada Giresun yöresinde yetiştirilen ticari ö neme sahip tombul fındık örneklerinde aflatoksin varlığı ve aflatoksin oluşumunda etkili, önemli faktörlerin araştırılma sı amaçlanmıştır» Çalışmada tombul fındıkların araştırmada materyal olarak seçilmesinin nedeni ş yörenin iklim koşullarının bu fındık türü üzerinde küf gelişimi ve aflatoksin oluşumuna uygun olmasıdır. Araştırmada kullanılan fındık örnekleri, adi depo şartlarında kabuklu olarak bir yıl depolandıktan sonra kırılmış ve yurt dışına gönderilmek için hasırlanmış? işlem görmemiş iç fındıklardan seçilmiştir. Çalışmada kullanılan 30 fındık örneğinde? aflatoksin analizi yapılmış? küf enfeksiyonu, rutubet ve kül içerikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında fındıkta aflatoksin oluşumuna etkili önemli faktörlerin araştırılması için Laboratu varda depolama denemesi yapılmıştır. Araştırma sonucunda aflatoksin analizi yapılan 30 fındık örneğinin hiç birinde aflatoksin tespit edilememiştir. A raştırma örneklerinde genel olarak `A 54 ~ 100`ünde fungal enfeksiyon görülmüş ve ortalama 7. 85.93 olarak saptanmıştır.Tüm örneklerde depo fungusu olarak bilinen Aspergillus ve Peni- ci llium cinsi küf izole edilirken, 9 örnekte A. f la vus gurubuII küf bulunmuştur. Araştırmanın depolama denemesi bölümünde ar tan rutubet ve sıcaklığa bağlı olarak aflatoksin oluşumunun arttığı belirlenmiştir. Aspergillus parasiticus suşu ile aşılanan örnekte» 45 günlük depolama süresince? 15°C sıcaklıkta % 85» %90,%98 rutubet seviyelerr inde aflatoksine rastlan mamasına rağmen, 28°C?de 7. 90 ve 7. 98 rutubet düşeyinde afla toksin oluşumu saptanmıştır. `/. 85 nispi rutubette çok as af latoksin tespit edilmiştir. Fındık örneklerinde aflatoksin saptanmaması memnun edici bir sonuçtur. Ancak Aspergillus grubu enfeksiyonun yüksek olması istenmeyen bir özelliktir. Bu değerlere bağlı olarak bölgedeki iklim şartlarının fındıkta küf gelişimi için uygun, aflatoksin oluşumuna uygun olmadığı tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIII SUMMARY This study was carried ot to determine the prence of aflatoxin of samples tombul (plums) hazel nut which is grown the vicinity of Giresun and have commerical value and to det ermine the important factors which affect the formation af la tex in. Because the climatic conditions is suitable for growing aflatoxin on this kind of nut, Tombul hazelnut is used as a material in this research» Nut samples that have been used in the reseach have been chosen from the hazelnuts that have been stored for one year with their shell, then crusted and prepared to exporting and not processed. On the 30 hazelnut samples that has been used in rese arch has been done analsis of aflatoxin and has been tried to determine fungus infection, moisture and content ashes. To determine the important factors which affect the formation of aflatoxin on hazelnut, a storage essay has been done in labarotory in the second part of research. At the result of research aflatoxin was found none of 30 hazelnut samples which have been analysed. In general between 54 % and 100 `/. (avarage 85.93) fun gal enfection has been determimed on the research samples. Fungu belong to qenus of ASPERGILLUS and PENÎCÎLLÎUM and kn-IV oas store fungi have been izoleted from all of samples, and fungus of Aspergillus flavus has been found on 9 samples. In the part or the storage asses of ressareh it is de termined that, formation of aflatoxin increased with increase of humidity and teperature. Although under the 15°C tempera ture and 7. 85, %90,7. 98 level of humudity condition aflatoxin hasnt been determined, under the 28 °C temperature and °A 90, `A 98 level of humudity condition it has been determined. Under the °A 85 relative humudity condition small amaunt of aflatox in has been determined. The result is very pleasing that aflatoxin hasn't been found on hazelnut samples. But high level of Aspergillus in fection is not acceptable situation. According to research da ta it is determined that vicinity of Giresun is suitable for growth of fungus but not suitable for formation of aflatoxin on hazelnuts.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleDeğişik rutubet ve sıcaklıklarda depolanan fındıkta aflatoksin oluşumunun araştırılması
dc.title.alternativeThe Research on aflatoxin formation on stored hazelnut with the different levels of humidity and temperature
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAflatoxins
dc.subject.ytmHazelnut
dc.identifier.yokid57295
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57295
dc.description.pages83
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess