Domates fidelerinde uygulanacak düşük sıcaklığın bitkilerin büyüme ve verimlilikleri üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Şalk, Ahmet | |
dc.contributor.author | Berdimuradov, Çariyar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T08:59:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T08:59:23Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/505804 | |
dc.description.abstract | ÖZET. Bu araştırma 1996 yılında, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölüm laboratuvarı ile uygulama ve araştırma alanında yürütülmüştür. Deneme, 3 tekerrürlü faktoriyel tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Her parselde 10'ar bitki yer almıştır. Denemede SC2121 ve Rio Grande çeşitleri kullanılmıştır. Denemenin amacı, domates fidelerinin 2,3 ve 4 yapraklı dönemlerinde farklı sürelerle (6,12,24 ve 48 saat ) + 4C'de üşütülmesinin bitkilerin gelişmesi ve vermliliğine etkisi olup olmadığının belirlenmesidir. Bu araştırmada, her iki çeşitte 2 yapraklı dönemde 48 saat süreyle üşütülen fidelerin tümü ve Rio Grande çeşidinde 3 yapraklı dönemde 48 saat süreyle üşütülen bitkilerin %30'u soğuk zararı nedeniyle ölmüşler ve bu uygulamalardan değer elde edilememiştir. Uygulamalar arasında bitki gelişimi ve fenolojik gözlemleri bakımından görülen farklılıklar önemli bulunmamıştır. Erkenci verim ve meyve sayısı açısından en yüksek değer, 2 yapraklı dönemde 24 saat süreyle üşütülen bitkilerden elde edilmiştir. Üşütme işlemine tabi tutulan bitkilerde erkenci hasatta elde edilen meyve ağırlığı üşütülmeyen bitkilerden daha yüksek bulunmuştur. Toplam meyve verimi bakımından uygulamalar arası farklılıklar önemsiz bulunurken, toplam meyve sayısı yönünden en yüksek ortalama 2 yapraklı dönemde 12 saat süreyle üşütülen bitkilerden elde edilmiştir. Meyvedeki kuru madde oranı açısından, ortalamalar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Meyvelerin kalite sınıfına dağılımı açısından, sadece V. hasatta üşütme süreler arasında istatistiki önemde ortalamalar farklı bulunmuştur. Üşütülen bitkilerin kontrol bitkilere göre ortalamaları daha yüksek elde edimiştir. | |
dc.description.abstract | SUMMARY This research was carried out at the or laboratories and practical and research fields of the Department of Htıculture, Tekirdağ Faculty of Agriculture, Trakya University, in 1 996. The expermertfal design used was factorial complete randomizet block with three replicates and each plot contained 10 plants. The aim of the experment was to determine the effect of cold stress on the development and yield of tomato plants which exposed to 4 C, during 2, 3 and 4 true leaf stage of seedlings, for various duration (6, 12, 24 and 48 hours). Since all of the 48 hours cold treated plants of two true leaf stage seedlings and %30 of the cv. Rio Grande seedlings, which were expoled to cold for 48 hour at the three true leaf stage, died, data were not obtained from the above mentioned treatments. Results showed ewt significant difference between plant development and phenolagical observation treatments. The highest values of early yielding characteristic and number of fruits harvested were obtained from the two true leaf stage plants expoled to cold for 24 hours. ındındual fruit weight, in the early harvest, was superor of the plants which were exposed to cold than those which were not. While significant difference was not observed between the treatments as to the total yield, two frue leaf stage plants exsposed to 12 hours cold treatment produced the highest total number of fruits. With respect to dry mattercontent, differences between the averages were found to be insignificant. From the goint of view of the fruits distribution into varios quality classes, statisticlly significant differences were observed from the cold treatment of the V.th hervest. Mean values observe of the cold treated plants were higher than the control plants. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Domates fidelerinde uygulanacak düşük sıcaklığın bitkilerin büyüme ve verimlilikleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The Effect of cold treatment of tomato seedlings, on plant development and yield characteristics | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Seedlings | |
dc.subject.ytm | Horticultural crops | |
dc.subject.ytm | Tomato | |
dc.identifier.yokid | 67580 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TRAKYA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 67580 | |
dc.description.pages | 89 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |