Farklı koşullarda paketlenmiş mısır küçük balya silajı yapımı için uygun parametrelerin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yeşil ve nem içeriği yüksek bitkilerin, uygun boyutlarda kıyılıp sıkıştırılarak, hava geçişi olmayan kapalı ortamlarda fermantasyonu esasına dayanan silaj yapımında, dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan bitki mısırdır. Bu çalışmada mısır bitkisi, %70 ve 60 nem düzeylerinde hasat edilmiş, hasat anında 1,5 ve 4 cm boyutlarında kıyılmış, elde edilen mısır hasılı 200, 400 ve 600 kPa basınç düzeylerinde sıkıştırılarak balya haline getirilmiştir. Mısır hasıl balyaları vakum poşetlerine konmuş, yarısı 760 mbar vakum seviyesinde vakumlanarak, diğer yarısı ise vakumlanmadan ağızları kapatılmıştır. Kapalı depoda ve açık alanda örtü altında olmak üzere, iki ayrı ortamda depolanan mısır hasıl balyaları, fermantasyon sürecinin 20. ve 60. gününde açılarak, fiziksel değerlendirme ve kimyasal analizlerle, silajların yem niteliğine bakılmıştır. Fiziksel değerlendirmede silajların renk, koku ve strüktürünü esas alan Fleig puanlama yöntemi uygulanırken, kimyasal analizlerde örneklerin kuru madde ve nem oranları, pH düzeyleri, ham protein oranları ile uçucu yağ asit düzeyleri incelenmiştir.Çalışma sonucunda, incelenen parametrelerin tüm seviyelerinde elde edilen silajlar, yem niteliği yüksek, PEKİYİ kalite sınıfındadır. Mısır balya silajı yapımı için hamur olum dönemi, uygun bir hasat dönemidir. Bu dönemde bitki kuru madde oranı %30-40 arasında değişmektedir. Ortalama 1,5 ve 4 cm kıyma boyutu, mısır balya silajı yapımı için uygun kıyma boyutlarıdır. Hiçbir katkı madde ilavesi yapılmaksızın, kaliteli yem niteliği yüksek, mısır balya silajı elde edilmesi mümkündür. Vakum poşeti, hava geçişine izin vermediğinden, balya silajı için uygun bir ambalaj malzemesidir. Ancak kaliteli, yem niteliği yüksek silaj elde etmek için vakumlama işlemi şart değildir. Ambalajlanmış mısır balya silajları, fiziki koruma önlemleri alınmak şartıyla, kapalı veya açık depo koşullarında fermantasyon sürecine ve depolama ortamına bırakılabilir. Ambalajlanmış mısır balya silajı yapımı için 20 günlük fermantasyon süresi yeterlidir.2008, 135 sayfaAnahtar Kelimeler: silaj, mısır balya silajı, paketlenmiş mısır silajı, fermantasyon, yem niteliği, silaj kalitesi. Green plants which have light percent moisture content are minced, compressed and fermented in anaerobic medium for making silage. Corn ranks first at making silage in the World and in Turkey. In this study, corn was harvested at the moisture content of 70% and 60% and was minced at the lengths of 1,5 and 4 cm, the chopped corn obtained was compressed at the pressure levels of 200, 400 and 600 kPa. The chopped corn bales were placed in vacuum bags. 50% of the chopped corn bales were vacuumed at 760 mbar, the rest was sealed without vacuuming. The chopped corn bales were stored in hangar storage and open area under the cover. The bales were opened in the 20th and 60th day of fermentation time and physically and chemically analyzed. Fleig scores method was used in physically properties such as color, odor and structure. In chemical analyses, dry matter content, moisture content, pH levels, crude protein ratios and essential volatiles oil acids levels were determined.In conclusions, silages obtained with all levels of parameters investigated are VERY GOOD quality class. Dough stages period is a proper time for corn bale silage making. In this period dry matter content varied between percent 30 - 40. Average mincing size of 1,5 and 4 cm are proper mincing sizes for corn bale silage making. Corn bale silage which has a high fodder quality can be obtained without additives. Vacuum bag is a good packing material for bale silage due to not allowing air passing. But there is no need vacuum process for obtaining quality silage. Paced corn bale silages can be placed on storage in hangar and open storage. Conditions during fermentation time, provided that physically protection barrier should be taken. For making packed corn bale silage, 20 days fermentation time is enough.2008, 135 pagesKeywords: silage, corn bale silage, packed corn silage, fermentation, fodder quality, silage quality.
Collections