Show simple item record

dc.contributor.advisorTopallar, Hüseyin
dc.contributor.authorDayi, Yalçin
dc.date.accessioned2020-12-30T08:59:13Z
dc.date.available2020-12-30T08:59:13Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/505760
dc.description.abstractm- OZET Ham ayçiçek yağının ağartma mekanizmasının incelenmesi için, çeşitli asid konsantrasyonlarında aktive edilmiş şişmeyen bir bentonit kili kullanıldı. Doğal bentonit kili, % 10-40 asid konsantrasyonlarında 3 kısım asid ile aktive edildi. Kilin aktivasyon prosesi ayrı ayrı HCI ve H2SO4 ile yapıldı. Artan asid konsantasyonun ilavesi ile aktive edilen kil, ağartma verimindeki (% A) ilk artışın organik madde ve safsızlıkların asidle uzaklaştırılmasından geldiğini gösterdi. Asid konsantrasyonu optimum bir değerden geçti, bu durumda, optimum değer HCI için %18 ve H2S04 için %12 idi. Absorbans ölçümlerine göre, ayçiçek yağı için ağartma prosesinin hızı log (A/Ao )= -kvt formülüne uymaktadır. Ham yağın koyu rengi, absorbans değerleri azaldıkça açık renge dönüşmektedir. Aktivasyon enerjisi Ea, Arrhenius denkleminden 7.41-12.18 kJ mol~ olarak hesaplandı ve diğer aktivasyon termodinamik parametreleri, AS* = (- 4.27) - (-4.22) J mol`1 K`1, AH* = 4.39-9.16 J mol1 ve AG` = 5.94-10.72 kJ mol`1 şeklinde bulundu. Bu çalışma, ağartma prosesi reaksiyonunun eksotermik olduğunu, bir entropi azalması meydana geldiğini ve aktivasyon esnasında nonspontane (kendiliğinden olmayan) bir proses olduğunu gösterdi.-IV- Absorbans ölçümleri, 60, 70, 80 ve 90°C de, ağırlıkça % 0.3, 0.5, 0.7 ve 0.9 kil ile ayçiçek yağının ağartdması için yapıldı. Bentonit EY-09 bir ağartma kili olarak kullanıldı. Açığa çıkan adsorpsiyon ısısının değeri (0.33-1.07 kJ mof ), 20 U mof den daha az olduğu için, adsorbant ve adsorbat arasındaki kuvvetlerin van der Waals kuvvetleri olduğu söylenebilir ve bu tip adsorpsiyon fiziksel veya van der Waals adsorpsiyonu olarak kabul edilebilir. Böylece, Bentonit EY-09 üzerinde, ayçiçek yağının ağartılması için adsorpsiyon izotermlerine, Freundlich denkleminin Langmuir denkleminden daha uygun olduğu anlaşıldı.
dc.description.abstractABSTRACT A nonswelling bentonite clay activated at various acid concentrations was used to investigate the mechanism of the bleaching of crude sunflowerseed oil. Natural bentonite clay was activated by 3 parts of acid at concentrations of 10-40 %. The activation process of clay was performed with HC1 and H2SO4, separately. The clay activated by addition of increasing concentration of asid, has shown that and initial increase in the bleaching efficiency (A %) due to leaching of organic matter and impurites by asid.The concentration of acid passed an optimum value, in this case, it was 18 for HC1 and 12 % for H2S04. The rate of the bleaching process for sunflowerseed oil is followed by formula, log (A/Ao )= -kVt, according to the absorbance measurements. The dark color of crude oil converts to the light color as the values of the absorbance decrease. The activation energy Ea was calculated from the Arrhenius equation as 7.41- 12.18 kJ raol, and other activation thermodynamic parameters were found as AS = (-4.27M-4.22) J mol`1 K`1, AH* = 4.39-9.16 J mol`1 and AG* = 5.94-10.72 kJ mol1. This study showed that the reaction of the bleaching process was exothermic, occureed a decrease of entropy and was a nonspontaneous process during the activation.-n- The absorbance measurements were carried out for bleaching of sunflowerseed oil with wt. 0.3, 0.5, 0.7 and 0.9 % of clay at 60, 70, 80 and 90°C. Bentonit EY-09 was used as a bleaching clay. Since the value of the heat evolved of adsorption (0.33-1.07 kJ mor ) is less than 20 kJ mol`, the forces between the adsorbent and adsorbate seem to be van der Waals forces, and this type of adsorption is physical or van der Waals adsorption. Thus, it was seen that the Freundlich equation was more applicable than the Langmuir equation to the experimental adsorption isotherms for bleaching of sunflowerseed oil on Bentonit EY-09.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleAyçiçek yağının ağartılması sırasında adsorbsiyon olayının incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of the adsorption phenomenon during the bleaching of sunflowerseed oil
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBleaching
dc.subject.ytmSunflower oil
dc.subject.ytmPhysical chemistry
dc.subject.ytmAdsorption
dc.identifier.yokid67592
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid67592
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess