Bazı şekerpancarı çeşitlerinin gelişme dönemleri üzerine araştırmalar
dc.contributor.advisor | Atakişi, İbrahim | |
dc.contributor.author | Şatana, Aziz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:00:29Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:00:29Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/506013 | |
dc.description.abstract | ÖZET 1994 yılında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü uygulama alanında yapılan bu araştırmada 4 şeker pancarı {Beta vulgaris saccharifera L.) çeşidinde (Kawepoly, Karışım, Kawepura, Rizor) gelişme dönemleri üzerine araştırmalar yapılmıştır. Araştırmamızda dekara pancar verimi 2273.03-1746.24 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek dekara pancar verimi Kawepoly çeşidinden, en düşük ise Karışım çeşidinden elde edilmiştir. İki farklı hasat zamanında, en yüksek pancar verimi geç hasatta elde edilmiştir. Denememizde dekara şeker verimi 434.42-269.99 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek dekara şeker verimi Kawepoly çeşidinde, en düşük ise Karışım çeşidinde saptanmıştır. Araştırmaya alınan dört şeker pancarı çeşidinde şeker varlığı (digestion) oranı % 19.40-14.93 arasında değişmiş olup, en yüksek şeker varlığı Kawepoly çeşidinde, en düşük Rizor çeşidinde belirlenmiştir. İki farklı hasat zamanında, en yüksek şeker varlığı (%20.92) zamanında hasatta tespit edilmiştir. Dekara yaprak verimi 535.52-452.61 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek dekara yaprak verimi Kawepoly çeşidinde bulunmuştur. Araştırmamızda dekara protein verimi 68.87-60.70 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek protein verimi Rizor çeşidinden elde edilmiştir. Dekara kuru madde verimi 1115.81-823.21 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek dekara kuru madde verimi Kawepoly, en düşük ise Karışım çeşitinde saptanmıştır. İki farklı hasat zamanında, en yüksek kuru madde verimi geç hasatta elde edilmiştir.II Yapraksız pancar verimi ile şeker verimi, protein verimi ve kuru madde verimi arasında olum ve önemli ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, şeker varlığı (digestion) oranı ile protein oranı arasında olumlu ve önemli ilişki, kuru madde verimi arasında olumsuz ve önemli ilişki bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | Ill SUMMARY This research was carried out in the Research Field of Agricultural Faculty of Tekirdağ in 1994. Four sugar beet (Beta vulgaris saccharifera L.) varieties (Kawepoly, Karışım, Kawepura, Rizor) were determined vegetative development. Root yield per decar was found between 2273.03 and 1746.24 kg/da. The highest yield is obtained from Kawepoly and the lowest yield in Karışım. In two different harvesting time, the highest yield is obtained from latter harvesting time. Sugar yield per decar was found between 434.42 and 269.99 kg/da. The highest yield is obtained from Kawepoly and the lowest yield in Karışım. Sugar content was found between 19.40-14.93 %in this research. The highest sugar content is obtained from Kawepoly and the lowest sugar content in Rizor. In two different harvesting time, the highest sugar content is obtained from normal harvesting time. Leaf yield per decar was found between 535.52 and 452.61 kg/da. The highest yield is obtained from Kawepoly. Protein yield per decar was found between 68.87 and 60.70 kg/da in this research. The highest yield is obtained from Rizor. Dry matter yield per decar was found between 1115.81 and 823.21 kg/da. The highest yield is obtained from Kawepoly and the lowest yield in Karışım., In two different harvesting time, the highest dry matter yield is obtained from latter harvesting time. There was a positive correlation between the root yield and sugar yield, protein yield, dry matter yield. In addition, there was a positive correlation between the sugar content and protein rate but a negative correlation with dry matter yield. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı şekerpancarı çeşitlerinin gelişme dönemleri üzerine araştırmalar | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sugar beet | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.identifier.yokid | 57267 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 57267 | |
dc.description.pages | 94 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |