Konvektif ve UV-konvektif kurutucularda ökseotu (Viscum album L.) bitkisinin kuruma davranışı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada oldukça yüksek farmakolojik özelliğe sahip olan Viscum Album L. bitkisinin iki farklı tip kurutucuda kuruma kinetiği incelenmiştir. Kurutma deneyleri raflı tip konvektif kurutucuda ve UV ile birleştirilmiş konvektif tip kurutucuda gerçekleştirilmiştir. Kurutma parametresi olarak 60-70-80ºC sıcaklık ve 0,5-1-1,5 m/s hava hızı seçilmiştir. Denemeler sonunda kurutma eğrileri boyutsuz nem içeriğine karşı zaman olarak grafik edilmiştir. Kuruma modeli olarak literatürde bulunan modellerden altı tanesi denenmiş her iki tip kurutma için Modifiye Page modelinin ökseotu kurutma karakteristiğini en iyi şekilde ifade ettiği bulunmuştur. Model katsayıları hava hızı ve sıcaklığa bağlı olarak ifade edilmiştir. Ökseotunun kuruması sırasında etkin nem difüzyonuna, hava sıcaklığı, hava hızının ve UV'nin etkileri belirlenmiştir. Ayrıca bitkinin kuruma sonrası C vitamini içeriği belirlenmiş ve renk değişiminin tesbiti için L* a* b* değerleri incelenmiştir. In this study, drying kinetics of Viscum Album L. Plant which has fairly high pharmacological characteristic potential was investigated for two different types driers. Drying experiments were conducted in a shelf type of convective drier and a UV combined convective drier. Drying parameters were selected as 60, 70, 80?C for air temperature and 0,5-1-1,5 m/s for air velocity. Time versus dimensionless moisture content graphics were obtained for conducted experiments. In order to derive a kinetic model for misletoe six mathematical models reported in literature have been considered and the best fitting was obtained with the Modified Page model for both types drying. Model coefficients were expressed in terms of air velocity and temperature. The effect of air temperature, air velocity and UV to effective moisture diffusivity were determined during drying of misletoe. In addition, vitamin C content of plant and L*, a*, b* values were evaluated at the end of drying.
Collections