Show simple item record

dc.contributor.advisorAltın, Murat
dc.contributor.authorErbay, Ercan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:01:08Z
dc.date.available2020-12-30T09:01:08Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506127
dc.description.abstractÖZET Bu araştırma 1994 ve 1995 yıllarında İzmir İli. Menemen İlçesinin çiftçi koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada fiğ ve yulafın yalın ekimleri ile üç farklı karışımına üç değişik seviyede azotlu gübre uygulanmış, karışımların hasıl ve kuru ot verimleri ile kompozisyonu oluşturan bitkilerin kompozisyondaki bulunma oranları belirlenmiştir. Bu çalışma da verileri tespit etmek için her parselden ayrı ayrı lm2'lik alanlardan 3'`er adet biçim yapılmış bunların birinde yeşil ot miktarı, ikincisinde kuru ot miktarı, üçüncüsünde de kompozisyon oranları belirlenmiştir. Yeşil ot verileri biçim yapıldıktan hemen sonra tartılmak suretiyle, kuru ot verileri de biçilen otların kağıt poşetler içerisinde 10- 15 gün güneşte kurutulduktan sonra ağırlıkları tespit olunarak belirlenmiştir. Botanik kompozisyonu oluşturan bitkilerin yüzde oranlarının tespiti ve ekimdeki tohum oranlan ile kompozisyondaki bulunma oranlan arasındaki ilişki yeşil ve kuru ot verilerinin tespiti için uygulanan sistemle incelenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir; 1. Karışımda bulunan bitkilerin başlangıçta karışımdaki bulunma oranları karışım verilerini önemli ölçüde etkilemektedir. 2. Karışımlara uygulanan azotlu gübre dozlarının etkisinin karışıma giren bitki türü ve oranına göre değiştiği saptanmıştır. 3. En yüksek karışım verimi %75 yulaf+%25 fiğ karışımından elde edilmiştir. 4. Ekimde %25'i geçecek şekildeki karışımlarda yer alan yulafın baskın olduğu görülmüştür.5. Ekimde %75 fiğ bulunan karışımların botanik kompozisyona bu tür, ancak %50 gibi bir değerle karışım oranına katılabilmektedir. 6. Bu araştırmada genel olarak azotlu gübre uygulanmayan parsellerin verimlerinin 5 kg/da azot uygulanan parsellerin verimlerinden düşük olduğu, bunun yanısıra 5 kg/da azot uygulanan parsellerin verimleri ve oranlarının da 10 kg/da azot uygulanan parsel verimlerinden düşük olduğu gözlenmiştir. 7. Genelde yalın fiğ ekiminden en düşük yalın yulaf ekiminde de en yüksek verimler elde edilmiştir. Bu türlerin yalın ekimlerinde fiğ' e 5 kgN/da, yulafa ise 10 kgN/da azotlu gübre önerilebilir.
dc.description.abstractSUMMARY This research was carried out in one of the county of Izmir, in Menemen, at the conditions of the farmers in 1994-1995 In this* research the effects of different doses of nitrogen fertilizer on green and dry fodder yields of vetch and oat was defined with the rates of the rates of the plants which were present in the botanical composition. According to the obtained results: 1) Mixture yields were effected from the mixture ratios. Also the relationship between the rates of nitrogen fertilizer and mixture species which were sawn in this experiment, was determined. 2) It was obtained that the effects of doses of nitrogen fertilizer which were applied to the nitrogen, changed with the species and the rates of plants that joined to the mixture. 3) It was found out that when oat was sown more than 25 % in mixture, it become dominant. 4) The mixtures which contains 75 % vetch on its sowing, could join to the mixture rates only as the rate of 50 %. 5) The highest green and dry fodder yields were obtained from the 75 % oat and 25 % vetch mixtures. 6) In this research generally it was determined that the plot of lands of yield in which the nitrogen fertilizer was applied was higher than the plot of lands in which the nitrogen fertilizer was not applied to. 7) Generally the highest yield was found out from the pure oat sowing and the lowest yield was obtained from the pure vetch sowing. For the pure sowing of these species: It can be offered for vetch 5 kg N/da nitrogen fertilizer. It can be offered for oat 10 kg N/da nitrogen fertilizer.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMenemen koşullarında farklı azot dozlarının fiğ-yulaf karışımlarının yeşil ot ve kuru ot verimleri ile karışımların botanik kompozisyonuna etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFodder plants
dc.subject.ytmİzmir-Menemen
dc.subject.ytmOat
dc.subject.ytmField crops
dc.subject.ytmNitrogen fertilizers
dc.subject.ytmGrass yield
dc.subject.ytmVetch
dc.identifier.yokid57296
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57296
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess