Show simple item record

dc.contributor.advisorŞimşek, Osman
dc.contributor.authorUysal, Fikret
dc.date.accessioned2020-12-30T08:59:34Z
dc.date.available2020-12-30T08:59:34Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/505854
dc.description.abstractV ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ PİYASADA SATILAN SÜTTOZLAMNTN BAZI FİZİKSEL, KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Fikret UYSAL TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI DANIŞMAN : Doç. Dr. Osman ŞİMŞEK Bu araştırmada; materyal olarak İstanbul ve Tekirdağ illerinde satılan değişik yerli ve yabancı firmalara ait süttozlarının bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenerek, bu süt tozlarının tüketime uygunluğunun tespitine çalışılmıştır. Piyasada mevcut 6 yabancı firma ve 4 yerli firmadan 25'er günlük periyotlar halinde 6 kez olmak üzere toplam 60 örnekle çalışılmıştır. Örnekler sınıflandırılmış olup A,B,C,D, yerli ; E,F,G,H,I,J, örnekleri ise yabancı firmalara ait süt tozu örnekleridir. Araştırma sonuçlarına göre; Yabancı süttozlannın kirlilik oranlan, yerli süttozlanna oranla daha fazladır. Yerli süttozu örneklerinde rutubet oranı % 2.49-3.80, yabancı süttozu örneklerinde ise % 2.69-5.01 arasında bulunmuştur. Çözünürlük, yabancı süttozlannda ortalama % 99.58-99.93, yerli süttozu örneklerinde ise % 99.64-99.86 arasında tespit edilmiştir. Yabancı süttozlannda pH değerleri 6.60-6.78, yerli süttozu örneklerinde 6.54-6.67 arasında bulunmuştur.VI Yabancı süttozlannda laktik asit % 0.13-0.14, yerli süttozlannda % 0.13-0.15 arasında tespit edilmiştir. Yağ oranlan yabancı süttozlannda % 0.05-1.26 arasında, yerli süttozlannda ise % 0.48-1.30 bulunmuştur. Genel bakteri sayısı, yabancı süttozu örneklerinde 14-75 x 103 ad/g, yerli süttozlannda 15-57 x 103 ad/g olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, yerli ve yabancı süttozlannm standart ve araştırmalarda belirtilen değerlere uygunluk gösterdiği belirlenmiştir.
dc.description.abstractVII SUMMARY MASTER THESIS A RESEARCH ON THE PHYSICAL, CHEMICAL AND MICROBIOLOGICAL PROPERTIES OF THE MILK POWDERS SOLD IN MARKET Fikret UYSAL TRAKYA UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLHCD SCIENCES FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY DEPARTMENT Supervisor: Doç.Dr. Osman ŞİMŞEK In this research, it has been studied to determine different milk powder samples belonging to local and foreign firm which were sold in Istanbul and Tekirdağ province by physical, chemical and microbiological properties of them and has been studied to determining whether this milk powders are good for human health. The research has been carried out on 60 samples. The samples has taken six times from six foreign, four local firm which is in marketing one times in 25 days periods. According to research it has been determined that in purity rate of milk powder samples are high in foreign milk powders are more than local milk powders. Moisture average have been determined 2.49-3.80 % in local milk powder samples and 2.69-5.01 % in foreign milk powder samples. The solubility has been determined between 99.58-99.93 % in foreign milk powder samples between 99.64-99.86 % in local milk powders. pH values of the samples have been determined between 6.60-6.78 % in foreign milk powders and between 6.54-6.67 % in local milk powders.vın Lactic acid values of this samples have been determined between 0.13-0.14 % in foreign milk powders and between 0.13-0.15 % in local milk powders. Fat percentage of the samples have been determined between 0.05-1.26 % in foreign milk powders and between 0.48-1.30 % in local milk powders. Total germ of the samples have been determined 14-75 x 103 unit/g in foreign milk powders and between 15-57 x 103 unit/g in local milk powders. According to determined values it has been determined that local and foreign milk powders have quality which has been shown in different researches and standards.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titlePiyasada satılan süttozlarının bazı fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin araştırılması
dc.title.alternativeA Research on the phyysical, chemical and microbiological properties of the milk powders sold in market
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmMicrobiological analysis
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmMilk powder
dc.subject.ytmPhysical properties
dc.identifier.yokid67525
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid67525
dc.description.pages40
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess